Kedilerde Mesane Kanseri Belirtileri, Tedavi Yolları

Kedilerde Mesane Kanseri Belirtileri, Tedavi Yolları

Kedilerde mesane kanseri belirtileri çok nadir görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türü, mesanenin kalın duvarını kaplayan hücrelerden oluşur. Hızla lenflerine, böbreklere, akciğerlere yayılır. Ayrıca vajina, prostat, üretra, üreterlere de sıçrayabilir. Nadir görülen bir kanser türü olsa da hızlı yayılır ve ölümcül boyutlara ulaşır. Diğer kanser türlerinden olduğu gibi kedilerde mesane kanseri, tam bilinmeyen nedenlerle meydana gelen hücrelerin anormal büyümesiyle sonuçlanır.  Mesane kanseri 7 yaş ve üzerindeki dişi kedilerde görülmekle birlikte erkeklerde de görülmektedir. Kedilerde idrar kesesi kanseri, mesane enfeksiyonu veya mesane taşları ile aynı belirtileri gösterir.

Kedilerde Mesane Kanseri Nedenleri

Kedilerde mesane kanserinin kesin nedenlerini bilmesek de mesane kanserinin dişi kedileri etkileme olasılığının daha yüksek olduğunu ve obezitenin kedilerde mesane kanserinin riskini arttırmaktadır. Kedilerde teşhis edilen tüm mesane kanserlerinden kedilerde mesane tümörlerinin %50-70’i geçiş hücreli karsinom (TCC) olarak adlandırılır. Bu tümörler, “geçiş hücrelerini” veya mesanenin iç astarını oluşturan hücreleri etkiler. Bazı bağışıklık hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılan bir kanser önleyici ilaç olan siklofosfamid, idrarla atılan kanserojen bir kimyasal olan akroleine metabolize edilir. Uzmanlar, siklofosfamide maruz kalmanın bir kedinin mesane kanseri riskini artırabileceğini düşünüyor

Kedilerde Mesane Kanseri Belirtileri

Mesane enfeksiyonunun belirtileriyle benzerlik gösterir. Kedinin idrara çıkmak için ıkınmayı, sık idrara çıkmayı ve idrar kaçırmasını  bakteriyel enfeksiyon olarak tanımlayabilirler. Ancak idrar kesesi kanseri vücudun diğer bölgelerine kolayca yayılır ve kısa süre içinde aşağıdaki belirtileri gösterir:

  • Kanlı idrar,
  • Zayıflık,
  • Egzersiz intoleransı,
  • İdrar yaparken ıkınma,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kilo kaybı,
  • Karın şişmesi,
  • Kusma,
  • Anoreksiya,
  • İdrar tutma

Kediniz idrar yapmak için sürekli tuvalete gidiyorsa ve idrar çıkmadıysa hemen acil veteriner yardımı alın. Ağrılı idrara çıkan ve bu nedenle idrar yapmayan kedilerin dizürisi olduğu anlaşılır. Kediniz her seferinde az idrarla çok sık idrar yapıyor gibi görünüyorsa, kedinizin muhtemelen pollakiüri olarak bilinen bir durumu vardır.

Kedilerde İdrar Mesane Kanserinin Teşhisi

Öncelikle kanserin teşhisi için fizik muayene, kan testleri ve idrar tahlili ile başlar. Yapılan idrar tahlili ile idrarındaki kristaller ve bakterilerin varlığına bakılır. Kanserin diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını kan tahlili yapılarak incelenir. VBTA testi ya pozitif ya da negatif sonuç gösterecektir. Sonuç pozitifse, veterineriniz aşağıdaki testleri yapacaktır.

Ultrason

Kedinin karın ultrasonu çekilerek mesanedeki tümörün boyutu, nerde olduğu ve durumunu görebilir.

Röntgen

Kanserin vücutta nereye yayıldığını tespit etmek için çekilir. Diğer organlara yayılma ihtimaline karşı kanserli bölgenin geniş röntgeni çekilerek yayılma durumu gözlemlenir.

Biyopsi

Tümör bulunduğunda, malign veya iyi huylu olup olmadığını değerlendirmek için kitleden biyopsi alınabilir.

Kedilerde İdrar Mesane Kanserinin Teşhisi

Kanser teşhisi konulduktan sonra hangi evrede olduğuna bağlı olarak tedavi uygulanır. Kemoterapi intravenöz bir kateter yoluyla uygulanır. Kemoterapi uygulanmadan önce hastanın yeterli beyaz kan hücreleri ve trombositleri olduğundan emin olmak için ilk önce kan tahlili yapılır. Tedaviden yedi ila on gün sonra bir izleme CBC gereklidir. Tedaviler 21 gün aralıklarla uygulanır ve tipik olarak 5-6 tedavi yapılır. Tedavinin uzunluğu, cevaba (tümör yanıtını ölçmek için ultrason kullanılır) ve hastanın kemoterapiyi nasıl tolere ettiğine bağlıdır. Piroksikam, evde her gün veya gün aşırı verilen oral bir ilaçtır. Kemoterapi ve piroksikam etkili olmazsa radyasyon tedavisine başlanır. Üreterlerin tıkandığı ve böbreklere zarar vermeye başladığı durumlarda, üreterin mesaneye açılmasını yeniden sağlamak için bir stent yerleştirmek için özel prosedürler kullanılabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap