- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
British Shorthair Genetik Hastalıkları
British Shorthair genetik hastalıkları, anne ve babasından aldığı ve ırkının yatkın olduğu birkaç hastalık söz konusudur. Sağlıklı bir cins olan British kedilerin doğuştan hastalıklara karşı yatkın oldukları için iyi bir bakım gerektirir. Çoğu safkan kedi gibi, bu kedi yavruları da çeşitli genetik ve edinilmiş hastalıklara karşı daha hassas. Sakin tavrı ve birçok renk, desene sahip kalın, yoğun tüyleriyle tanınan popüler bir kedi ırkı olması satılık british shorthair ilanlarına da talebin artmasını sağlar. British shorthair kedi sahiplenmeden önce anne babanın sağlık durumunu, sahipleneceğiniz kedinin hemogram testini yaptırmalısınız. Bazı genetik bozukluklar doğumdan itibaren teşhis edilirken diğerlerinde bu yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. British shorthair genetik hastalıklarına daha yakından bakalım…
Satılık british shorthair sahiplenme kararı verdiğinizde kedinizin beslenme, düzenli veteriner kontrollerine, bakımına kadar hiçbir şeyi aksatmamalısınız. Popüler bir kedi olduğu için satılık british shorthair ilanlarına büyük bir ilgi de artmaktadır. Ancak kedi sahiplenmek büyük bir sorumluluk istediği için bunlara dikkat etmek gerekiyor.
British Shorthair Polikistik Böbrek Hastalığı
Kedilerde Polikistik böbrek hastalığı british kedi cinsinde ve iran kedilerinde sık görülür. Üriner sistem hastalığı böbreklerde büyük kistlerin gelişmesine neden olur. Kistler doğumdan sonra da teşhis edilebilir. Kedinin yaşamı boyunca belirli bir hızda büyürler. Böbrek kistlerinin böbrek yetmezliğine nasıl neden olduğu tam olarak anlaşılamamıştır.
Böbrekler boşaltım ve belirli düzenleyici işlevleri yerine getirir. Kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretimini uyaran eritropoietin hormonunun (EPO) kaynağıdırlar. Fonksiyonel böbrek dokusunun kaybı, düşük EPO seviyelerine neden olur ve bu da anemi (düşük sayıda dolaşımdaki kırmızı kan hücresi) ile sonuçlanır. Kistler tarafından boşaltım fonksiyonları bozulduğu için vücuttan atılması gereken maddeler kalır, böbrekler tarafından tutulması gereken maddeler aşırı miktarda kaybolur. Fosfat gibi bazı metabolik atık ürünler vücutta birikir. Bazıları hayvanı mide bulandırıcı ve yemeye isteksiz yapan toksinlerdir. Fosfat seviyelerindeki artış, kemikleri zayıflatan kalsiyum kaybına neden olan hormonal değişikliklere yol açar. Aşırı kaybolan maddelerden biri de sudur, bu da hayvanlar telafi edecek kadar içemezlerse dehidrasyona neden olur. Potasyum bir diğeridir ve kaybı kas güçsüzlüğüne neden olur.
Kedilerde En Sık Görülen Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri:
- Artan susuzluk,
- Sürekli idrara çıkma,
- Kilo kaybı,
- Halsizlik,
- Kusma,
- Yüksek kan basıncı,
- Nöbet,
- Ataksi,
- Aşırı tüy dökülmesi, tüylerde zayıflık,
- Letarji,
- Görme kaybında zayıflık
British Shorthair Hipertrofik Kardiyomiyopati
Kalp kasının kalınlaşması sonucunda kalbin kan pompalama görevini tam yerine getirememesine nende olur. Kardiyomiyopati kalp sorunu yaşayan kediler ileri süreçlerde kalp yetmezliğine kadar ilerler. Ani kalp kasılmaları bazı vakalarda ani ölümlere götürür. Hipertrofik kardiyomiyopatili her kedi hastalığı belirtilerini göstermez. Konjestif kalp yetmezliğini yaşayan kediler akciğerlerin içinde ve çevresinde sıvı biriktiğinden dolayı semptomlarını gösterir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri
- Hızlı nefes alma,
- Ağzı açık solunum,
- Letarji,
- Yemek yememe,
- Yüksek kalp atış hızı,
- Arka bacaklarda ani felç, kımıldatamama,
- Davranışlarında değişiklik
British shorthair Hipertrofik Kardiyomiyopati olduğunu anlamak için yukarıdaki belirtileri görüyorsanız veteriner hekiminize götürmelisiniz. Hipertrofik kardiyomiyopatinin tedavisi olmasa da, veterineriniz kalp atış hızını kontrol etmek, akciğer tıkanıklığını hafifletmek ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemek için kedinize ilaç verebilir.
British Shorthair Kedilerde Arteriyel Tromboembolizm
Arteriyel Tromboembolizm kalp sorunu yaşayan kedilerde atardamarda kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu gibi durumlarda, kan pıhtısı sıklıkla arka bacaklara giden kan akışını bloke eder, bu da kısmi veya tam felce yol açar. Kedinin bacaklarını soğuk ve ağrılı hale getirir. Bu gibi durumlarda veteriner uzmanlarının hızlı tepki vermesi çok önemlidir. Hayatta kalan kediler genellikle tam hareketlilik kazanır. British Shorthair’inize kardiyomiyopati teşhisi konulursa, veterineriniz kan pıhtısı oluşumunu önlemek için muhtemelen bir ilaç yazacaktır.
British Shorthair Kedilerde Diyafragma Fıtığı
Kedilerde peritoneal-perikardiyal diyafram fıtığı veya PPDH adı verilen bir fıtık türüdür. Doğumdan itibaren gelişen bir hastalıktır. Fetüsün düzgün gelişmemesinden kaynaklanır. Diyafram yırtığı yavru kedilerde çok sık görülür. Yetişkin british kediniz varsa bu konuda endişelenmenize gerek olmayacaktır. Diyafram yırtığı bir kedinin diyaframında mide, karaciğer ve bağırsakların göğüs boşluğuna girdiği bir yırtık vardır. Bu tip fıtık, karın boşluğunda basınç oluşturarak akciğerlere zarar verir. Akciğerlerin düzgün şekilde şişmemesine ve solunum güçlüğüne neden olur.
Kedilerde diyafram yırtığı yalnızca doğuştan olmaz. Sonradan da bu hastalığa yakalanırlar. Yüksek düşme, bir araba kazası veya karnın sert bir darbesinden kaynaklanır. Veterineriniz , göğüs röntgeni, karın ve göğüs ultrasonu ve fıtık aramak için bir BT taraması ile hastalığı teşhis edecektir.
British Shorthair Kedilerinde Metafizyal Osteopati
Özellikle yavru kedilerde yürümede güçlük ve topallamaya neden olur. Kedinin yürürken acı çekmesine yol açar. . Metafizyal osteopati, esas olarak 2 yaş ve altındaki genç erkek kısırlaştırılmış kedilerde görülen bir durum. Etkilenen kediler, genellikle sinsi bir başlangıçla tek taraflı veya iki taraflı arka bacak topallığı ile kendini gösterir.
British Shorthair Kedilerde Obezite
Kilo almaya yatkın bir ırktır.Kısırlaştırılan erkek kediler, yaşlı kediler, yetersiz beslenenler kedilerde obezite riski yüksektir.British shorthair kilosu ideal 6-7 kg ağırlığında olmalıdır. 8 kg üstündeki kedilerde ciddi sağlık sorunları görülür. Kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere kedi obezitesi ile ilişkili birçok sağlık riski vardır. British shorthair kedilere kilo verdirmek için tam tahıllı yağ oranı düşük sağlam bir beslenme programı yapmalısınız. Kısırlaştırılmış british shorthair kedilerin beslenmesi için onlar için özelleştirilen kısır kedi maması almalısınız. Gün içinde eğlenceli aktiviteler yaparak egzersiz yapmasını sağlayın.
British Shorthair Kedilerde Katarakt
Özellikle British kediler göz problemlerine yatkındır. British shorthair genetik hastaları bir diğeri katarakt en yaygın olanıdır. Yaşlı kedilerde körlüğün en yaygın nedenidir. İlerleme hızına bağlı olarak, görme bozukluğu hafif veya şiddetli olabilir ve maliyetli cerrahi gerektirir.
British Shorthair Kedilerinde Fip Virüsü
Kedilerde FIP, bir tür koronavirüsün neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Aslında tüm kedilerde bulunan Fıp, bazı mutasyonlara maruz kalırsa, duyarlı bir kedinin bağışıklık sistemi üzerinde etki ederek ölümcül boyutlara getirir. British Shorthair kediler FIP virüsüne yakalanma oranları yüksektir. Kan damarlarında hasara (vaskülit) ve karın veya göğüste sıvı birikmesine neden olur. Kedilerde koronavirüsleri tespit etmek için kan testi mevcuttur. Ancak bu testler zararlı olmayan koronavirüsler ile gerçek FIP hastalığı arasında iyi bir ayrım yapmaz. Bu nedenle, kedileri yetiştirmeden veya satmadan önce bu hastalık için tarama yapmak zordur. Kedilerde FIP uzun bir kuluçka süreci olduğu gibi belirtileri çok geç ortaya çıkar. Çevresindeki kedilere bulaştırır. Evcil hayvanınızı satın almadan önce bir yavru kedi veya kedinin ailesindeki herhangi bir FIP enfeksiyonu geçmişi olup olmadığını sormalısınız.