- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde apseler kimi zaman cildin iç dokusunda, kimi zaman ise cildin dışında meydana gelebilir ve bu nedenle de kedilerin ciltlerinde apse meydana geldiği zaman veteriner desteği almak gerekir. Apselerin vücudun farklı bölgelerinde meydana gelmesi mümkündür ve genellikle deride, ağızda ya da ayak parmaklarının arasında apselere rastlamak mümkündür.
Apseler genellikle şişkinlik ile kendini gösterse de iç kısımda meydana gelebilen apselerin ağrı ile de ortaya çıkması mümkündür. Kediler genellikle ağrıları olduğu zaman inleme ya da kıvrılıp yatma ve miyavlama gibi davranışlar gösterebilmektedir. Bu davranışlar görüldüğü zaman kedilerin bir rahatsızlığı olduğunu anlamak ve veterinere başvurmak gerekir. Apseler eğer dışarıdan görülebiliyorsa ağrı dışında belirtileri de olur ve bu belirtiler genellikle kedi sahipleri tarafından kolayca anlaşılabilmektedir. Peki, kedilerde apse belirtileri, nedenleri ve tedavileri nelerdir?
Kedi Apsesi Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde meydana gelen apselerin genel anlamda bakterilere bağlı şekilde meydan gelen enfeksiyonlar olduğunu söylemek mümkündür. Kedilerin bazı ırkları da ayrıca apse oluşumu göstermeye daha yatkındır ve meydana gelen bu apselerin etkeni olan bakteriler bazı kedi türlerine daha belirgin şekilde etki etmektedir.
Bu durumlara engel olmak için ise en önemli koşul bağışıklık sisteminin güçlü olması ve aslında yeterli, dengeli beslenmenin sağlanmasıdır. Kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması, apse oluşumunun da gözlemlenmemesine katkı sağlayabilir ya da en azından apselerin meydana getirebileceği problemlerin en aza indirilmesine yardımcı olabilir.
Kedilerin düzenli şekilde ve doğru biçimde temizlenmesi, bakımlarının düzenli şekilde yapılması aslında apselere karşı bir önlem olabilir. Ağız bakım ve temizliği ile tüylerin bakım ve temizliği düzenli şekilde yapıldığı zaman kedilerde görülen apselerin de önüne geçmek mümkün olabilir. Bu nedenle de kedinizin sağlığı için onun bakımına da dikkat etmeniz önemlidir.
Kedilerde Apse Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde apseler genellikle kendini şişlikler ile belli etse de her apsede bu durum gözlemlenmeyebilir. Bazı apselerde kötü koku oluşumu meydana gelebilir, irin sızıntısı görülebilir, cildin dış kısmında yer alan kızarıklıklar ve şişlikler ile kendini gösterebilir. Bu durumlar gözlemlendiği zaman kedilerde bir apse oluşumunun meydana geldiğini söylemek mümkün olacaktır.
Kedilerde apseler bazen ağrılı şekilde de meydana gelebilir ve ağrılar çoğu durumda kedileri ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Ağrı oluşumu gözlemlendiği zaman kedilerin kıvrılıp yatması, inlemesi ve miyavlaması mümkündür. Bu durumlarda kedilerin bir sorunu olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Eğer kendinizin huzursuz, halsiz, ağrılı olduğunu gözlemlerseniz bu durumda apse oluşumunun meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Ağızda meydana gelen apseler kedilerin yemek yemesine engel olabilir ve ayrıca ağızda ağrılara da neden olabilir. Bu durumlarda kediler pek fazla yemek yiyemez ve doğal olarak bağışıklık sistemlerinin de güç kaybetmesi olasıdır. Bu nedenle de kedilerin düzenli şekilde su tüketmesi ve tedavi süreci içinde iyi şekilde beslenmesi gereklidir.
Ateş, iştah, kaybı, alerjilerin meydana gelmesi, kaşınma, tüylerde bölgesel şekilde görülen dökülmeler, kokulu cilt gibi belirtiler ile meydana gelen apseler tedavi edilmezse ciltte ve ağızda ciddi problemlere neden olabilmektedirler.
Kedi Apsesi Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerin cildinde görülen apselerin tedavisinde genellikle merhemler tercih edilmektedir ancak ağızda meydana gelen apseler için ağız yolu alınan ilaçların tercih edilmesi de olasıdır. Bu durumlarda tedavi uygulanması için kedilerin mevcut bir hastalığı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bu sayede herhangi bir rahatsızlıkları varsa buna uygun şekilde tedavi sürecinin işlemesi olası hale gelecektir.
Apselerin tedavisi için bazı durumlarda cerrahi operasyonların tercih edilmesi olasıdır. Bunların yanı sıra antibiyotikler de bölgede meydana gelebilecek olan enfeksiyonları önlemek için oldukça etkilidir. Ağızda meydana gelen apselerde enfekte olmuş dişin çekilmesi, ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin kullanılması da uygun görülebilir.