- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde göz sulanması birçok kedi sahibinin sebebini merak ettiği durumlardan biridir. Çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilmektedir. Kedinizin gözüne toz kaçması gibi basit nedenlerin yanında cerrahi tedavi gerektirecek kadar ciddi hastalıkların habercisi de olur. Bilinenin aksine kedilerde göz sulanması duygusal bir tepki değil, tamamen fizyolojik bir süreci ifade etmektedir. Kedilerin gözlerinin nemli olması, yüzlerinde bulunan kirlerin ve tozların yıkanarak gözü korumak adına gözyaşı salgılar. Kedilerdeki gözyaşının bir diğer önemli görevi ise enfeksiyonlar ile savaşmasıdır. Kedilerin gözlerinde herhangi bir tehlike söz konusu olursa vücutları doğal bir savunma yeteneği ile gözlerinin sulanmasına neden olacaktır. Kedilerin gözlerinin neden sulandığını ve nasıl tedavi edileceğini bilmek önemlidir.
Kedilerde Göz Sulanması ve Alerji
Kedilerde göz sulanması denildiğinde ilk akla gelen alerjilerdir. Alerji, kedilerde sık karşılaşılan bir problemdir. Alerjisi bulunan kedilerin gözlerinde tahriş sebebiyle sulanma meydana gelmektedir. Polenler, sigara dumanı, parfümler, küfler ve temizlik ürünleri kedilerde alerjiye neden olabilmektedir. Kedileri alerjen maddelerden uzak tutmak kedinizin gözlerinin sulanmasını engelleyecektir. En kesin çözümiçin kedinizin gözlerinin sulanmasına neden olan alerjen maddelerin tespit edilmesi son derece önemlidir.
Kedilerde Göz Sulanması ve Epifora
Kedilerde aşırı miktarda göz sulanması meydana gelmesi aşırı akıntı oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum epifora olarak adlandırılmaktadır. Kedilerde bulunan gözyaşı kanalları ile gözlerinden burunlarına drenaj esnasında bir problem çıktığında ya da aşırı gözyaşı üretildiğinde de epifora görülebilmektedir. Kedilerde epifora doğuştan olabildiği gibi sonradan da edinilebilir bir rahatsızlıktır. Yüzdeki kemiklerin hasar görmesi; sinüzit, rinit, göz içerisindeki yabancı maddeler, göz kapağı anomalileri, kirpiklerin gözle teması ya da göz çevresinde ki tümörler epifora oluşumuna neden olabilmektedir.
Kedilerde Epifora tedavisi ise probleme neden olan faktörlerlere göre planlanmaktadır. Epifora problemi yaşayan kediler genellikle ciddi şekilde rahatsızlık duymazlar. Fakat göz çevresinde ki tüylerin renk değiştirdiğini kolaylıkla fark edebilirsiniz. Epifora bir rahatsızlıktan çok bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Epifora aşırı göz akıntısının yanı sıra kötü kokuya, gözlerin köşe kısımlarında bulunan neme ve göz çevresinde ki kırmızı ya da kahverengi renk değişimlerine sebep olabilmektedir. Bazı kedilerin epiforaya doğuştan yatkın oldukları bilinmektedir. Özellikle Exotic Shorthair ve İran kedilerinin düz ve basık suratlı olmalarından kaynaklı gözyaşı sıvıları burun içerisine akarak göz çevresi lekelenmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle kedinizin göz bakımına ve temizliğine özen göstermeli ve alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kedilerde Göz Sulanması ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu
Kedilerde ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarına gözlerinin sulanmasına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle virüsler nedeniyle meydana gelmektedir. Kedinizin enfeksiyon sebebiyle gözlerinin sulandığını burun akıntısı, kedilerde hapşırma, halsizlik ve kedilerde ateş gibi belirtilerden de anlayabilirsiniz. Vakit kaybetmeden bir veteriner hekimi ziyaret ederek tedavisini sağlayabilirsiniz. Veteriner hekimin önereceği ilaçları kullandığınızda ve kedinizin dinlenmesine izin verdiğinizde enfeksiyonu ile birlikte göz sulanmasının da geçer.
Kedilerde Göz Sulanması Tedavisi
Tedavi edilmesi için öncelikle göz sulanmasının neden meydana geldiğini öğrenmelisiniz. Bu doğrultuda bir tedavi uygulanmasını sağlamak gerekir. Kedilerde ki göz sulanmasının tedavi yöntemleri göz sulanma nedenlerine göre şekillenmektedir. Kedinizin gözü enfeksiyon sebebiyle sulanıyorsa veteriner hekiminiz çeşitli damlalar ve ilaçları önerebilmektedir. Fakat göz sulanma sebebi kedi alerjisi ise alerjenlerin belirlenmesi ve gerekli göz damlalarının bir süre kullanılması gerekir. Kedinizin gözleri epifora nedeniyle sulanıyorsa ilaç tedavisi ile birlikte cerrahi müdahale de gerekebilir. Belli ölçülerde gerçekleşen sulanma normal kabul edilse de dikkat etmekte fayda vardır. Tedavisine geç kalınmış göz sorunları kalıcı problemlere neden olabilir. Kedinizde görme kaybı yaşanması dahi muhtemel problemlerden biridir.