Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde iç parazit belirtileri şunlardır:

  • Kedi anüsü ve çevresinin temizlenmesi sırasında hayvanınız sık refkeks gösterir.
  • Kedilerde iştah artışı
  • Halsizlik 
  • Kalp atışı yavaşlar
  • Karın bölgesi şişer 
  • Anoreksiya başlangıcı kendini hissettirir.
  • Kusma, ishal ve öksürük
  • Kediniz daha zor nefes alıp verir.
  • Nefes alma sırasında hırıltılar çıkarır.
  • Karın bölgesi şişer.
  • Tüylerdeki parlaklık azalarak daha koyu ve mat hale gelir.
  • Evcil hayvanınızın dışkısında kan görünür.

Kedilerde Parazitler

Kedilerde parazitler farklı şekillerde görülmektedir. Dış parazitler deri üzerinde kendini gösterirken iç parazitler daha çok evcil hayvanınızın iç organlarında kendini gösterir. Bu yüzden iç parazitleri araştırarak kediler üzerindeki etkilerini ve tedavi yöntemlerini doğru, sağlıklı, güvenli şekilde gerçekleştirmeniz gerekir.

Kedilerde İç Parazit Neden Olur?

Kedilerde iç parazitin oluşma nedeni genellikle anne sütüdür. Sokak kedisi ve ev kedilerinin yaşamlarının bir döneminde muhakkak iç parazit sorunuyla karşılaşabilir.  İç parazitler yavru kedilerde anne sütünün emdiği sırada ortaya çıkar.  Yetişkin kedilerde ise kedinin tükettiği yiyeceklerde solucan ve solucan yumurtalar vasıtasıyla geçer.

Kedilerde İç Parazit Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde iç parazitin tedavi edilmesi için hayvanınızı muhakkak veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuz gözetiminde ilaç kullanımına başlamanız önerilir. İlk aşamada oral yolla kullandığınız ilaçlar parazitlerin kısa sürede ortadan kalkmasına yardım eder. Kedinize ağız yoluyla alınan ilaçlar macunların yanı sıra tablet, şurup verebilirsiniz. İç parazit sorununu ilerlemiş boyutta ise kediniz yüksek oranda kan kaybetmiş olabilir. Böyle durumlarda kedinize muhakkak kan nakli yaptırmalısınız.

İç Parazit Kediyi Öldürür mü?

İç parazitin kedinizin öldürmesi farklı sonuçlar doğurur. İç parazit yavru kedide ortaya çıktıysa bu parazitler kedinizi öldürebilir. Çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemi oldukça zayıf ve savunmasız yapıdadır. Yetişkin kedilerde ise iç parazitin öldürme ihtimali oldukça düşüktür. Düzenli, sürekli, hızlı ve doğru tedavi yöntemlerini uyguladıktan sonra hayvanınız kısa sürede eski sağlığına dönerek rahat, keyifli ve sağlıklı şekilde hareket edebilir.

Kedilerde İç Parazit Aşısı

Kedilerde iç parazit aşısı günümüzün en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelir.  İç parazit aşıları sadece hastalık sonrası değil öncesinde de veteriner hekiminiz tarafından kedinizi koruma amaçlı olarak yapılır. Kedilerde iç parazit aşısı evcil hayvanınızın yaşına göre farklı periyotlarda yapılır.   Yavru kediler 6 – 8 haftanın dolması halinde iç parazit aşısı yaptırabilir. Bu tarihten önce parazit aşısının yapılması doğru değildir. 1 yaşını geçen kedilerde iç parazit aşısı yılda 4 kere olmak üzere 3 ayda bir yapılır. Yavru kedilerin 1 yaşına gelmesi halinde kedilerde iç parazit aşısı tekrar edilir. Kedilerde iç parazit aşısı 3 aylık periyotlar halinde düzenli olarak yenilenir. Bu aşı kedilerin iç parazit oluşumuna karşı etkin koruma güvenliği sağlar.

Kedilerde Protozoa Nasıl Bulaşır?

Kedilerde protozoa şu yollarla bulaşır:

  • Dışkı bulaşmış şeyleri yiyerek
  • Parazitin kist şeklindeki bulaşıcı şekilleri kirli kaplarda oluşur.    
  • Dışkı bulaşan mama kaplarını yalayan kedilerde yaygın şekilde görülür.

Protozoa belirtileri nelerdir?

Kedilerde yaygın görülen protozoa belirtileri şunlardır:

  • Kanlı dışkı dışkıda mukus veya oosit varlığı
  • İshal
  • Anüs çevresinde şişlik ve kızarıklık

Bağırsak Kurtları

Bağırsak kurtları evcil hayvanınızın bağırsağında meydana gelen iç parazitlerdir. Kedilerde en çok görülen iki türlü bağırsak kurdu bulunmaktadır. Yuvarlak kurtlar, tenyalar. Yuvarlak kurtlar yavru kedilerin ince bağırsaklarında bulunan, yumak oluşturarak bağırsağı kalınlaştıran önemli bir parazittir. Evcil hayvanınızın anal bölgesindeki yumurtaların içerisinde ya da dışkısında yer alır. Tenyalar, bağırsak duvarlarına yapışan ishal, şişkinliğe neden olan,  kedilerin tüylerine zarar veren önemli bir parazittir. Kedi dışkısında gözlenen tenyalar pirinç tanelerine benzer.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?

Kedilerde bağırsak kurdunun oluşması kurt türlerine göre değişir. Bir kedi veya yavru kediye bulaşma, enfekte olan başka bir kedinin yumurta ve kedinin dışkısı ile temas edilmesi ile gerçekleşir. Bazı dış mekân kedileri, kemirgenler, hayvan dokusunda yaşayan kurt lavraları kısa sürede enfekte olabilir. Anne kediler enfekte olduysa muhakkak yavrularında da bağırsak kurdu gelişir. Bağırsak kurdu larvaları anne sütünden, emzirme yolu ile yavrulara geçer.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Tedavisi ve Önlenmesi

Kedilerde bağırsak kurdu tedavisi ve önlenmesi için düzenli olarak parazit kontrol, programı yaptırılmalıdır. Yetişkin veya yavru kedinize ilk aşılama yaptırarak kedinizi rutin olarak veteriner hekiminize götürerek bağırsak kurdu muayenesinden geçirmelisiniz. Hekiminiz bağırsak kurdu tedavi aşamasında hayvanınızın dış mekâna girip çıkıp çıkmadığını, diğer kedilerle temas halinde olup olmayacağına karar vererek evcil hayvanınızın yaşam tarzına özel sağlıklı,  iyileştirici,  tedavi yöntemleri uygular. Kedinizin bağışıklık sistemini geliştiren pek çok tedavi uygulaması yavru kedinizi güçlendirerek sağlıklı kalmasına yardım eder.

Veteriner hekiminizin uyguladığı aşı programı iç parazitler için kontrol niteliğinde olup parazitlerin kedinizin vücudundan kısa sürede atılmasını sağlar. Yavru kedi aşıları kedinizi parazitlerden koruyarak eski sağlığına geri dönmesine yardım eder. Yavru kedinizin yaşı geldiğinde evcil hayvanınızı veteriner hekiminize kontrol ettirerek sağlığı için en doğru, emniyetli, güvenli araştırma programından geçirmelisiniz. Yetişkin ve yavru kedilerde görülen yaygın kedilerde iç parazit sorunlarını, ilaç, mama ve diğer takviyelerle çeşitli sindirim sistemi bozukluklarının önüne geçebilir; evcil hayvanınızın hayat kalitesini artırarak sağlıklı, özgür, konforlu ve keyifli şekilde hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap