- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde kulak enfeksiyonları nelerdir? Kulak yoluna bulaşan bakteri ya da mantarların zamanla iltihaplanma yapması nedeniyle meydana gelebilen ancak farklı nedenlere bağlı olarak da gelişen kulak enfeksiyonları kedilerde sıklıkla görülebilmektedir. Kedilerde farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan kulak enfeksiyonu, kulağın iltihaplanması ile kendini gösterir ve bu aslında bu iltihaplanma durumu toz, kir ve benzeri pek çok farklı dış etkene bağlı olarak da gelişebilen bir rahatsızlıktır.
Kedilerde görülen bu sorunların tedavisi için ise veteriner desteği almak gereklidir. Peki, kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri, nedenleri ve tedavileri nedir?
Kedilerde Kulak Enfeksiyonları Nasıl Ortaya Çıkar?
Kedilere ciddi şekilde rahatsızlık verebilen kulak enfeksiyonu, farklı pek çok belirti ile kendini ortaya koyar. Kedilerin ciddi rahatsızlıklara sahip olmasına neden olabilir. Kedilerde meydana gelen kulak enfeksiyonlarının belirtileri genel anlamda gözle görülebilir belirtilere sahip olduğu için bunları anlaması da oldukça kolaydır.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen kulak enfeksiyonlarının belirtileri genel anlamda gözle görülebilir belirtilerdir. Bu belirtiler kedilere rahatsızlık verdiği için huysuz, agresif davranışlar gözlemlenmesi mümkündür. Kedilerde kulak enfeksiyonu görüldüğü zaman kedilerin kulaklarını tırmalamaları, kaşımaları, sürekli olarak kafalarını sallamaları ve kulaklarını hareket ettirmeleri mümkündür. Bunun yanı sıra kedilerde meydana gelen enfeksiyon nedeniyle sürekli olarak kulaklarını, yüz ve boyun bölgesini kaşıma isteği içinde olurlar. Bu kaşıntı kedilerde belli bölgelerde yaraların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.
Kedilerde görülen kulak enfeksiyonlarında ayrıca akıntıların görülmesi de mümkündür. Bu akıntılar kulak dışına doğru olabilir ve tüylere doğru gelebilir. Akıntıların temizlenmesi önemlidir. Bunların yanı sıra akıntılar da koku yayabilir ve kızarmış iltihaplı bir kulak görünümü ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle de kulağın dış kısmının tamamen kızarması ve iltihaplı bir görünüme sahip olması olasıdır.
Kedilerde iltihaplanmaya bağlı olarak oluşan ağrıdan dolayı sürekli saldırgan davranması, başını ağrıyan kulağının olduğu tarafa doğru eğmesi ve ağrıya bağlı olarak sürekli ses çıkarıp miyavlaması mümkündür.
Kulak enfeksiyonu genellikle dışarıdan bakıldığı zaman anlaşılan iltihaplanma ve benzeri belirtiler ile kendini ortaya koysa da kedilerin vereceği tepkiler ve saldırganlık ya da kaşınma gibi farklı davranışları ile de bu durumu anlamak mümkündür.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin kulaklarının pis olması, kulaklarına toz, kir ya da tüylerinin kaçması, bakteri ya da polipler de kulak enfeksiyonlarının nedenidir. Ayrıca kulak akarı olarak bilinen parazitler de kedilerde kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu akarlar çıplak gözle görülemeyen ancak belirtileri ile kendini net şekilde hissettiren parazitlerdir.
Farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen kulak enfeksiyonlarını engellemek için kedilerin kulak bakımlarının, tüy ve cilt bakımlarının en iyi şekilde yapılması gereklidir. Bu şekilde enfeksiyonlara engel olmak ve kedinizin temizliğini en iyi şekilde sağlamak mümkün olacaktır.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde görülen kulak enfeksiyonu eğer çok basit düzeydeyse ve henüz ilerleme göstermediyse kedilerin yalnızca kulaklarının temizlenmesi de aslında enfeksiyonların ortadan kaldırılmasına yeterli olabilir. Yine de eğer kulakların temizlenmesi sonucunda enfeksiyon devam ediyorsa ilaçların kullanımı ya da çeşitli antibiyotiklerin tercih edilmesi de mümkündür. Bu sayede kedilerde görülen kulak enfeksiyonları kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Kedinizde kulak enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede veterinere başvurmanız, veteriner kontrol sonrasında da önerilen reçeteye uygun şekilde gerekli ilaç ya da antibiyotikleri kullanmanız gereklidir. Bu sayede veteriner desteği ile kısa zamanda iyileşme göstermek mümkün hale gelecektir.