Kedilere İlaç Nasıl Verilir?

Kedilere ilaç nasıl verilir? Kediye ilaç vermek kedi sahipleri için oldukça endişe verici bir durum olarak görülmektedir. Fakat kedinize antibiyotiklerden tabletlere kadar birçok hap vermek durumunda kalabilirsiniz. Kedilere ilaç vermek için genellikle veteriner hekimler tercih edilse de sık aralıklar ile kullanılması gereken ilaçlarda sizin de kedinize ilaç verebiliyor olmanız gerekebilir.

Kedilere İlaç Nasıl Verilir?

Bazı kediler bu durumu sizin için kolaylaştırır ve sakince hapını yutarken bazı kediler tüm inatçılığı ile hapı yutmayı reddederek tükürür. Bu gibi durumlar içim kedilere ilaç vermek konusundaki tüm püf noktalara sahip olmalısınız. Böylece hem kedinizi strese sokmadan hem de ilacı almasını sağlayarak bu işin üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca kedinize vereceğiniz her ilacın öncelikle kullanma talimatlarını okumalı ve dozundan emin olmalısınız. Aksi halde bu ilaçların kedinize faydadan çok zararı olabilir.

İlaç Vermek İçin Kedinin Ağzını Açmak

  • Kedinizi sabitlemeli ve ağzını açmak için kafasını yukarı kaldırmalısınız. Sağ elinizi kullanacaksanız kedinizin kafasını sol eliniz ile tutup sağ elinizi hapı vermek için sabit bırakmalısınız.
  • Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kedinizin alnına yerleştirmelisiniz. Sol elinizin işaret ve başparmağı ile ters U yaparak kedinizin alnına yerleştirmelisiniz.
  • İşaret parmağınızın ucunu kedinizin üst dudağına yerleştirmelisiniz. Başparmağınız kedinizin yüzünün bir tarafında, işaret parmağınız ise karşı tarafta durmalıdır. Burnu tavana açılı olarak baş kaldırdığında çenesi hafifçe açılmalıdır.
  • Kedinizin çenesi açıldığında ağzına doğru nazikçe bastırmalısınız. Eğer kedinize şırınga ile ilaç verecekseniz ağzını hafif bir şekilde açması yeterlidir. Fakat hap vermeniz gerekiyorsa ağzını daha geniş açması gerekir.

Kedilere Hap Verme Yolları

  • Baskın elinizi kullanarak hapı baş ve orta parmağınız arasında tutmalısınız.
  • İşaret parmağınızı köpek dişlerinin arasına dayamalı ve çenesinin ucuna yerleştirmelisiniz. Böylece hafifçe aşağı basınç uygular ve ağzını tamamen açabilirsiniz.
  • Vereceğiniz hapı kedinizin dilinin arkasına yerleştirmeyi hedeflemelisiniz. Böylece kediniz tükürse bile hap kasılmalar nedeniyle boğaza doğru ilerleyecektir. Hapı düşürdüğünüz taktirde ağzını açık tutmaya devam etmelisiniz.
  • Hapı yerleştirdikten sonra yutulduğundan emin olmalısınız. Hapın doğru yere yerleştirdikten sonra parmaklarınızı ağzından çekerek ağzını kapatmasını sağlamalısınız. Böylece hapı yutmasına izin verebilirsiniz.
  • İnatçı bir kediye sahipseniz, yutmayı reddetme ihtimalini düşünmelisiniz. Bu durumda burun deliklerine hafifçe üfleyerek yutma refleksini tetikleyebilirsiniz.
  • Kediniz hapı yuttuğunda ona içecek bir şeyler verebilirsiniz.

Kedilere İlaç Vermenin Farklı Yöntemleri

  1. İlacı Mamaya Katma: Bazı ilaçlar diğerlerinden daha küçüktür ve mamalarının içerisine gizlenebilir. Kedinize ilacını bu şekilde vermeden önce aç olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde mamasının içindeki hapları fark edebilir. Kedinizin yeme olasılığını arttırmak için en sevdiği ödül mamalarını ya da yaş mamaları kullanabilirsiniz.
  • Hapı Suda Eritmek: Veteriner hekiminizin onayı ile tavuk suyu, ton balığı suyu ya da bir şekerli su içerisinde hap eritilip kediye verilebilir. Kediler tatlı şeyleri ayırt edemezler. Aynı şekilde bir şırınga veya göz damlası yardımıyla da ilacı verebilirsiniz.
  • Hapı Ezerek Vermek: Hapları yiyeceğe ya da suya koymak için asla ezmemelisiniz. Ezilmiş ilacın tadı kediniz için daha acı olacaktır ve ayrıca tam dozu alamayacaktır.
  • Sıvı İlacı Süt ile Karıştırmak: Sıvı ilacı kedinize veremiyorsanız süt ile karıştırmayı deneyebilirsiniz. Kediniz süt içtiğini zannederken aslında ilacını da bir yandan alabilecektir. Fakat ilacınız çok ağır kokuyorsa, iyi bir koku alıcı olan kediniz sütünü içmeyi reddedebilir.
  • Şırınga ile Sıvı İlaç Vermek: Sıvı ilacı şırıngaya alarak kedinizi rahatsız etmeden ve yavaş yavaş ilacı kaydırmanız gerekir. Kedinizin inatçılığını yenmek için az miktarda süt ile karıştırdığınız sıvı ilacı kedinize yutturmak iyi bir yöntemdir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap