Kedilerde Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde karaciğer kanseri özellikle kedi sahipleri için yıkıcı bir teşhistir. Fakat kedilerde karaciğer kanserinin her zaman ölümcül olmadığını bilmek gerekir. Karaciğer, kedinin kanının detoksifikasyonundan sorumlu bir organ olduğu için karaciğer tümörünü ciddiye almak önemlidir. Fakat bazı durumlarda tümörün tedavisi mümkündür. Başarılı bir tedavi ise büyük oranda kesin tanıya bağlıdır. Kedilerde karaciğer besinlerin sindirimi ve dönüşümünden sorumludur. Aynı zamanda toksin maddelerin kandan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Kedilerde karaciğer kanseri ve hastalıkları tedavi edilebilir ve ilerlemesi sınırlandırılabilir ölçüde. Kedilerde karaciğer kanseri ırk, yaş, obezite, kimyasallar ve ilaçlar sebebiyle meydana gelir. Örneğin Siyam kedilerinde karaciğer hastalıklarının meydana gelme olasılığı genetik olarak daha yüksek kabul edilmektedir.

Kedilerde Karaciğer Kanseri Çeşitleri

  • İlk tümör çeşidine metastatik tümör adı verilir. Bu tümör türü vücudun farklı bölgelerinden karaciğere yayılmaktadır.
  • İkinci tümör tipine hemolenfatik denir. ‘Hemo’ (kan) ve ‘lenfatik’ (lenf sistemi) kelimelerinden türetilmektedir. Hemolenfatik tümör çeşitleri karaciğere lenf ve kan kaynaklarından gelmektedir.
  • Son olarak, birincil tümörler karaciğerden kaynaklananlar olarak etkilenmektedir. Birincil tümörler, çevresel toksinlerin sebep olduğuna inanılması açısından ilginç kabul edilebilir. Eviniz içerisindeki kimyasal temizleyicilerden kedinizin mamasındaki koruyucu bileşenler de kansere yol açacak potansiyel sebepleri olarak görülebilir.

Kedilerde Karaciğer Kanseri Belirtileri

Kedilerde görülen karaciğer kanseri, diğer hastalıklara benzeyen semptomlar üretmektedir. Kedi sahipleri, kedilerinde artan bir uyuşukluk fark ettiğinde bir problem olduğunu düşünse de direkt karaciğer kanseri olduğunu düşünmezler. Karaciğer kanseri olan kedilerde çoğu zaman veteriner hekim ziyaretini gerektirecek olağandışı davranışlar görülebilir. İlgili belirtiler kan alımı esnasında ortaya çıkmayabilir. CAT taraması ya da röntgen çekilmesi gerekmektedir. Görsel testler sayesinde karaciğer tümörleri ortaya çıkar. Kedinizdeki karaciğer kanseri ilerlemişse, belli bazı semptomlar bulunmaktadır. Karın şişliği birçok hastalıkta sıklıkla görülse de bu semptoma yorgunluk, sarılık, dehidrasyon, kilo kaybı ve kusma eşlik ederse karaciğer tutulumu anlaşılır.

Kedilerde Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanserinde tedavi seçenekleri, kanserin türüne ve tipine bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda birçok vaka başlangıçta tümörlerin cerrahi yöntemle çıkarılmasıyla tedavi edilir. Karaciğer kanserinde olumlu kabul edilen durum ise karaciğerin neredeyse yarısının alınması kedinize herhangi bir zarar vermeyecektir. Çünkü karaciğer kendini yenileyebilen bir organdır. Bu nedenle tümörler aşırı fazla değilse, kediniz ameliyata olumlu yanıt verir. Hemolenfatik karaciğer tümöründe kemoterapi uygulanamadığı için cerrahi yöntem tavsiye edilmektedir. Kemoterapi uygulanması kedi için sert ve zayıflamış bir duruma sebep olur. Kemoterapinin kedinin bağışıklık sistemini de azaltır ve kusma, ishal gibi gastrointestinal belirtilere, kemik iliği sorunlarına ve kronik enfeksiyonlara yol açar. Kemoterapi uygulanmadan tedavi edilebilen karaciğer kanseri çok daha olumlu bir prognoz sağlamaktadır.

Kedilerde Karaciğer Kanserini Önleme Yolları

  • Kediniz daha önce karaciğer kanseri olduysa, bu rahatsızlığın tekrarlanma ihtimalini önleyecek yaşam tarzını benimsemeniz ve dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Primer karaciğer kanserinin çevresel unsurlardan etkilenmesi, kedi sahiplerini düşük toksinli ve temiz bir yaşam tarzına ikna eder.
  • Kedi mamalarının kimyasal katkılar içermemesi ya da diğer mamalara oranla çok daha az içermesi önemlidir. Tercih ettiğiniz mamaların olabildiğince organik ve taze olması gerekir.
  • Evinizde kimyasal temizleyicilerin en aza indirgenmesi tavsiye edilir. Kedinizin bu toksinlerden uzak kalması son derece önemlidir.
  • Karaciğer kanseri riski olmasa dahi tüm hayvanların sağlıklı beslenmesi ve düşük toksinli bir yaşam tarzından yararlanması önerilmektedir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap