Kedilerde Hiperestezi Sendromu Nedir, Belirtileri

Kedilerde hiperestezi sendromu nedir?  Özellikle bazı kediler sürekli kuyruklarını kovalarlar. Ya da kuyruğuna dokunulduğunda çok sert tepki verirler. Kedilerin bu anormal davranışlarının altında hiperestezi sendromu yatar. Oldukça nadir görülen bu hastalık ne yazık ki bazı kedilerde rastlanmaktadır. Hiperestezi sendromu yaşayan kediler kuyruklarına ve sırtına dokundurtmak istemezler. Siz kedinizi okşamak istiyorken o saki çok acı çekiyormuş gibi tepki verir. Kedi hiperestezisi ile hangi belirtilerin ilişkili olduğunu ve hastalığın nasıl tedavi edildiğini öğrenelim.

Kedilerde Hiperestezi Sendromu Nedir

Hiperestezi Sendromu çeşitli duygu ve duyum değişikliği anlamına gelir. Normalde ağrıya neden olmayan bir uyaran kediye dokunduğunda ağrılı olarak algılayacaktır. Bir kedinin takıntılı bir şekilde kendini yaladığı, tırmaladığı veya çiğner. Bazen bu davranışları, bir kişinin veya başka bir hayvanın kediye dokunmasına tepkidir. Daha ciddi şekilde etkilenen kedilerde, bu bölümler kendiliğinden ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak belirlenememiştir. Nörolojik, psikolojik veya dermatolojik (cilt) nedenlere sahip olabilir. Kedi hiperestezi sendromu teşhisi konmadan önce çok benzer görünebilecek çeşitli diğer koşullara da bakılmalıdır.

Kedi Hiperestezi Sendromu Belirtileri

Belirtileri tipik olarak, birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilen bölümlerde ortaya çıkar. Önceklike kedi normal davranacak ve ardından hiperestezi ile ilişkili işaretleri gösterecektir. Bu semptomlar arasında cilt seğirmesi, kuyruğun şiddetli şekilde sallanması ve sırt, kuyruklarını diğer bölgelerini sürekli ısırmaları, yalamaya çalışmalarıdır. Etkilenen kedilerin göz bebekleri şişer ve düzensiz davranışlar gösterirler. Klinik belirtileri kendini 1-2 dakikalık ataklar ile kendisini gösterir. Bu ataklar günde ve haftada birkaç defa ortaya çıkar.

Kedi Hiperestezi sendromu özellikle fiziki olgunluğa ulaştıktan sonra 1 yaşlarında ortaya çıkar. Ciddi yaralanmaları önlemek için anormal davranışların iyileşmesini veteriner hekiminizin kontrolüne götürmelisiniz.

Kedi Hiperestezi Sendromu Nedenleri

Nadiren  görülen sendromdur ve kesin nedeni bilinmemektedir. Altta yatan bir davranış sorunu, nöbet bozukluğu veya başka nevrotik sorun nedeniyle gelişir. Gergin, hareketli kediler daha çok tehlike altında kalırlar. Çevresel stres de sendromu tetikler. Yapılan araştırmalarda bazı uzmanlar obsesif kompulsif bozukluğun sendroma yol açtığını ifade etmektedir. Nöbet ve yaralanmalarda bu travmadan etkileneceğini göstermektedir.

Doğuştan kazanılacak olan sendromun Habeş, Birmanya, İran, himalayan kedi cinslerinin ırk genetiğinden aldığı görülür.

Kedi Hiperestezi Sendromunun Teşhisi

Tek bir tane test yapılmamaktadır. Teşhis için veteriner hekim kedinin gösterdiği belirtilere göre tedavi planı oluşturacaktır. Pireler, parazit, cilt alerjileri, kuru pul pul dökülen cilt, enfeksiyonlar benzer belirtilere yol açar. Bunların yanında artrit, yaralanma, disk herniasyonu ve kanser gibi hastalıklar benzer ağrı atakları geçirmesinde etkilidir.

Kapsamlı bir fiziki muayene sonrasında kedilerde Hiperestezi teşhisi için ortopedik ve nörolojik muayene öngörülür. Tam kan sayımı testi ile metabolik, endokrinin sebep olup olmadığı araştırılır. Radyografiler sayesinde omurgasının ve kuyruğunun röntgeni, bölümlerin belirli bir nedeni olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Ön beyinde davranış değişikliklerine veya nöbetlere neden olan hastalıklar bulunuyor. MRI gibi görüntüleme süreçleri bu tür nörolojik sorunları saptar.

Kedi Hiperestezi Sendromunun Tedavi

Hafif ya da orta şiddetli belirtiler gösterdiğini fark ettiğinizde veterinerinizle iletişime geçin. Şiddetli atağa girdiyse 2-3 dakikadan fazla sürmesi halinde atak dindikten sonra acilen hekiminize götürmelisiniz. Birtakım ilaç reçete eder. Kedinin stres altında olmasının nedeni ağrılarını gizlemekte çok iyi olmalarıdır. Altta herhangi koşulu eledikten sonra hiperestezi teşhisi konulduğunda veteriner hekim kedi davranış uzmanıyla eğitim sürecine girilmelidir.

Tedavi planında:

  • Çevresel değişiklikler,
  • İlaç tedavisi,
  • Davranış değişiklikleri

Tedavinin asıl amacı atakların sayısını azaltmaktır. Kedilerde görülen anormal davranışlar strese girdikleri zaman duygusal bir tepki vereceklerdir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap