Kedilerde Nörolojik Hastalıklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerde nörolojik hastalıklar sinir sisteminin bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Sorunun beyinde olması nöbetler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Aynı zamanda omurilikte olan bir enfeksiyon, dengesiz yürüyüş, uzuv sorunları ve tam felce sebep olabilir. Kedilerde sinirlerin bozulması, kedinizin yüzü, bacakları, ağzı ve pençelerini dahi etkileyebilmektedir. Sinir sistemi, kedinizin vücut işlevlerinin neredeyse hepsinie etkiler. Kedilerde nörolojik bozukluklar denge, yemek yeme, konuşma, dışkılama ve idrar yapma sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bir kedi sahibinin, kedisini nöbet geçirirken görmesi oldukça zordur. Kedilerde nörolojik hastalıklar ilaçlarla ya da ameliyatla tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir. Klinikte görülen en sık nörolojik hastalıklar; kalıtımsal anormallikler, tümörler, travmalar ya da orta ve iç kulak iltihaplarıdır.

Kedilerde Nörolojik Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtımsal Anormallikler: Hidrosefali adı verilen beyinde su toplaması, en sık Siyam kedilerde meydana gelir. Anormal görünüm, davranışlar ve krizler görülebilir. Manks kedilerinde ise sinir ve omurilik kısmında bozukluklar oluşabilir. Belirtileri dışkı ve idrar tutamalarıdır.

Tümörler: Sinir sisteminde çeşitli tümörler meydana gelebilir. Lenfosarkoma tümörü, kedilerde en sık görülen sinir sistemi kanseri olarak bilinir. Beyinde, omurilikte ya da diğer organlarda tümörlere sebep olabilir.

Travmalar: Sinir sistemine hasar veren travmalar, kediye araba çarpması ya da kapıda sıkışması gibi durumlar sonucu oluşabilir. Sinirler yırtılabilir ya da omurgası hasar görebilir.

Orta ve İç Kulak Enfeksiyonu: Derinlerdeki bir kulak enfeksiyonu kendini denge sorunları, kafanın eğikliği, sağırlık ve daire çizme hareketleri ile belli edebilir. Bu enfeksiyonun iyileşme şansı sinirlerde zedelenme olmadığı takdirde yüksektir.

Kedilerde Nörolojik Bozuklukların Belirtileri

Lezyonun nedenine ve konumuna bağlı olarak çeşitli belirtiler görünebilir. Bir kedi size başının döndüğünü ya da depresyonda olduğunu söylemeyeceği için belirtiler genellikle fiziksel olarak görülür.

  • Nöbetler
  • Ani körlük
  • Sarhoş gibi yürüme
  • Yüzde veya uzuvlarda kısmi ya da tam felç
  • Kas seğirmesi
  • Titreme
  • Kafa karışıklığı
  • Yön yeteğinin azalması
  • Hızlı göz hareketleri
  • Baş eğikliği
  • Daireler çizerek yürüme

Kedinizdeki bazı belirtilerin fark edilmesi zor olur. Bu nedenle kedinizi belli bir zaman sessizce izleyerek gözlemlemeniz önemlidir. Kedinizin anormal davranışlarını not alabilirsiniz. Ardından veteriner hekiminizi ziyaret ederek notlarını ona iletebilir ve muayenesini sağlarsanız iyi olur.

Kedilerde Nörolojik Bozukluğun Teşhis ve Tedavisi

Minik yavrunuzun eksiksiz bir nörolojik değerlendirmeden geçmesi gerekmektedir. Kedinizin tıbbi geçmişi ve fizik muayenesi önemlidir. Kedinizin refleksleri, göz hareketleri ve ağrı durumu veterineriniz tarafından incelenmektedir. Fiziksel muayenenin ardından çeşitli tetik ve tahliller istenir. Tam kan sayımı, idrar tahlili ve kan kimyası ile birlikte tiroid testi ve tansiyon ölçümü yapılabilir. Uzunların ve omurganın röntgeni çekilebilir. Bu sayede vücutta bulunabilen herhangi bir tümör belirlenebilir. İltihabın kontrol edilmesi için MRI ve BT taraması da öneriyoruz. Kedilerde meydana gelen nörolojik bozuklukların tedavisi, sorunun teşhisi, bakımı ve tanıya göre değişmektedir.

  • Nöbet bozuklukları tedavisi: Nöbetin kesin nedeni bilinemediğinden genellikle epilepsi tanısı konulur. İlaç tedavisi uygulanır ve ilaçların aksatılmaması önemlidir.
  • Vestibüler hastalık tedavisi: İşlev bozukluğunun gerçek nedenine göre tedavisi değişebilir. Kulak enfeksiyonu fark edilirse kulak damlası ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılabilir. Destekleyici bakım gerekebilir.
  • Bilişsel işlev bozukluğu tedavisi: Tedavisi bulunmasa da genellikle ilaçlar ve ek besin takviyeleri ile ilerlemesi önlenmeye çalışılır.
  • İntervertebral disk tedavisi: Hafif vakalarda dinlenme, kas gevşetici ve iltihap önleyici ilaçlar denenebilir. Ciddi vakalar için cerrahi müdahale gerekmektedir.
  • Menenjit ve ensefalit tedavisi: İltihabı azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için kortikosteroid kullanılabilir. Antifungaller, antibiyotikler ve antiparaziter ilaçlar denenebilir. Sıvı uygulaması, ağrı yönetimi, destekleyici bakım ve besin takviyeleri gerekmektedir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap