- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kediniz kaza mı geçirdi? Çok ciddi bir darbe ya da çarpmaya mı maruz kaldı? Yüksekten mi düştü? Bu durumda diyafram fıtığı söz konusu olabilir. Gelin birlikte kedi diyafram fıtığı ameliyatı ve tedavisi konusunu ele alalım.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Nedir?
Diyafram, göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran bir yapıdır. Bu yapı bir ayraç görevi görmenin yanı sıra aynı zamanda gevşeme ve kasılma hareketleri ile solunumu da desteklemektedir. Kedilerde son derecede sıkıntılı bir sorun olan diyafram fıtığında karın içerisindeki organlar diyaframdaki yırtıktan göğüs boşluğuna gitmekte ve kedinin hayatı tehlikeye girmektedir.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Nedenleri
Kedilerde diyafram fıtığı pek çok farklı sebeple meydana gelebilmektedir. Genel olarak kedi diyafram fıtığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Trafik kazası
- Yüksekten düşme
- Şiddetli çarpma
Doğuştan/Genetik olarak diyafram yırtığına sahip olma (Örneğin Himalaya cinsi kedilerde doğuştan diyafram yırtıkları görülebilmektedir.)
Kedilerde Diyafram Fıtığı Belirtileri
Kedilerde diyafram yırtıkları nedeniyle oluşacak belirtiler birbirinden farklılık göstermektedir. Genelde kediler şoka girmektedir; ancak eğer diyafram yırtığı küçükse belirtiler kendisini günler hatta bazen haftalar sonra da gösterebilmektedir. Bazen sadece kusma ve öksürük görülebilmektedir. Bu nedenle kedi diyafram fıtığı belirtileri dikkatli takip edilmelidir.
- Genel olarak kedilerde diyafram fıtığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Travma sonrası akut olarak şoka girme
- Egzersiz intoleransı, hareket etmede yaşanan güçlükler
- Kronik öksürük
- Solunum güçlükleri (En belirgin belirti olarak karşımıza çıkmaktadır.)
- Kusma, sindirim problemleri
- Kötü iştah, sevdiği yiyeceklere bile tepki göstermeme
- Kan dolaşımında yaşanan sıkıntılar
- Dil ve mukozalarda morarmalar
Kedilerde Diyafram Fıtığı Tanısı & Tedavi Süreci
Eğer kedinizde diyafram fıtığı sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle en kısa sürede güvenilir bir veterinere kedinizi gösterin. Tanı sürecinde genel olarak göğüs röntgenleri çekilmektedir. Bu röntgenlerde diyaframda yırtık olup olmadığı, yırtık varsa herhangi bir organın göğüs boşluğuna geçip geçmediğine bakılır. Yine veteriner hekim yırtığın küçük olma ihtimaline karşı durumu netleştirmek ve kedi diyafram fıtığı tanısı koymak için daha farklı muayene yöntemleri de kullanabilecektir.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Ameliyatı
Eğer kedinizde diyafram yırtığı varsa bu durumda tedavi için diyaframdaki yırtığın kapatılması ve eğer göğüs boşluğuna giden organlar varsa bu organların yerine konulması gerekecektir. Ancak operasyonun bir an önce yapılması sorunların gecikmeden çözümlenmesi bakımından çok önemlidir. Bu nedenle ameliyat için acele edilmesi ve beklenilmemesi gerekir.
Genel olarak diyafram fıtığı ameliyatında aşağıdaki adımlar izlenmektedir:
- Operasyon için kedi uyuşturulur. Böylelikle kedi diyafram fıtığı ameliyatı sırasında kediniz acı çekmez.
- Diyafram yırtığına ulaşılacak bölge açılır. Genelde karın bölgesinde uygun boyutta bir kesi açılarak diyafram fıtığının oluştuğu bölgeye ulaşılmaktadır.
- Açılan bölgede yapışmalar varsa bu yapışmalar giderilir. Yerinden oynayan organlar varsa eski yerlerine konulur. Yapışma oluşmaması operasyonun başarısını ciddi oranda arttıracaktır.
- Diyafram tekrar dikilir ve göğüs boşluğu ile iç organlar böylelikle birbirlerinden ayrılır.
- Operasyonun ardından solunumda güçlük yaşayan kedilere oksijen kafesi ve oksijen yüz maskesi takılabilmektedir. Yine şok halindeki kedilere antibiyotik ve sıvı tedavisi uygulanmaktadır.
Diyafram yırtığı oluştuktan sonra 24 saat içinde ameliyat geçiren kedilerin yaşama oranları %80’i bulmaktadır. Bu nedenle eğer diyafram yırtığı belirtileri gözlemliyorsanız beklemeden, bir an önce veterinere başvurmanızı öneririz. Böylelikle veterineriniz doğru zamanda kedi diyafram fıtığı tedavisi uygulayabilecek ve kedinizi kurtarabilecektir. Yine kedinizin diyaframındaki yırtığın boyutlarına ve kedinizin kondisyonuna göre ek tedavi yöntemleri de uygulanabilecektir.