Kedilerde Hipertiroidizm Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Hipertiroidizm Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde hipertiroidizmin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda araştırmalar devam etmekte olup kedinin beslenmesindeki iyotun rolünün oldukça yüksektir. Hipertiroidizme katkıda bulunan olası faktörler diyetteki bazı bileşenlerin eksikliği ya da gıda, çevredeki iyot dengesini bozan kimyasallarla maruz kalma gibi nedenlerdir.

Kedilerde Hipertiroidizm Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde hipertiroidizm teşhisi için öncelikle evcil hayvanınızı alanında uzman veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir. Kedinizin sağlıklı geçmişini incelenerek muayene sonrasında tiroid bezi olup olmadığı kontrol edilir. Hipertiroidizm tespiti kan örneğinde görülür. Tiroid hormonunun varlığı ile ortaya çıkan bu hastalık testlerde, kandaki toplam tiroksinin tt4 hormon, kan düzeyine bakılır.  Kan testinin yanı sıra idrar testi ve kalp ultrasonu gibi pek çok yönteme de başvurulabilir. Kedilerde tiroid hormonu seviyesi yüksek ya da normal düzeyde olabilir. Tiroid hormon seviyeleri zamanla değiştiği için veterineriniz hormon seviyesini birkaç defa kontrol edebilir. Aynı zamanda doktorunuz denge diyaliz, T4 ya da FT3 baskılama testi isteyebilir.

Hastalık tanı ve testlerle netleşmezse özel veterinerlik uygulamaları tercih edilir. Tiroid bezlerinin nükleer tıp taraması adı verilen teknesyum tekniğine başvurularak hastalığın tanısı doğrulanır. Bu tekniğin esas faydası anormal dokunun nerede olduğunun analiz edilmesidir. Yeri kolayca tespit edilemeyen anormal tiroid dokusuna ektopik tiroid denir. Özellikle ameliyatlı vakalarda muayenede çok net görülmeyen, küçük olan tiroid hormonunun nerede olduğunu belirlemek için yukarıda belirtilen yöntemlere başvurulur. Bu tedavi yöntemleri ile kedinin damarına küçük miktar radyoaktif kimyasal olan teknesyum enjekte edilir. Oldukça kolay ve pratik olan bu yöntemin kediye herhangi bir zararı yoktur.

Kedilerde Hipertiroidizm Tedavisi

Kedilerde hipertiroidizm tedavisi ilaç yöntemi ile gerçekleştirilir. Ayrıca radyoaktif iyot tedavisi, ameliyat, diyet gibi pek çok farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bütün tedavi yöntemlerini kullanarak kedinizin vücudundaki tiroid hormonunu, hipertiroidizm belirtilerini azaltabilirsiniz. Hangi yöntemin seçileceği konusunda kedinizi veterinerinize kontrol ettirdikten sonra doktorunuz size yol gösterecektir. Kedilerde hipertiroidizmTedavi seçeneklerini değerlendirmeden önce muhakkak kedinizin durumunu stabilize etmek için metimazol içeren oral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar kesinlikle veteriner tavsiyesi ve kontrolünde verilmelidir. Doktorunuzun uyguladığı tedavi seçeneklerinden bazıları şunlardır:

  • İlaç tedavisi
  • Radyoaktif iyot tedavisi
  • Ameliyat,
  • Diyet tedavisi

Tiroid adenokarsinomunun Tedavisi

Tiroid adenokarsinomunun tedavisi kedinizin düzenli olarak çalışmayan tiroidinin cerrahı operasyonlarla çıkarılması işlemidir. Ameliyat yöntemi yüksek başarı oranına sahip olup kedinizin uzun süreli ilaç kullanım zorunluluğunu ortadan kaldırır. Cerrahi operasyonlar ardından paratiroit bezleri dâhil olmak üzere tiroid bezine yakın sinir, ses tellerine kadar çeşitli hasarlar meydana gelebilir. Paratiroid bezlerinde oluşabilecek hasarlar nöbetlere yol açarak düşük kasılmaya neden olabilir. Düşük kalsiyum durumu kalsiyum ya da D vitamini takviyesi ile tedavi işlemlerinizi sorunsuz, rahat şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sinir hasarlanın oluşması halinde düşük göz kapakları ve göz bebekleri anormal boyuta gelebilir. Ameliyatta evcil hayvanınızın her iki büyümüş olan tiroid bezi çıkarılır. Evcil hayvanınız tiroid hormon ihtiyacını vücudun her tarafına yayılan hücrelerle giderir. Bazı kediler hipotiroid haline geldiği için tiroid haplarını kullanmak zorundadır. Ameliyat olan kedilerde hipertiroidizmin kesinlikle ortadan kalkması gibi bir durum söz konusu değildir. Yeniden ortaya çıkabilme ihtimaline karşın alanında uzman veteriner hekiminiz tarafından kedinizin takibini yaptırarak kandaki hormon düzeyini senedi bir ya da iki kez ölçtürmeniz gerekir.

Diyet Tedavisi

Diyet tedavisi tıbbi araştırmalar sonrasında hipertiroidizmi tedavi eden, hastalığın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen önemli bir yöntemdir. Evcil hayvanınızın diyetindeki iyot miktarını sınırlandırdığınızda kesin çözüm olmasa bile hastalığı önemli ölçüde kontrol altına alırsınız.  Bu yöntemi denemeden önce muhakkak veteriner hekiminizden onay almanız gerekir.

Tiroid Adenokarsinomunun Tedavisi

Tiroid adeno karsinomunun tedavisi tiroidin kötü huylu olduğu bazı vakalarda, tümör nedeniyle aşırı hormon üretimi sonrasında gerçekleştirilir. Bu tür durumlarda tedavi süreci oldukça zor olup vakaların tedavisinde yüksek dozlarda radyoaktif iyot kullanılır. Bu sayede tedavi başarılı şekilde sonuçlanabilmektedir. Tiroid hormonları vücudun neredeyse bütün organlarına etki eden önemli hormon grupları arasında yer alır. Bu nedenle tiroid bezlerinden kaynaklanan hastalıklar çoğu kez 2 soruna neden olur. Tiroid bezleri ile ilgili hastalığı olan kedilerde gerekli analizlerin yapılmasının ardından ikinci hastalıkların belirlenmesi halinde uzman hekiminiz tedavi sürecini bu sonuçlara göre şekillendirecektir.

Kedilerde Hipertiroidizm İyileşir mi?

Kedilerde hipertiroidizmin iyileşmesi başarılı tedavi yöntemleri sonrasında gerçekleşir. Bu sayede kediniz kalan ömrünü daha uzun ya da sağlıklı şekilde geçirebilir. Hipertiroidizmi olan kedi yaşlı bile olsa tedavi sonucunda normal yaşamına rahatlıkla devam edebilir. Hipertiroidizm tedavi edilmediği sürece %100 ölümcül vakalarla sonuçlanır.

Hipertiroidizmi Önlemek için Neler Yapabilirsiniz?

Hipertiroidizmi önlemek için hastalığa neden olan faktörlerin net şekilde bilinmesi gerekir. Hastalığı tedavi eden kesin, koruyucu bir önlem bulunmamaktadır. Erken teşhis sorunların ortaya çıkma olasılığını düşürürken prognozu iyileştirir.  Kedilerde hipertiroidizm orta yaşlı ve yaşlı kedilerde görülür. Hayvanınızı muhakkak her 6 ayda bir veteriner uzman hekiminize kontrol ettirerek fiziki muayeneden geçirmelisiniz. Muayene sırasında hipertiroidizmin kronik belirtileri taranarak tiroid bezleri doğru, düzenli, özenli şekilde analiz edilir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap