Van Kedisi Özellikleri – Van Kedisi Fiyatları

Van kedisi 1969 yılında resmi anlamda safkan kedi ırkı kategorisine dahil ediliştir. Adından da anlaşılabileceği gibi ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Van iline has bir kedi ırkıdır. Van kedisi ülkemizin bir değeri olarak kabul görmektedir. Van kedisi 1950 yılında bir İngiliz çiftin İngiltere’ye götürülmesi ile üretimi sağlanmıştır. Böylece Avrupa ve diğer ülkelerde de ün kazanmıştır ve hızlıca yayılmıştır. Van kedilerinin Ankara kedileri ile sık sık karıştırıldığı bilinmektedir. Bu karışıklığı engellemek adına ise Van kedisinin yurt dışında Turkish Van Cat olarak adlandırıldığı bilinmektedir.

Van Kedisi Özellikleri

  • Van kedisinin diğer beyaz tüylü kedilerden en belirgin farkı ise kehribar ve turkuaz mavisi gözleridir. Bu iki renk Van kedisinin her iki gözünde aynı ya da iki farklı renkte ayrı gözlerde olması sık görülen bir durumdur. İki gözünün farklı renklere sahip olması ise diğer kedilerden ayırt edilmesini sağlmaktadır. Türkiye’de ayrı göz renklerine sahip olan Van kedileri daha fazla ilgi görmektedir.
  • Van kedileri görünüşleri itibariyle Ankara kedisi ile karıştırılmaktadır. Fakat Van kedisinin ayırt edilebilen bir diğer özelliği ise iki kulaklarının arasında bulunan renk tonlarıdır. Bu rnk tonları beyaz haricinde olabilir.
  • Van kedilerinin vücutları genellikle kaslı, uzun ve beyaz tüylerle kaplıdır. Bu tüyler yazın kısa, kışın uzun olmaktadır.
  • Kuyrukları, omuzları ya da iki kulakları arasında farklı renklerde görülebilmektedir.
  • Van kedilerinin boyutları diğer kedilere kıyasla ortadan biraz daha büyüktür.
  • Van kedilerinin ağırlıkları 7 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Geniş omuzları ve kısa boyunları bulunmaktadır. Bu nedenle güçlü ve sağlam bir duruşa sahiptirler.

Van Kedisi Davranışsal Özellikleri

  • Van kedileri oldukça eğlenceli ve hareketli canlıladır. Akıllı ve aktif kedilerdir. Koşmak, zıplamak ve oyunlar oynamaktan hoşlanırlar.
  • Van kedileri akrobatik hareketler sergileyerek yeteneklerini göstermek isterler.
  • Birçok kedinin kuyruk hareketleri farklı anlamlar ve ruh hallerini belli etmektedir. Fakat Van kedileri her ruh halinde ve anlamsızca kuyruklarını hareket ettirebilirler.
  • Van kedileri baskın bir karektere sahiptir. Diğer hayvanlar ile iyi geçinirler. Diğer hayvanların Van kedisine saygı göstermesi de sık karşılaşılan bir durumdur.
  • Sahipleri ile vakit geçirmekten hoşlanırlar. Kısa süreli olarak kucakta durabilirler. Fakat uzun süre sarılıp sevgi gösterilmesinden sıkılabilirler. Çünkü aktif ve hareketli oldukları için kısa sürede etrafı keşfetme merakı duyarlar.
  • Araştırmacı ve bağımsız kedilerdir. Keşif yapmayı severler. Meraklı bakışları ile etrafı izlemekten keyif alırlar.
  • Çocuklar ile araları iyidir. Fakat hızlı refleksleri ve güçlü yapısı nedeniyle küçük çocuklar ile iletişimleri kontrol altında olmalıdır. Çünkü bazı sert hareketleri çocuklara zarar verebilir.

Van Kedisi Bakımı

Van kedilerinin egzersiz ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu nedenle yaşadıkları alanın geniş olması ve etkileşimli oyuncaklara sahip olmaları gerekir. Keyifleri dışında banyo yapmaktan hoşlanmazlar. Fakat genel itibariyle sudan hoşlanırlar ve yüzme yetenekleri bulunmaktadır. Küçük yaşta banyo yapmaya alıştırmanız uygun olacaktır. Hem açık hem de kapalı alanda bakımı yapılabilir. Tüyleri tek katmanlı olduğu için bakımları oldukça kolaydır. Genel anlamda tüylerinin haftada bir ya da iki defa taranması uygundur.

Van Kedisi Genel Sağlık Durumu

Van kedileri oldukça sağlıklı bir ırktır. Bilinen kalıtsal bir sağlık sorunları bulunmamaktadır.

Van Kedisi Fiyat Bilgisi

Van kedileri ender bulunan bir tür olduğu için pahalı cins kediler arasında yer almaktadır. 500 ila 1000 TL arasında değişen fiyatlar görülebilir. Üreticinin yaptığı masraflar, kedinin yaşı ve görünüşü gibi faktörler fiyatının değişmesine neden olmaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap