Kediler Neden Kusar?

Kediler neden kusar? Kediler aslında pek çok nedene bağlı olarak kusabilir ancak bu kusma davranışı her zaman ciddi bir sonuca işaret etmese de bazı durumlarda kedilerde görülebilen farklı rahatsızlıkların habercisi olduğunu söylemek de mümkündür. Bu sebeple kedinizin kusması bazı durumlarda tehlikeli olabileceği için veteriner desteği almanız ve varsa hastalığının ya da rahatsızlığının ne olduğunu öğrenmeniz en iyisi olacaktır.

Kediler Neden Kusar?

Kediler yedikleri yiyeceklerden dolayı, kendi tüylerinden dolayı, yabancı cisimlerden dolayı, bazı hastalıklardan kaynaklı olarak kusma davranışı gösterebilirler. Bu durumda da kedilerin bazen endişe gerektiren bir rahatsızlığı olmasa da ciddi rahatsızlara sahip olabileceğini de söylemek mümkündür.

Kedilerin Kusmasına Neden Olan Sebepler

Bozuk Yiyecekler

Kediler bozuk bir yiyecek yedilerse genellikle insanlar gibi kusma davranışı gösterebilirler. Bu davranış aslında midenin bozuk olan yiyeceği kabul etmemesi, kediyi rahatsız etmesi sonucu gösterilir. Bu durum gerçekleştiğinde genellikle kedinizde herhangi bir rahatsızlık oluşmayacaktır çünkü bozuk olan besin büyük ihtimalle kusma yardımıyla vücut dışına atılmış olacaktır. Yine de kedinizin kusmasına neden olan faktör hala mevcutsa kedinizin zehirlenme gibi bir durum yaşaması da olasıdır.

Kendi Tüyleri

Kediler kendilerini temizlemek için tüylerini yalarken bir miktar tüy yutarlar ve bu tüylerin kedilerde rahatsızlığa neden olması mümkündür. Bu durumda da kedilerin kusarak yuttukları tüyleri çıkarmaları ve rahatlamaları mümkündür.

Mide Rahatsızlıkları

Kedilerin bazı yiyecekleri yemeleri sakıncalı olabilir ve bu nedenle de çeşitli mide rahatsızlıklarının görülmesi olasıdır. Bu durumda da kedilerde kusma görülebilir. Eğer tek seferlik bir kusma varsa endişelenmeyi gerektirecek büyük bir rahatsızlık yoktur ancak aralıkla şekilde kusma ya da kanlı kusma görülüyorsa büyük bir rahatsızlık olabilmesi ihtimaline karşı veteriner desteği almak gerekebilir.

İlaçlar

Kedilerin yanlış ilaç tüketmesi, zararlı olabilecek ilaçları içmesi, fare zehri gibi ilaçları yemesi sonucunda kusması mümkündür ve bu durumda ciddi zehirlenmelerin meydana gelmesi mümkündür. Eğer kedinizin bir ilaç sonucu kustuğunu düşünüyorsanız ya da fare zehri bir ilaç yediğinden şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden veterinere danışmanızda ve gerekli işlemlerin uygulanmasını sağlamanızda yarar vardır. Aksi takdirde ciddi rahatsızlıklarla beraber durumun ölümle sonuçlanması da olasıdır.

Yabancı Nesneler

Kedilerin yabancı nesneleri yemesi de aslında kusmaya neden olabilir. Boncuk, ip, oyuncak ve benzeri pek çok nesnenin yutulması durumunda boğaza takılıp kusma davranışı görülmesi de mümkündür. Ayrıca bu cisimler midede rahatsızlığa neden olacağı için de kusmanın görülmesi olasıdır. Kediler yabancı nesneleri yeme konusunda çok meraklı olabileceği için bu durumda veteriner hekime danışarak kedilerin bu nesneyi çıkarmasını sağlamak gerekir.

Enfeksiyonlar

Kedilerde enfeksiyonlara bağlı olarak da kusma durumu görülebilmektedir. Bu durum boğaz enfeksiyonları da olabilir, cilt enfeksiyonları gibi farklı rahatsızlıklar da olabilir. Kedinizin bakımına ve beslenmesine dikkat etmek de aslında enfeksiyon riskini en aza indirmek için oldukça önemlidir.

Hızlı Yemek Yeme

Hızlı şekilde yemek yemek kedilerin kusmasına neden olabilmektedir. Bunu önlemek için ise kedileri uzun süre aç bırakmamak ve ayrıca özel mama kapları ile de çok hızlı yemesini önlemek mümkündür.

Hamilelik

Kediler hamile oldukları zaman ilk dönemlerde özellikle de sabah bulantısı şeklinde kusmaları görülebilmektedir. Kedinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız kusması normaldir. Yine de veterinere danışarak durumu kontrol ettirmekte fayda vardır.

Parazitler

Özellikle de iç parazitler kedilerde kusmaya neden olabilir. İç ve dış parazit aşılarının dönemine uygun şekilde uygulanması ile iç ve dış parazitleri önlemek mümkündür. Eğer kusma ile beraber dışkıda parazit görülüyorsa, kusmanın nedeninin açık şekilde parazitlerden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Bu durumda vakit kaybetmeden veteriner desteği almak gerekir. Aksi halde kedilerde iç parazitlere bağlı olarak ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmak mümkündür.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap