Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde yaşlılık belirtileri genel olarak 7 yaş ile 8 yaş arasında başlamaktadır. 11 yaşlarına geldiklerinde yaşlılık belirtileri kendini iyice belli etmektedir. Kediniz 7 yaşına geldikten ve geçtikten sonra davranışlarını sürekli kontrol etmeli ve veteriner muayene periyodlarını aksatmamalısınız. Kedilerde yaşlılık belirtileri aşağıdaki maddeler ile açıklanmıştır:

  • Azalan Hareket Yeteneği: Çabuk fark edilen ve gözle tespit edilen belirtidir. Kedinin hareketlerinde gözle görülür bir şekilde daha gençkenki hareketliliğinde azalma ve tuvaletini rastgele yerlere yapma, eskiden olduğu gibi kendini temizlememesi yaşlılık belirtisidir.
  • Davranış Değişiklikleri: Davranış şekillerindeki değişikliklerden kasıt, az oyun oynama isteği, daha fazla uyuması ve baskı altında daha fazla tepki vermesi yaşlılık belirtileri arasındadır. 
  • Yeme Alışkanlıklarındaki Değişimler: Kedilerin yaşlılık belirtileri arasında iştah kapanması olması durumu da vardır. Yemeklerini daha az ve yavaş yerler. Sindirim sistemlerinin yavaş çalışması bu durumun sebebidir. Bu sebebin bir diğer sonucu ise kedinizin kabız olma durumudur.
  • Tüylerinde Renk Değişikliği: Kedinizin tüylerinde olan renk değişiklikleri de yaşlılık belirtisidir. Bu belirtiler özellikle ağız, burun ve kaş çevresindedir. Koyu renkler daha açık renklere dönebilir. 
  • Görme Problemleri: İnsanlarda olduğu gibi kedinizde de görme problemleri başlayacaktır. Körlük, katarakt gibi göz problemleri ve başka hastalıkların yanında hipertansiyon da olabilir.
  • İşitme Kaybı: Yaşlılık belirtisinin diğer önemli sonuçlarından birisidir. Normalde sese aşırı duyarlı olan kediler, yaşlılık sonucu işitme kaybı dolayısı ile seslere karşı tepkisiz kalabilirler. Kedinize seslendiğinizde size karşı tepki veremeyebilir.
  • Kilo Değişimi: Kedinizin kilosundaki anormal değişimler ile bu durum diyabet, böbrek hastalıkları ve hatta kansere sebep olabilir. Kedinizin kilosunu sürekli kontrol etmeli ve olağandışı bir durumda veteriner hekime başvurmalısınız.
    Diş ve Diş eti Hastalığı: Kediniz, diş eti problemleri başladığında mama yerken zorlanma, yemek yeme isteğinde azalma ve yemeğini ağzında tutarken zorluk yaşaması gibi birtakım sorunlar yaşar. Kedinizde bu belirtileri gözlemliyor iseniz direkt veterinerinize başvurmanızda fayda var. 
  • Bilişsel Bozukluklar: Kedinizde bilişsel bozukluk var ise sebepsizce etrafta dolanma halleri ve yön bozuklukları olacaktır.  

Kedilerin Yaşlarının Hesaplanması

Kedilerde yaşın hesap edilmesi yaşlanma belirtisi olarak sayılabilmektedir. Kediniz yedi yaşına geldiğinde fizyolojik olarak ilk yaşlanma belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Bu durumu kediniz on iki yaşına gelinceye dek fark etmeyebilirsiniz. Bu süreçten sonra bağışıklık sistemi, kalp ve diğer fonksiyonları bozulmaya başlar ve olağan görevlerini daha yavaş yapmaya başlar.

Veteriner hekimler tarafından belirlenen kedilerde yaş sınıflandırması şu şekildedir:

  • Kedinizin olgun sayılması için yaş aralığı 7 ila 10’ dur.
  • Kedinizin yaşlı kabul edilmesi için yaş aralığı 11 ila 14’ dür.
  • Kediniz 15 yaşını geçmiş ise geriatrik olarak kabul görür.

Daha rahat anlaşılması için insan yaşı ile kıyaslayacak olursak 10 yaşındaki bir kedi 56 insan yaşına eşit olur. Kediler 20 yaşında olan bir kedi ise 96 insan yaşına eş değerdir. Kedilerin bu yaşa kadar yaşaması şaşırtıcı değildir.

Kedilerde Yaşlanma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşlı kedilerde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • Kedinizin beslenme düzenine dikkat etmeli ve kolay sindirebileceği yemekler vermelisiniz.
  • Yaşlı kedinizin veteriner kontrollerini ihmal etmemeli ve düzenli olarak götürmelisiniz.
  • Kedinizin bu dönemde hareketlerini düzenli ve sık bir şekilde kontrol etmelisiniz. Anormal bir durum saptadığınızda veteriner hekiminize götürmelisiniz.
  • Kedinizde eklem ve kemik gücü azalacağından dolayı bu durumu kontrol altına almak için ona düzenli egzersizler yaptırabilirsiniz.
  • Kedinizin yemek yeme sorunlarının önüne geçmek için diş bakımını ihmal etmeyin.
  • Kediniz kendi bakımını eskisi gibi yapamayacaktır. Parazitlerden korumak için ortamı temiz tutun.
  • Kediniz yaşlı insanlar gibi ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyacaktır. Onların yanında olduğunuzu ve sevdiğinizi hissettirin.
  • Kedilerin yaşlılık dönemleri 7 ila 8 yaş aralığında başlar ve belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Yukarıda saydığımız gibi çeşitli belirtiler görülebilmektedir.

Kedilerde Yaşlanmaya Bağlı Davranış Değişimi

Yaşlı kedilerde davranış değişimleri her zamankinden farklı olabilmektedir. Kedilerde yaşlılık belirtileri arasında gösterilebilecek davranış değişimleri, kedilerin baskı altında hissetmesi nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.

Kedinizde yaşlılıktan dolayı ağrılar olabilir. Bu durumda daha huysuz davranabilirler. Veterinerinize başvurarak ağrısını azaltmada yardımcı olabilirsiniz.

Kediniz hastalığını gizleme eğilimi gösterebilir. Bu sebeple kedinizi iyi gözlemleyerek hastalığın ilerlemesine mâni olmak için veterinere götürmelisiniz.

Kedilerde Yaşlanmaya Bağlı İşitme Kaybı

Kedilerin duymada sorun yaşaması yaşlılık belirtileri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Seslere karşı aşırı hassas olan kediler, yaşlanmanın vermiş olduğu sebeple duyma yetenekleri körelmeye başlar. Kediniz eskisi gibi seslere tepki göstermiyorsa seslere olan hassasiyeti azalmış olabilir. Kediniz ile daha rahat anlaşabilmek için direkt kendinizi göstererek jestlerinizden faydalanabilir veya yanına gelip yere vurarak sizi algılamasını sağlayabilirsiniz.

Yaşlı Kedilerde Hastalanma Belirtileri

Kedilerin hastalanma belirtileri aşağıda sıralanmıştır. Bu belirtiler sayesinde kedilerin hasta olup olmadığı anlaşılabilmektedir:

  • Yemek yemiyor ve kilo kaybı yaşıyor ise sindirim problemi yaşıyor olabilir.
  • Sürekli idrar yapıyor ve fazla su tüketimi böbrek veya üriner sistem bozukluğu olabilir.
  • Olduğu yerde kalıyor, topallıyor veya ayağa kalkarken zorlanıyor ise eklemlerde iltihaplanma oluşması olabilir.

Kedilerde yaşlılık belirtileri ile daha farklı olan hastalık belirtileri var ise kısa zamanda bir veteriner hekim ile görüşülmelidir. Hekim sizlere en doğru verileri aktaracaktır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Vitamin Eksiği Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap