Kedilerde Karma Aşı Nedir?

Kedilerde Karma Aşı Nedir?

Kedilerde karma aşı içeriği ve etkileri nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Kedinize parazit aşısı olmak üzere karma aşılarını düzenli şekilde yaptırmanız sadece evcil hayvanınızın sağlığı için değil ailenizin sağlığı için de son derece önemlidir. Kendinizi tüm aşılarını yavruluk döneminden itibaren aşı takvimine göre uygulamanız tavsiye edilir. Kedilerde aşı uygulamaları genellikle kedinin genel sağlık durumu, yaşı, yaşam koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Evcil hayvanınızın temel aşılarının mutlaka uygulanması gerekir. Temel aşılar yavru kedilerin dış etmenlerine karşı daha duyarlı olmasını sağlar. Aşılama işlemi kedinizin yavruluk döneminden itibaren uygulanmalıdır. Evcil hayvanınızın karma aşı uygulaması öncesinde parazit aşıları da ihmal edilmemelidir.

Kedilerde Karma Aşı Gerekli mi?

Kedilerde karma aşı diğer aşıların uygun dozlara verilmemesi halinde uygulanır. Karma aşı evcil hayvanınıza uygulanan 3 ana ası uygulamalarından bir tanesidir. Pek çok hastalığa karşı kedinizi koruyarak direncini arttırır. Yavru kedinize erken yaşlardan itibaren bu temel aşıları yaptırarak sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Evcil hayvanınıza uygulanın temel aşı türleri, iç ve dış parazit aşıları, kuduz aşısı lösemi aşısı gibi pek çok aşıdan oluşur. Karma aşı uygulamaları, yukarıdakiler arasında en önemli olan aşılar arasında gösterilir. Kediniz için son derece gerekli olan karma aşılar parazit döneminin ardından kedinize uygulanarak evcil hayvanınızın direncini artırır. Ölümcül hastalıkları engelleyen kedinizin genel sağlığını koruyan karma aşılar büyüme ve gelişme döneminde hayvanınızın sağlıklı gelişimini önemli ölçüde etkiler. 

Kedilerde Karma Aşı Ne işe Yarar?

Kedilerde karma aşı pek çok yönden değerlendirilir. Hayvanlara uygulanan aşılar tıpkı insan hayatındaki aşılar kadar önemli bir etkiye sahiptir.  Parazit aşılarının ardından geçilen karma aşılar, kedinizi pek çok hastalığa karşı dirençli hale getirir. Hayvanınızın hastalık ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlayan karma aşılar veteriner hekiminizin önerdiği aşı takvimine göre yapılır. Aşı tedavisi sonrasında kediniz daha sağlıklı, rahat ve güvenli bir hayat sürebilir.  Karma aşılar hastalığa karşı koruyucu etkisi olan, tedavi edici yönü yüksek sağlık güvenliği test edilen aşılardır. Evcil hayvanınıza düzenli aralıklarla yaptırarak kedinizin sağlıklı kemik, eklem, kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Karma aşlar evcil hayvanınızı ölümcül hastalıklara karşı koruyarak sağlıklı yaşam sürmelerine yardım eder.

Kedilerde Karma Aşı Ne işe Yarar?

Kedilerde karma aşının faydaları kedi, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşılar insan sağlığını olduğu gibi hayvan sağlığını da önemli ölçüde korur. Aşılarını ihmal edilmesi ölümcül pek çok hastalığa neden olabilir. Kedilerde karma aşı uygulamalarının başlıca faydaları şunlardır:

  • Karma aşılar nezle, grip gibi hastalıkları önler. Kanlı ishali engeller.
  • Ölümcül pek çok hastalığa karşı kedinizi etkin koruma güvenliği sağlar.
  • Viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur.

Yukarıda belirtilen pek çok fayda ve özellik sadece evcil hayvanınızın değil geniş perspektifte toplum sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır. Hayvandan insana geçen pek çok hastalık aşılar ile koruma altına alınarak hayvanınızın sağlıklı gelişimini destekler. Evcil hayvanınızın parazit aşılarının yaptırılması onu pek çok hastalığa karşı koruyarak direncini artıracaktır. Sadece kediler için değil birlikte yaşadığınız tüm hayvanlar için aşı takvimini takip ederek aşılarını yaptırabilir; hayvanlarınızın kemik, eklem, kas ve vücut bütünlüğünü koruyabilirsiniz.

Kedilerde Karma Aşı Kaç Doz Yapılır?

Kedilerde karma aşı dozları lösemi aşısı için 2 dozdur. Aşı takvimine baktığınızda her dozun farklı sürelerde yapıldığını görürsünüz.   Aşı dozlarının her birinin belirlenen süreler içinde uygulanması gerekir. Buaşılar şunlardır: Feline rhinotracheitis ,felie panleukepenia, ve feline calicivirus

Kedinizi ciddi hastalıklara karşı koruyan aşılar düzenli, periyodik olarak muhakkak yaptırılmalıdır. Kediniz için en doğru dozun ne zaman uygulanacağı veteriner hekiminiz tarafından belirlenir. Çocuk, kedi ve diğer evcil hayvanlara karşı koruma güvenliği sağlayan aşı uygulamalarını aksatmadan kedilerinize erken yaştan itibaren yaptırmanız önerilir. Aksi halde evcil hayvanınız büyüme ve gelişme aşamasında pek çok hastalığa yakalanabilir. Kedilerde karma aşı erken dönemden itibaren iki doz halinde yaptırılmalıdır.

Kedilerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kedilerde karma aşının yapılma zamanı periyotları şu şekildedir:

  • Kedi karıma aşısı, 8 – 10 hafta
  • Kedi kuduz aşısı 12 – 14 hafta
  • Kedi iç dış parazit aşısı 6 – 8 hafta kedi
  • Kedi lösemi aşısı 9-11 hafta şeklindedir.

Kedinizin aşı takvimini kontrol ederek tekrar yapması gereken aşıların yanı sıra belirli sürelerde yapılması öngörülen aşıları takip etmeniz gerekir. Kedilerde karma tekrar aşısı 10 – 12 haftalık sürelerde yapılır. Bunun dışında yetişkin kedilerde aşılama işlemi devam eder. Parazit aşılarının da düzenli aralıklarla yapılması, evcil hayvanınızın sağlıklı kemik, kas gelişimi için oldukça önemlidir.

Kedilerde Karma Aşının Yan Etkileri Nelerdir?

Kedilerde karma aşının yan etkileri şunlardır:

  • İştahsızlık
  • İshal ve kusma
  • Halsizlik
  • Ateş

Gün boyunca halsiz ve ateşli olan kedinizin ishal gibi ciddi belirtiler de yaşıyorsa muhakkak hayvanınızı uzman veteriner bir hekime kontrol ettirmelisiniz. Kedinizi aşı sırasında gözlemleyerek olası şiddet ve yan etkilere karşı önlem almalısınız. Çoğu zaman aşı sonrasında kısa süreli yan etkilerin olması olağandır.

Kedilerde Karma Aşı Sonrası Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde karma aşılar sonrası belirtiler kusma, ishal, titremedir. Bu belirtilerin şiddetli hale gelmesi nadir şekilde görülür. Aşı sonrasında kediniz kendisini eskisinden daha keyifli, dinamik, canlı ve enerjik hisseder. Aşılar evcil hayvanınızı ölümcül hastalıklara karşı koruyarak hayat kalitesini artırır. Karma aşılar evcil hayvanınızı çeşitli hastalıklara karşı koruyarak oldukça sağlıklı, rahat ve güvenli şekilde hareket etmesine yardım eder. Kedilerde karma aşı sonrasında ikinci gün ishal, ateş, kusma gibi belirtilerin geçmemesi halinde semptomlar tehlikeli, ciddi, hayati risk taşıyan sonuçlara neden olabilir. Bu durumda da vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurarak kedinizi muayene ettirmeniz gerekir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap