- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde bronşit, alt solunum yolunda meydana gelen iltihaplanmadan kaynaklanır ve bunun pek çok farklı nedeni de olabilmektedir. Kısa sürede tedavisi sağlanmayan bronşit zamanla astım gibi farklı solunum yolu hastalıklarının da bir nedeni ve tetikleyicisi olabilmektedir. Bronşit genellikle kedilerde solunum yolu hastalıklarına görülen net belirtiler ile kendini ortaya koyar ve bu belirtiler de kedilerde ciddi rahatsızlıkların görülmesine neden olabilmektedir. Peki, kedilerde bronşit belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Kedilerde görülen bronşit, farklı solunum yolu rahatsızlıkları ile beraber kendini gözle görülür şekilde ortaya koyan ve ciddi sorunlara da yol açabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, kedilerin alt solunum yollarında etkili şekilde görülen bir iltihaplanma sonucunda meydana gelir. Bu iltihaplanmanın farklı nedenleri olabilir. Örneğin solunum yollarında iltihaplı hücrelerin bulunması, solunum yolu daralması, solunum yollarında meydana gelen daralmanın düzelmesi, farklı zararlı uyaranları karşı verilen bir tepki olarak kedilerdeki bronşit gözlemlenebilmektedir.
Kedilerde Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen bronşit genel olarak alt solunum yoluna bağlı bir hastalık olduğu için gösterdiği belirtiler de aslında solunum yoluna bağlı olan belirtilerdir. Nefes almada güçlük çekme, nefes alma ve verme sırasında hırıltı, ağız açık şekilde nefes alma, öksürük, nefes alırken inleme gibi farklı belirtilerin bronşitte görülmesi olasıdır. Kedilerde bu durumda ciddi zorluklar çekebilir ve nefes alıp vermek onlara acı verebilir. Bu nedenle de aslında bronşitin kısa zamanda tedavi edilmesi oldukça büyük öneme sahiptir.
Kedilerde ayrıca solunum yollarına bağlı şekilde görülen bu belirtilerin yanı sıra diş etlerinde morarma, kısa süreli olarak yüksek ateş gibi farklı belirtilerin görülmesi de olasıdır. Nefes almakta zorlanan kedilerde ayrıca halsizlik ve yorgunluk da gözlemlenebilir. Öksürük genellikle kuru olsa da bazı durumlarda balgamlı şekilde öksürmenin görülmesi de mümkündür.
Kedilerde Bronşit Tetikleyicileri Nelerdir?
Kedilerde meydana gelen bronşit, pek çok etkene bağlı olarak tetiklenebilen bir durumdur. Kedi kumundan kaynaklı olan toz, sigara dumanının uzun süreler boyunca solunması, parfüm, saç spreyi gibi kokuların solunması, halı temizleme ürünleri, yoğun kokuysa sahip deterjanlar ve çamaşır suyu benzeri temizlik ürünlerinin solunması, küf gibi farklı pek çok etken kedilerde meydana gelen bronşit için tetikleyici görevi görebilir. Bu etkenler elbette ki bir kez solunduğu zaman bronşit meydana gelmez. Bu tetikleyiciler bir zaman boyunca uzun süreli şekilde solunduğunda bronşitin ve astımın meydana gelmesi olasıdır.
Sigara içilen bir evde kedi sürekli olarak sigara içilen bir alanda duruyorsa, birkaç ay için bronşitin meydana gelmesi olasıdır. Ayrıca sürekli olarak yoğun kokulu temizleyiciler ile temizlenen evlerde de kedilerin astım ya da bronşit problemi yaşaması mümkündür. Bu durumlarda kedilerde ilk olarak öksürük başlar ve sonrasında balgamlı şekilde öksürük görülmesi de mümkündür. İlerleyen dönemde kedilerde ciddi şekilde ağrılar meydana gelebilir ve nefes alma zorluğu, kedilerin rahatsızlığının ciddi etkilerinden biridir.
Kedilerde Bronşit Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Kedilerdeki bronşit hastalığının tedavisi için genellikle oksijen desteği sağlanması ve sıvı ilaç tedavisinin uygulanması mümkündür. Bu durumda kedilerin kliniğe yatırılması gerekebilir. Bir süreliğine klinikte devam ettirilebilecek olan tedavi, ortamda bulunan tetikleyicilerin de yok edilmesini gerektirir. Örneğin klinikten çıkan kedi eve geldiği zaman sigara dumanı, parfüm, temizlik malzemelerinin kokusu ya da deterjan ve benzeri farklı tetikleyicilere maruz kalmamalıdır. Bu şekilde bronşitin yeniden tetiklenmesi engellenebilir ve iyileşme süreci de bu sayede daha hızlı şekilde ilerler.
Kedilerde bronşit durumu görüldüğü zaman kesin şekilde tamamen iyileştirilmesi durumu çok yaygın değildir ancak kedilere hayati bir etkisi olmaz ve bronşit hastalığı olan kedilerin de oldukça aktif bir yaşam sürmesi mümkündür ancak bu da elbette ortamdaki tetikleyicilerden uzak kalmak ile mümkün olabilir.