- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kilolu kedileri zayıflatmak bakıldığında zor görünür. Ancak doğru yöntemlerle kedinizin ideal kilosuna ulaşmış olur. İstenmeyen fazla kilolardan kurtulurken tüylü dostunuzun yaşam kalitesini daha iyi hale getirmek yine sizlerin üzerine düşen sorumluluktur. Pek çok ev kedisi ne yazık ki aşırı mama tüketiminden kaynaklı obezite ile sorun yaşamaktadır. Yetersiz egzersiz, ciddi sağlık sorunları, kedilerde diyabet ise çok yaygındır. Kedilerin aşırı kilolu olması kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve yüksek tansiyona kadar ilerler. Kedim çok kilolu ne yapmalıyım, şişman bir kedi nasıl zayıflar? Sorularına daha yakından bakalım…
Kedilerde Obezite Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Evde yaşayan kedilerin %50’si ne yazık ki aşırı kilolu hatta obezite sınıfına girmektedir. Kedi sahipleri hayvanlarının rutin kontrolleri, aşıları için veteriner hekimleri ile görüştüklerinde sordukları ilk soru genellikle kedimin kilosu ideal mi? Veteriner hekim, yaşına uygun ideal kedi kilosunu size söyleyecektir. Genellikle vücut ağırlıklarının %20 ya da üstünde olan kediler için obeziteye daha yatkın ve beslenme bozuklukları yaşadıkları tespit edilmiştir.
Kedimin Şişman Olduğunu Nasıl Anlarım?
Bazı kediler için bu çok bariz ortadır. Örneğin kedi yürürken karnının yere değmesi kendini tımar ederken zorlanması gözle görülür aşırı kiloların gitmesi için çalışmalara başlanması gerekir. Fakat her kedi şişman değildir. Bazılarının tüyleri kabarık ve uzun olduğu için dışarıdan kilolu olarak görülebiliyor. Ortalama çoğu kedinin kilosu 3-7 kg ağırlığındadır. Ev kedilerinin ağırlığı ne yazık ki bu oranın üstüne çıkmaktadır. Örneğin Maine Coon kedi ırkının ağırlığı yaklaşık 6-12 kg ağırlığına ulaşır. Bu ağırlığın yağdan mı yoksa kastan mı oluştuğunu anlamak için kedilerin düzenli tartılması gerekir.
Kedilerin kilolu olduğunu anlamak için;
- Elinizle sırtından karın altına doğru dokunduğunuzda kaburgalarını hissedememe,
- Yuvarlak vücut hattı,
- Yürümede zorluk,
- Sürekli uyku hali,
- Hırçınlık,
- Nefes almada zorluk,
- Yavaş hareket etme,
Eğer kedinizin tombullaştığından şüphe ediyorsanız yediği mamanın içerisine bakmalı ve mama oranını dengeli bir şekilde ayarlamalısınız.
Kilolu Kedileri Zayıflatmanın Yolları
Ev kedilerinin her zaman mamaya ulaşmaları daha kolaydır. Sürekli yemek yiyen bir ev kedisi hareketsiz bir yaşam ile birleşince kilo alması da kaçınılmaz. Bu istenmeyen kiloların artmaması için kediniz için birkaç adım atmalısınız. Aksi takdirde kediler arka arkaya iki günden az yemek yemezlerse, hepatik lipidoz olarak bilinen yaşamı tehdit eden bir karaciğer hastalığına yakalanabilirler.
Veteriner, kediyi fiziksel olarak muayene eder. Muhtemelen herhangi bir sağlık sorunu veya kedinizin kilo vermesine engel bir engel bulunmadığından emin olmak için bazı teşhis testleri önerir.
Kedinizin Beslenme Tarzını – Mamasını Mutlaka Değiştirin
Etobur hayvanlar olan kedilerin yüksek proteine ihtiyaç duyarlar. Çoğu kedi mamalarında ise dikkat ederseniz karbonhidrat seviyesi fazladır. Bazı kedilerin karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri de kilo almalarına yol açar. Dengeli ve protein ağırlıklı beslenme tarzına geçmelisiniz. Sürekli kuru mama yemesi de iyi değildir. Arada bir kedilere şeker ve karbonhidrat oranı düşük ıslak mamalarda verilmeli. Su oranı yüksek olduğu için kedi daha hızlı doyacaktır.
Kedinizin Yeme Alışkanlığını Değiştirin
Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri mama kabını ağzına kadar doldurmaktır. Gün boyu kedinin bu mamadan yemesine izin vermiş olursunuz. Bazı kedi sahipleri ise mama kabının azalması sonucunda sürekli doldurmaya çalışır. Bu kedilerin sürekli mama yemesine neden olur. Kedilerin kilo vermesini sağlamak için günde 2 porsiyon halinde belirli ölçüde doldurarak vermelisiniz. Böylece porsiyon kontrollü bir beslenme programına geçerek kedinizin yeme alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz.
Kedilerde mama değişikliği öncesinde herhangi bir diyet değişikliğini kedinizin veteriner ile görüşmeyi ihmal etmeyin. Sürekli yedikleri mamayı aniden değiştirmek, bir kedinin gastrointestinal sistemini rahatsız edebilir. Bu nedenle mamayı değiştirmeyi seçerseniz, yavaş yavaş evinize ekleyin.
Her Zaman Mama Yediği Yeri Değiştirin
Mama ve su kabını her zaman olduğu yerden farklı yere koyun. Örneğin kedinizin de yetişebileceği şekilde biraz yükseğe koyun. Böylece kedi hem aktif olacak hem de avının peşinde olacak. Mamaya ulaşması için zıplaması ya da atlaması gerekecek. Bu sayede egzersiz de yapar.
Yemek Saatlerinde Kedilerinizi Ayrı Tutun
Birden fazla kedi bulunan evlerde genellikle beslenme alışkanlıkları birbirine zıt olur. Bazı kediler çok seçici olurken bazıları da bir nefeste mamayı bitirirler. Kediler birbiri ile iyi anlaşsalar bile özellikle birbirine zıt beslenme tarzlarına sahip olduklarında, onları birbirine yakın beslemek stresin oluşmasına neden olabilir. Yemek kaplarını farklı yerlere yerleştirerek beslenmeleri sırasında ayırın. Bu sayede kedilerin porsiyon kontrollerini de daha kolay anlamış olacaksınız.