Kedilerde Yara Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Kedilerde yara bakımı son derece hayati önem taşır. Kedilerin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeleri için, her zaman sağlık durumlarını kontrol etmek ve gerekirse gerekli bakımı yapmak gerekir. Kedilerin, özellikle de dışarıda olanların, zaman zaman yaralanmaları kaçınılmazdır. Kedinizin yaralarına bakım yapmak, onların iyileşmesini ve enfeksiyon riskini azaltmayı sağlar. Yaralar, deri, yağ tabakası, kas, sinirler, kemik ve organlarda oluşan her türlü travma ve hasarı içerir. Kedilerde yara, cilt yüzeyinde kesik, çizik gibi yüzeysel olacağı gibi yanık, ısırık gibi derin yaralar da görülür. Bazı durumlarda yara kendiliğine iyileşebilir, ancak bazı yaralar için cerrahi müdahale gerekir.

Kedilerde Yara Türleri: En Yaygın Kedi Yaraları

Ameliyatsız iyileşmesi mümkün yaralar genellikle bandaj gibi sargı gerektirir. Bu sargının periyodik olarak değiştirilmelidir.

Yırtıklar: Deri üzerinde ya da altında oluşan kesiklerdir. Küçük yırtıklar genellikle fazla müdahale olmadan iyileşir. Ancak ileri derece sinirler, tendon, bağları ve damarlarda meydana gelen derin yırtıklar için cerrahi müdahale gerekir.

Delinme Yaraları: Diğer hayvanlardan kaynaklanan ısırıkların yanı sıra bitkilerin keskin bölgeleri, cam gibi keskin cisimlerden kaynaklanan yaraları da içerir. Bu yaralar genellikle uzuvlar, yüz ve boyunda meydana gelir. Delinme yaraları, enfeksiyon ve apseye dönüşmesi yüksektir. Yaranın temizlenmesi için apseli bölgenin temizlenmesi ve yaradan çıkarılması sağlanır.

Kızarıklar: Cildin etkilenen kısmı nemli, kaşıntılı ve iltihaplı olur. Özellikle kedinin yara üzerini yalaması, tırmalaması ile enfekte olan alan daha da yayılır. Kızarıklar, kuyruk sokumu, yüz, boyun ve karın çevresinde gelişir. Kızarıklık olan alandaki tüylerin kesilmesi gerekir. Çünkü tüy ve döküntüler yara üzerinde keçeleşerek enfeksiyonun ilerlemesine neden olur.

Yanıklar: Etkilenen cilt katmanlarının sayısına ve oluşan yaranın durumuna göre hafif veya ileri derece hayati tehlikeye neden olabilir. Genellikle ağrılı ve kızarıklık ve kabarcıklı olur. Derin yanıklar his kaybına ve ciddi dehidrasyona yol açar.

Ülserler: Genellikle yüzeysel veya derin olabilen açık yaralar olarak gösterir. Vücudunun herhangi bir yerinde oluşacağı gibi ayak, burun ve dudaklarda da görülebilir. Ne kadar erken teşhis edilirse topikal merhemler ve bandajlama ile tedavi edilir.

Kedilerde Yara Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin yaralarının bakımı, öncelikle temiz olmalarını sağlamaktan geçer. Kedilerde yara, temiz nemli bezle yumuşak dokunuşlarla silinmeli ve temiz suyla durulanmalıdır. Yara, gerektiğinde bir antiseptik ile silinmelidir. Yara, temiz bir bandajla kapatılmalıdır. Ayrıca, yaralı kedinin açık havada dolaşmamasına özen gösterilmelidir.

Kedilerde Yara Bakımı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedilerin yaralarının bakımı sırasında, aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

  • Kedinin yarasının çevresinde herhangi bir iltihaplanma olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Yara, günde en az iki kez temizlenmelidir.
  • Yara, bandajların sıkıca sarılmasına ve kedinin rahat hareket etmesine izin verilmeden kapatılmamalıdır.
  • Yara, kedinin sürekli olarak yalamasına veya tırmalamasına izin verilmemelidir.
  • Kedinin yarasının iyileşmesi için gerekli olan ilaçların ve diğer tedavilerin takip edilmesi gerekir.

Kedilerde Yara Bakımı İçin Ne Zaman Veteriner Hekime Başvurulmalı

Kedinin yarasının bakımını kendi başına yapmak, özellikle de kedinin yarasının çok kötü durumda olması durumunda, çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle, kedinin yarasının bakımı sırasında herhangi bir sorun olması durumunda, bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Ayrıca, kedinin yarasının iyileşmesi için gerekli olan ilaçlar ve diğer tedavilerin uygulanması için de bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

Kedi Yara Bakımı İçin Olması Gereken Malzemeler

Evde kedi yarası tedavisi için bulundurmanız gereken malzemeler :

Steril gazlı bez,
Bandaj,
Tıbbi eldivenler,
Batikon,
Makas,
Elastik bant,
Pamuk,
Şırınga,
Yara kremi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap