- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde mide enfeksiyonları nedenleri nelerdir? Kedilerin sindirim sistemleri ve özellikle de mideleri pek çok etkenden kolayca etkilenebilmektedir. Tüketilen gıdaların kediler için zararlı olabileceği, mideye hasar verebileceği, yabancı nesnelerin gastrit ve benzeri farklı rahatsızlıklara neden olabileceği ya da zehirlenmelerin ve iltihaplanmaların meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Bu durumların belirtilerini bilmeniz ve kedinizin sağlık durumunu da kontrol etmeniz aslında rahatsızlıkların erken dönemde belirlenmesine ve tedavi edilmesine katkı sağlayacaktır.
Kedilerde görülen mide enfeksiyonları da bu şekilde farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Peki, kedilerde mide enfeksiyonları nedenleri, belirtileri ve tedavileri nedir?
Kedilerde görülen mide enfeksiyonlarında bir iltihaplanmanın oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu durum kendini farklı belirtiler ile ortaya koyar. Aslında erken dönemde tedavisi kolay olsa da ilerleyen dönemde tedavinin de zorlaşabileceği ve kedilerin bünyesini yıpratabileceğini söylemek mümkündür.
Kedilerde Mide Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen mide enfeksiyonları genellikle kusma ve ishal ile kendini ortaya koyar. Kediler mide bulantısı ve kusma durumu nedeniyle daha az yemek yemeye başlayabilir ve daha az su içer hale gelebilir. Kedilerde yeterli şekilde beslenmedikleri, su tüketmedikleri ve sürekli olarak da su kaybettikleri için halsiz ve yorgun düşebilirler. Yorgun, halsiz ve keyifsiz görünen kedinizin gün içinde daha az aktif olacağını, oyun oynamak yerine tüm gün yatmak isteyeceğini söylemek mümkündür. Bu durumda da kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması mümkündür.
Ayrıca kedilerde görülen mide enfeksiyonu, kedilerde yüksek ateşe de neden olabilmektedir. Yüksek ateşe bağlı olarak da ishalin artması, kedilerde gözlerin kızarması, halsizliğin artması olasıdır. Bu durumlarda vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekir. Kedilerin kısa sürede tedavi olması için gerekli işlemlerin erken dönemde yapılması oldukça önemlidir.
Kedilerde ayrıca midede yanmaya ve ağrıya benzer belirtiler de görülebilir ve bu durumda da sürekli olarak karınlarını tutmaları, yalamaya çalışmaları ya da kıvrılıp yatmaları mümkündür. Bu durum bazen kediler için dayanılmaz bir hal alabilir. Bu nedenle de mırlamaları ve miyavlamaları mümkündür.
Kedilerde Mide Enfeksiyonlarının Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde görülen mide enfeksiyonlarının farklı pek çok nedeni mevcuttur. Yabancı cisimlerin tüketilmesi, zehirlenme, bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar ve çok daha fazlası aslında kedilerin mide enfeksiyonuna sahip olması için önemli nedenlerdir. Farklı hastalıkların da kedilerde görülen mide enfeksiyonlarının bir nedeni olması olasıdır. Örneğin pankreas, karaciğer ya da böbrek rahatsızlıkları, endokrin hastalıkları ve daha pek çok rahatsızlık nedeniyle de mide enfeksiyonlarına rastlamak mümkündür. Ayrıca geçirilen operasyonlar da bazı durumlarda kedilerin mide enfeksiyonuna sahip olmasına neden olabilir.
Tümör ya da kanser bulguları da mide enfeksiyonu nedeni olabilir. Bu sebeple de düzenli kontroller büyük önem taşır. Hem tümör ve kanserin önceden belirlenmesi hem de kedilerin mide enfeksiyonlarına bağlı şekilde daha az rahatsızlık yaşaması için erken dönemde veterinere gitmek önem taşır.
Kedilerde Mide Enfeksiyonlarının Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde görülen mide enfeksiyonlarının tedavisi genellikle antibiyotikler, ağız yolu ile alınan ilaçlar bulantı önleyici ilaçlar ve mide koruyucular ile sağlanabilmektedir. Bu durumlar eğer kendi başına gerçekleşen bir mide enfeksiyonu yaşanıyorsa söz konusudur. Eğer farklı bir rahatsızlığa bağlı şekilde mide enfeksiyonları yaşanıyorsa, kedinizin öncelikli olarak hangi rahatsızlığı olduğunun ve ardından da bu rahatsızlığın tedavisinin nasıl olacağının bilinmesi gerekir. Örneğin pankreas, karaciğer ya da böbrek rahatsızlıklarına bağlı şekilde görülen mide enfeksiyonlarının tedavisi için öncelikli olarak bu hastalıkların tedavisine odaklanılmalı, sonrasında mide enfeksiyonunun oluşturduğu tahribatlara odaklanılmalıdır.