- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerin kilo oranı, cinsiyetine, yaşına, vücut yapısına, ırkına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Genellikle bu faktörlerden önce kedinin ideal kiloda olması demek sağlıklı kiloya sahip olması demektir. Çünkü yaşına göre ideal kilodaki kedinin yağ oranı yüksek olması onu sağlıklı yapmayacaktır. Aşırı kilolu kedi, zayıf kedi ya da aşırı zayıf kedi olmaması için kedilerin yaşına göre hangi kiloda olması gerektiğini bilmek önemli. Kilolu kediler her ne kadar sevecen ve tatlı gelseler sağlıkları açısından olumsuz etkiler yaratır.
Çoğunla ırkı belli olmayan melez kedilerin ideal kilosunu tahmin etmek işleri zorlaştırır. Ancak kedinin fizyolojisine, hareket düzeyine,yaşına ve kısır olup olmamasına bakılarak veteriner hekiminiz olması gereken kiloyu size verecektir.
Bir kedinin kaç kilo olması gerektiğini yukarıda belirttiğimiz gibi harcadıkları enerjinin düzeyine bakılmalı. Ev kedilerinin kilosu ve sokak kedilerinin kilosu yaşam ortamlarına bağlı olarak değişir. Sokak kedileri daha aktif oldukları için günlük 250-300 kalori alması gerekir. Ancak bu kalori oranı ev kedilerinin kilosu için oldukça yüksektir. Yavru ve yetişkin kedilerin ideal kilosu ne kadar olmalı, kedilerin kilolu ve zayıflık oranlarının belirlenmesi daha yakından inceleyelim.
Kedilerin Kilo Oranı
Kedinizin kilo durumu yaşam tarzı ve ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Tıpkı insanlar gibi fazla kilolu olmak da diyabet ve artrit gibi bazı hastalıklara yakalanma olasılığını büyük ölçüde artırır. Kedilerde aşırı kilo da idrar sorunlarına yol açar. Kilolu kedi yavrularının fiziksel olarak aktif olma olasılıkları da daha düşüktür. Bu da onların zihinsel sağlıklarını ve mutluluklarını büyük ölçüde azaltır.
Kedilerin ideal kilosu ortalama 4 – 5 kg arasındadır. Bu oran kedilerin ırkına göre altında ya da üstünde kalabilir. Ayrıca erkek ve dişi kedilerin kilo oranı birbirinden farklıdır. Dişi kediler daha minyon ve zayıf olurken erkek kediler daha iri ve kilo farkı oluşturur. Bütün kediler için aynı oran ideal kedi kilosu olarak kabul edilmez.
Safkan bir kediye sahipseniz eğer sağlıklı kilosunu da öğrenmek kısmen daha kolay olur. Örneğin Bengal kedisine sahipseniz eğer yetişkin olduklarında 7 kiloya kadar ulaşabilir. Bu ırka özel 7 kilo sağlıklı kabul edilir. Yetişkin dişi bengal: 3-5 kilo iken
yetişkin erkek bengal: 5-7 kilo ağırlığına sahip olabilirler. British shorthair kilosu yetişkin olduklarında 4 – 5 kiloya ulaşırlar. 5 kilonun üstündeki british kediler için tehlike söz konusu olur. Scottish fold kedilerin kilo oranı ise orta boylu tıknaz bir vücuda sahip oldukları için 3 – 4,5 kilo scottish fold ideal kilo olarak sayılır.
Kedim Zayıf mı? Kedilerin Zayıflık Dereceleri
Zayıf kediler, tüylerinin arasından bile görülebilen çok belirgin bir omurgaya ve kalça kemiklerine sahip olur. Ancak uzun tüylü kediler uzaktan belli olmaz. Çünkü tüyleri zayıflığınI gözle görülür belirtilerinin çoğunu gizler. Bu yüzden elle muayene edilmeye ihtiyaçları vardır.
Kaburgalar: Çok zayıf kedilerin ön bacaklara en yakın kaburgaların üzerinde çok az dolgu olacaktır veya hiç yağ dokusu olmaz. Yumruk yaptığınızda daha çok elinizde parmak eklemlerini hissedeceksiniz. Ayrıca karın ve arka bacaklara daha yakın olan kaburgaları da kolaylıkla görebilirsiniz.
Bel Bölgesi: Zayıf kedilerin beli daha incedir. Üstten veya yandan bakıldığında oldukça belirgin bir kıvrıma sahip olur Sırtı çıkık ve bel bölgesi daha çökük olacaktır.
Kedinizin normalde belirgin olan kasları zayıflamış veya erimiş gibi görünüyorsa, bu kas kaybının bir işaretidir.
Tüy Sağlığı: Kedinin tüyleri mat ve cansız görünüyorsa, parlaklığını yitirmiş veya tüy dökümü artmışsa, bu da sağlık sorunlarına veya yetersiz beslenmeye işaret eder.
Enerji Seviyesi: Normalden daha az aktif, enerjik olmamaya başladıysa veya sürekli yorgun görünmesi zayıflık belirtileri arasındadır.
Kedileri Kilo Aldıran Yöntemler
Kedinizi kilo aldırmak istiyorsanız iştahını açmamız gerekecek. Zayıf bir kedinin vücut kondisyonunu iyileştirmeye çalışıyorsanız, bu ağırlığın yağ değil kas olması gerekiyor. Bu yüzden kedinizi sürekli yaş mama ile beslemek yerine yüksek kaliteli protein içeren mamaları tercih etmelisiniz. Tavuk ve somon balığı kediler için sağlıklı ve zengin protein kaynağıdır. Zayıf kediler ne sıklıkla beslenmeli derseniz de diğer kedilere oranla daha sık beslemelisiniz.
Kilolu Kedi Nasıl Anlaşılır?
Kedim şişman mı? Kedimin ideal kilosunda olup olmadığını nasıl anlarım? Kedilerde obezite sağlık açısından zayıf olmak kadar tehlikelidir. Bir kedi aşırı kilolu veya obez olduğunda hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek ve ömrünün daha kısa olması beklenir. Kedilerin kilolu olduğunu anlamak için kaburgalarını hafifçe hissetmelisiniz. Fakat çok fazla yağ dokusu nedeniyle kaburgalarını hissedemiyorsanız, bu şişmanlık işareti olabilir. Şişman kedilerde, normalde belirgin olan kaslar daha az belirgin hale gelebilir.
Kedinizin vücut yapısındaki kas kaybı, şişmanlığın bir göstergesidir. Kilolu kedilerin karın bölgesi daha dolgun ve sarkık görünür. Şişman kedilerde yüz ve boyun alanları da şişebilir, bu da yuvarlak ve dolgun bir görüntü oluşturur. Aşırı kilolu kediler genellikle daha az enerjik olabilirler. Hareketsizlik ve yorgunluk gözlemlenir.
Kilolu Kediler İçin Yapılması Gerekenler
Aşırı kilolu kediler için mama tercihi farklı olmalıdır. Genellikle kilolu kediler karbonhidrat, yağ oranı düşük light kedi mamaları tercih edilir. Gün içinde belirli saatlerde ve porsiyon kontrolünde vermelisiniz. Her mama istediğinde kedinize yemek vermeyin. Zaten veteriner hekim olması gereken porsiyon oranını size söyleyecektir. Kilolu kediler gün içinde hafif egzersizler yaptırmak, harekete geçirici oyunlar oynatmak iyi gelecektir.
Kediler Kaç Kilo Olur? İdeal Kedi Kilosu Nasıl Anlaşılır?
Kedinizin ideal kiloda olduğunu öğrenmek için vücut kondisyonunu test etmek gerekir. Kedilerde İdeal vücut kondisyonu için kaburgaların hafifçe hissetmeli, bel bölgesinin belirgin olmalı ve sırtın düzgün ve pürüzsüz görünmelidir. Ön profilden bakıldığında bel kısmı hafifçe daralır. Bu değerlendirme veteriner hekiminiz tarafından daha kesin bir şekilde yapılır.
Yetişkin ev kedileri ortalama 3,5-5 kilo ağırlığında olacaktır. Ancak bu yukarıda bahsettiğimiz gibi ırk, yaş ve cinsiyet özelliklerine göre değişiklik gösterir. Kedinizin sağlık durumu da ideal kilosunu etkiler. Kronik hastalıklar veya metabolik sorunlar, kilo değişikliklerine neden olur.
Erkek kediler genellikle dişilere göre biraz daha ağır olabilir. Ayrıca yaş da ideal kiloyu etkileyebilir. Yavru kediler büyüme döneminde daha hızlı kilo alır, yaşlı kedilerde ise kas kütlesi kaybı nedeniyle ideal kilo korumak önemli.
Yeni Doğan Kedi Ağırlığı
Yavrularının ağırlığı, doğum anındaki sağlık durumlarına ve cinslerine göre değişir. Yeni doğmuş kedi yavrusunun ağırlığı ortalama olarak 70-115 gram arasında olabilir. Yavrular hızlı şekilde kilo almaya başlar.
1 Aylık Kediler Kaç Gram Olur?
Doğum ağırlığının yaklaşık 3 – 4 katına kadar çıkar. Yani yeni doğmuş bir kedi yavrusu 1 aylık olduğunda 300 – 400 gram arasında ağırlığa sahip olur. Anne sütü almaya devam eden yavrular her geçen gün biraz daha kilo almaya devam ederler.
2 Aylık Kedilerin Ağırlığı
Bu ay itibariyle anne sütünden ayrılacak olan yavrular ortalama 500 – 800 gram arasında olur. Bundan sonra yavrunuzun büyümesini sağlıklı bir şekilde desteklemek ve ideal kilosunu korumak için dengeli ve kaliteli bir beslenme sağlamalısınız.
3 Aylık Kedilerin Kilosu
Kuru mama yemeye alışan 3 aylık kedilerin kilosu 900- 1300 gram ağırlığında olmalı. Enerjik ve meraklı bir dönemde olduğu için son derece hareketlidir. Büyüme döneminde olduğu için sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyar. Yüksek kaliteli kedi maması ile dengeli bir beslenmesini sağlamalısınız.
4 Aylık Kedilerin Kilosu
Her kedi farklı büyüme hızına sahiptir. Ortalama 4 aylık kedi kilosu 1,25-1,80 kilo arasında değişir.
5 Aylık Kedilerin Kilosu
Bu dönemde daha da irileşmeye başlayan kediler, 2-2,5 kiloya kadar erişirler. Eğer kediniz sağlıklı besleniyor, aktif ve enerjik ise ve veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılıyorsa, genellikle sağlıklı bir büyüme süreci geçiriyor demektir.
6 -10 Aylık Kedilerin Kilosu
Cinsel olgunluğa erişen kediler, her an kızgınlığa girebilir. 6 aylık kedi yavrusunun ağırlığı ortalama 2.5 -4.5 kilogram arasındadır. Bu dönemde kedinize sevgi, dikkat ve uygun aktivite sağlamak, sağlıklı ve mutlu bir genç kedi yetiştirmenize yardımcı olacaktır.
1 Yaşındaki Kedilerin Kilosu
Bu dönemdeki kedilerin kilosu cinsine göre değişkenlik gösterir. İşte ortalama 1 yaşındaki kedilerin kilo aralıkları:
Küçük ırk kediler (Devon Rex,Munchkin,Siyam,American Curl) : Yaklaşık 2.5 – 4 kg arasındadır.
Orta Irk Kediler ( Scottish fold, British Shorthair, Chinchilla): Bu gruptaki kedilerin ortalama ağırlıkları 4 – 5,5 kg arasında değişir.
Büyük Irk Kediler ( Maine Coon): Yaklaşık 6.8 kg ve üzeri olabilir.
1 yaşına gelmiş bir kedinin kilosu genellikle yetişkin kilosuna yaklaşmıştır. Ancak bazı ırklar daha uzun süre büyümeye devam eder.