Kedilere Yasaklı Yiyecekler: Asla Bunları Vermeyin

Kedilere yasaklı yiyecekler vardır. Kedilerin yememesi gereken yiyecekler, genellikle kedilerin sindirim sistemlerine ya da organlarına zarar verme ihtimali vardır. Onları zehirleyebilecek ya da hasta edebilecek olan besinlerdir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi çeşitli durumlarda kediler için sakıncalı olabilmektedir. Özellikle de bazı kediler bu tür yiyeceklere karşı fazla hassas olabileceği için tükettikleri besinlere dikkat etmek gereklidir. Yabancı cisimlerin yutulmaması gibi kedilerin yememesi gereken yiyeceklerden de uzak durması gereklidir.

Kedilerin Yememesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Kedinizin yememesi gereken besinler kimi zaman hiç tahmin edilmeyecek yiyecekler olur. Bu yiyecekleri kimi zaman farkında olmadan veriyor olmanız bile mümkündür. Ancak yine de kedinizin beslenmesi konusunda dikkatli olmanız önemlidir. Çünkü kedilerin sindirim sistemleri kimi zaman hassas olur. Aynı zamanda zehirlenme gibi reaksiyonlar da gösterirler. Kedinizin yememesi gereken yiyecekler arasında soğan, sarımsak, çiğ et ürünleri, çiğ hamur, çikolata, kafein içerikli besinler, çiğ yumurta gibi ürünler yer almaktadır.

Kedilere Yasaklı Yiyecekler

Kediler İçin Çiğ Et Ürünleri, Çiğ Yumurta ve Kemikler

Kedinizin çiğ et ürünlerini tüketmesi aslında oldukça sakıncalıdır. Kimi zaman sosis ya da salam gibi işlenmiş et ürünlerin dahi pişirilmeden verilmesi tavsiye edilir. Çünkü bu besinler kedinizin midesini sindirim sırasında yorar. Ayrıca çiğ et ürünleri, salmonella gibi ölümcül rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu sebeple de çiğ et ürünlerinin verilmemesi oldukça önemlidir.

Tıpkı çiğ et ürünlerinde olduğu gibi yumurtanın çiğ şekilde tüketilmesinde de salmonella gibi ölümcül rahatsızlıklar görülür. Bu rahatsızlıkların temel nedeni çiğ etin zehirlenmeye neden olmasıdır ve mevcut bakteriler kedilerde ölümcül zehirlenmelere yol açabilir.

Kemiklerin üzerinde kalan çiğ etler de ayrıca kedilerin rahatsızlanmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kedilerin kemik çiğnemesi; dişlerine, diş etlerine, ağız içindeki dokulara ve boğazlarından sindirim sistemlerindeki organlara kadar ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Keskin bir parça kemik, kedinizin boğazına takılarak nefes alamamasına ya da yaralanmalara bile neden olur. Bu tür durumların ciddi sonuçları olabileceği için kemikleri kedinize vermeden önce iki kez düşünmeniz gerekir.

Kedilere Verilmemesi Gereken Tatlı Yiyecekler ve Kafein

Kedinizin çikolata gibi şekerli ürünleri tüketmesi ya da kafein içeriğine sahip ürünleri yemesi ve içmesi zararlı olabilir. Şeker içeriği fazla olan gıdalar vermeyin. Kafein içeriğine sahip olan içecek ya da yiyecekler kedinizin kalp ritminin anormal şekilde artmasını sağlayabilir. İshal ve kusma gibi zehirlenme belirtileri göstermesine, ateşinin çıkmasına, kaslarda kasılma ve titremelere neden olabilmektedir. Bu nedenle de şekerli yiyeceklerin tüketiminden uzak durmak ve kafein içeriğine sahip ürünleri kedilere vermeyin.

Kediler İçin Süt ve Süt Ürünleri Tehlikeli Olabilir

Kedilerin süt ile beslendiği üzerine oluşan yanlış bir kanı mevcuttur. Aslında kedilerin süt tüketmesi çoğu durumda zararlı olabilir. Kediler süt şekeri olarak bilinen laktozu sindiremedikleri için pek çok sorun yaşamaları mümkündür. Yaşadıkları sorun kimi zaman zehirlenme, kimi zaman da ölümcül sonuçlar doğurabilen rahatsızlanmalardır. Sindirim sorunlarına neden olabilen süt bazı durumlarda su ile seyreltilerek verebilirsiniz. Ya da laktozsuz sütlerin tüketimi tercih edilebilir. Bu sayede kedinizin süt tüketimi nedeniyle rahatsızlanma riskini de en aza indirmeniz mümkün olabilir.

Kedilere Köpek Maması Verilmez

Kedilerin ve köpeklerin mamaları arasında bariz farklar mevcuttur. Vücutları belli içeriklere ihtiyaç duyarken belli içeriklerin yoğun şekilde tüketimi ise rahatsızlıklara ve zehirlenmelere neden olur. Bu sebeple de kedinizin köpek maması tüketmesi, vücudu için zehirleyici etkiye sahip olabilecek besin içeriklerini tüketmesi anlamına gelebilir. Kedinizi beslerken evde kediniz mama hazırlayabilirsiniz. Kediler için üretilen yaş ya da kuru mamaları tercih edebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap