Kediler Peynir Yer mi? Kediler Peynir Yerse Ne Olur?

Kediler peynir yer mi? Kedilerin peynir yemesi her zaman ikilemde kalınan ve oldukça tartışılan bir konudur. Kedi sahipleri kedileri için neyin güvenli neyin güvensiz olduğunu anlamak isterler. Ev besinlerinden bazıları kediler için oldukça faydalıyken bazı besinler onların hasta olmasına dahi neden olabilmektedir. Öncelikle bilinmesi gereken, kedilerin peynir yemesi diyetlerinin bir parçası değildir. Çünkü kedileri doğaları gereği etçildir ve et ürünleri ile sağlıklı bir gelişim elde ederler. Fakat sürekli insanlar ile vakit geçiren evcil kediler, zaman içerisinde sizin de tükettiğiniz besinleri merak edebilir ve tadına bakmak istemez. Kedilerin peynir yemesi ise cevabı basit bir konu değildir. Onlarca çeşit peynir vardır ve hepsinin içeriği aynı değildir. Bazı bileşenlerin kedinize zarar verme olasılığını düşünmek gerekir. İlk defa kedi sahiplenme yapıyorsanız, kediniz hakkında öğrenmeniz gerekenleri ihmal etmeyiniz.

Kediler Peynir Yer mi? Peynir Kediler İçin Zararlı mı?

Kedinizin yiyebileceği peynirlerin içeriğine dikkat etmek gerekir. Her çeşit peyniri kedinize sunmak onun çeşitli rahatsızlıklar yaşamasına neden olur.

  • Bazı peynirler soğan ve sarımsak içermektedir. Allium ailesindeki her yemek kediniz için zararlıdır. Frenk soğanı, yeşil soğan ve benzeri her türlü allium yiyeceği kedinizi rahatsız eder. Bu gıdalar içerisinde bulunan organosülfidler, vücutlarında ki alyuvarların anormal şekilde parçalanmasına neden olur. Çünkü hemoglobin oksidatif hasar görür ve sonuç olarak anemi ortaya çıkar.
  • Yavru kediler her ne kadar süt ile beslense de yetişkin olduklarında sütü sindirmeleri zor. Çünkü yetişkin kedilerde yavru kedilerde bulunan, laktozu parçalamalarına yarayan enzim bulunmaz. Bu nedenle laktoz fermantasyonu kedilerde mide ve sindirim rahatsızlığına neden olur.
  • Peynir içerisinde bulunan yağ ve tuz oranı, kedinize zarar verecek ölçüde olur. Bu durum kedinizin vücudunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca kedinizin baharat aromalı peynirlerden da uzak kalmasını sağlamalısınız.
  • Peynir içerisinde bulunan katkı tuzu, kedilerde hipertansiyon ve böbrek problemlerini ortaya çıkar. Fakat kalsiyum taşı bulunan kedilere ise yüksek bir tuz diyeti öneriyoruz. Tuz seviyesinin bir problem olduğunu düşünüyorsanız, düşük sodyum içeren peynir çeşitlerini araştırabilirsiniz.

Yavru Kediler Peynir Yer mi?

Yavru kedilerde, annelerinin verdiği sütü tüketmelerine ve sindirmelerine yarayan laktaz enzimi çok daha fazla üretilmektedir. Fakat sütten kesildiklerinde bu enzimin üretimi yavaşlayacak ve en sonunda tamamen bitecektir. Bu nedenle kedinizin boğulma ihtimali olmadan katı gıdaları yiyebilecekleri yetişkin dönemlerinde, sütü sindirme yetenekleri bitmiş olacaktır. Yavru kedilerin peynir ile beslenmesi son dereceli tehlikeli olur. Yalnızca belli zamanlarda küçük parçalar halinde tatmaları sağlanır. Ayrıca kedilerin özel diyet gereksinimleri olduğunu da unutmamak gerekir. Büyüdükçe daha güçlü ve sağlıklı kalmaları için doğru besine ihtiyaç duyarlar. Yavru kedinizin zayıf sindirime ve gevşek dışkıya neden olabilecek beslenme tarzından uzak olmaları gerekiyor. Aksi halde bağırsaklarında kalıcı zararlar meydana gelir. Kediniz için her zaman en kaliteli mamayı tercih ettiğinize emin olmalısınız.

Kedilerde Süt Alerjisi ve Belirtileri

Peynir sütten üretilen bir besin olduğu için kedilerde mide ve sindirim problemlerine yol açar. Özellikle süt alerjisi olan kedilerde küçük bir peynir ısırığı bile kötü sonuçlara neden olur. Kedilerde çok fazla gıda alerjisi görülmese de süt, kırmızı et ve balık alerjisi yaygın görülen türlerdir. Yavru kedilerde laktoz intoleransı olduğu gibi, kedinizin süte alerjisi bulunuyorsa peynir yemesi son derece riskli. Alerjisi olan kedide sindirim sorunları ile beraber bağışıklık sistemi de etkiler. Kedilerin süt ve süt ürünlerine alerjisinin bulunduğunu bazı semptomlar ile anlayabilirsiniz;

  • İshal
  • Kusma
  • Gaz
  • Saç kaybı
  • Kaşıntılı cilt
  • Ciltte kırmızı lekeler

Kedinizde bu ve bunun gibi olağandışı problem yaşanıyorsa, kedinizi en kısa zamanda bir veterinere götürmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap