Kedilerin Beslenmesi Nasıldır, Neler Verilmelidir?

Kedilerin Beslenmesi Nasıldır, Neler Verilmelidir?

Kedilerin beslenmesi için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Kedinizi Islak ve Kuru Mama ile Besleyin

Kedinizi ıslak ve kuru mama ile besleme ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineral bileşenlerini almalarına yardım eder. Evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlayan mamalar ideal oranda verilmelidir. Kedilerin kuru mama yemesi aynı zamanda diş temizliği için ideal olup hayvanınızın ağız ve diş sağlığını korur.  Kuru ve konserve kedi mamaları arasındaki fark mamaların içeriğindeki su oranıdır. Kuru kedi mamasında %10,%90 karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin bileşeni vardır. Konserve yiyecekler kuru mamaya kıyasla daha fazla,%70 oranında su içermektedir. Uzman doktorunuz aksini belirtmiyorsa ıslak ve kuru mamaları beraber kullanabilirsiniz. Kediler daha çok yaş mamayı tercih eder. Ancak daha sonra kuru mamayı da isteyebilir. Bu konuda ısrarcı olarak özellikle kedinizin diş sağlığı için önemli olan yeterli miktarda kuru mama almasına özen göstermelisiniz.

Uygun Olan Mama Türü ve Markası İçin Veterinerinize Danışın!

Hangi mama türü ve markasının kediniz için en uygun olduğunu öğrenmek için veteriner hekiminize danışmalısınız.  Evcil hayvanınızın sağlıklı ve rahat şekilde yaşaması için sağlık güvenliği sunan kaliteli mamaları tercih etmelisiniz. Kuru kedi mamaları, ıslak kedi mamalarına göre daha fazla karbonhidrat içerir. Bu durum aktif, enerjik yapıda olan kedinizin karbonhidratları bir enerji kaynağı olarak almasını sağlar. Hareketsiz içinde sürekli evde kalan kedi ekstra karbonhidrat aldığında vücuduna yağ depolanır. Kuru gıdalar daha maliyetli olup kokusuzdur. Bu mamalar uzun süre bozulmadan serin ve kuru yerlerde muhafaza edilir. Islak mama biraz daha fazla çaba gerektirdiği için kuru mamaya göre daha pahalıdır. Kutu veya poşeti açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Evcil hayvanınızın diyetinde su alımını kolaylaştıran, iştah açan, muhteşem kokusu ve zengin bileşenleri ile dikkat çeken mamalar yavru kedinizin sağlıklı beslenmesi için oldukça önem taşır. Hamile, yaşlı kedi beslenmesi için hekiminizin önerdiği, kedinize özel durumlarda verebileceğiniz mamaları tercih etmelisiniz.

Kedinizi Günde İki Kez Besleyin!

Kediyi günde iki kez besleme hayvanınızın vücut sağlığını koruyarak gelişimini hızlandıracaktır. Evcil hayvanınızın canı istediğinde yiyebilmesi için tüm gün kuru mama verilebilir. Yavru ve yaşlı kedilere küçük ama sık öğünler vermelisiniz. Kediniz çok yiyorsa, kilo kontrolü gerekiyorsa mamaları günde 2 kez olmak üzere küçük porsiyonlarda vermelisiniz.

Tutarlı Olun!

Tutarlı olma kedinizin en çok sevdiği, tat ve marka kalitesi yüksek mamaları düzenli, doğru, sağlıklı şekilde verdiğinizde önem kazanır. Kedilerin beslenmesi sürecinde kedi mamalarını yeme alışkanlıklarına göre vererek sık sık değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Çok fazla değişen beslenme programları evcil hayvanınızda pek çok sindirim hastalığına neden olabilir.

Yaş, Hamilelik ve Hastalıkları Göz Önünde Bulundurarak Ona Uygun Mamaları Tercih Edin!

Yaş, hamilelik ve hastalıkları göz önünde bulundurarak ona uygun mamaları tercih etme, kedinizin protein, yağ, mineral bakımından sağlıklı beslenmesine ve gelişimine katkıda bulunur. Kediler kabaca yavru, yetişkin ve yaşlı olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Özellikle yavru kediler yağ ve protein bakımından yüksek, maksimum enerji depolayan besinlere ihtiyaç duyar. Yetişkin kedilere göre daha fazla mineral, su ve vitamin ihtiyaçları vardır. Uzmanlar tarafından sağlık ve hijyen testlerinden geçirilen,  yavru kediniz için özel olarak formül edilen mamaları tercih etmelisiniz.

Kediniz ilk yaşına girdiğinde, yavru kedi mamasından yetişkin mamasına geçtiğinde midesini bozmamak için mamayı kademeli olarak vermeniz gerekir. Yavru ve yetişkin kedi mamalarını karıştırarak verebilir; hayvanınızın mamalara alışmasını sağlayabilirsiniz. Yetişkin kedi maması muhtemelen yavru kedi mamalarından daha az kaloriye sahiptir. Yaşlı kediler için üretilen mamalar çiğneme ve sağlık için uygun olan besleyici ürünlerdir. Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra hayvanınız süt, tüy dökme problemi yaşıyorsa hemen veteriner hekiminize danışarak ona en uygun olan mamayı almalısınız.   Değişiklik yapacaksanız diğer mamaya kademeli olarak geçmeniz gerekir.

Kedilerin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler

Önemli: Kedilerin yememesi gereken yiyecekler şunlardır:

  • Süt
  • Peynir ve diğer süt ürünleri
  • Çiğ yumurta
  • Et veya balık
  • Çikolata ve şekerli ürünler
  • Köpek maması
  • Ton balığı
  • Ekmek ve maya
  • Soğan ve sarımsak

Kediler için süt, peynir ve krema gibi süt ürünleri tavsiye edilmez. Çünkü bunlar evcil hayvanınızın midesini bozarak ishal ve kusmaya neden olur. Yavru kediler için de aynı kural geçerli olup bu kedilerin sadece anne sütünü içmeleri gerekir. Diğer hayvansal süt ve süt ürünlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Uzman veteriner hekiminiz oldukça küçük olan, anne sütü kaynağına ihtiyaç duyan, katı yiyecek yiyemeyecek olan yavru kediler için özel olarak formül edilen mama ve besinleri tavsiye eder. Çikolata, pek çoğumuz için vazgeçilmez olsa da kediler için toksik iki bileşene sahiptir. Kafein ve teobromin. 

Bitter ve sütlü çikolata kedinizde ishal, kusma, artan vücut ısısı, hızı kalp atışı hızı, nefes alma gibi semptomlara neden olur. İçeriğindeki şeker miktarı kediniz için oldukça zararlı olup şeker hastalığına neden olabilir. Kedinizi ödüllendirirken şekerli gıdaları tercih etmemelisiniz. Yukarıda belirtilen daha pek çok bileşen kedinizin vücut gelişimini ve sağlığını tehdit ettiği için kedinize kesinlikle verilmemelidir. Kedilerin beslenmesi için hijyen koşulları sağlanmalıdır. Kediniz bir masaya ya da tezgâh üzerine kolaylıkla atlıyorsa hazırladığınız yiyecekleri onların erişemeyeceği yerlerde kapalı ve yüksek dolaplarda saklamalısınız. Bu sayede hem siz hem de sevimli dostlarınız sağlıklı, doğru, hijyenik şekilde beslenebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Kedi Yatağına Alışması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap