- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde çene aknesi sık görülen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Kedilerde çene aknesi bazen tek seferde görülüp bir daha görülmemekte. Fakat bazen kalıcı olarak yerleşir. Zamanla kronik bir cilt hastalığına dönüşür. Kedilerde akne, çenesinin altındaki kıl köklerinin içerisinde bulunan yağ ve kirlerin birikmesi sonucuyla oluşur.
Kedilerde çene aknesi, kedinin yaşı, ırkı ve cinsiyeti ile bağımsız ortaya çıkmaktadır. 2-4 yaşları arasındaki kedilerin hormonları sebebiyle daha sık akne problemi yaşadığı bilinmektedir. Akneler tedavi edilmediği takdirde kaşıntılı ve tahriş edecek derecede ağrılı kabarcıklara yol açar. Kedilerin aknelerinde ki kaşıntı zamanla açık yaralara sebebiyet verir. Bu yaraların enfeksiyon kapma riski de çok yüksektir.
Kedi Çene Aknesi Sebepleri
Kedilerde çene aknesi sebepleri tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin etki ettiği düşünülmektedir;
- Stres
- Hormon dengesizlikleri
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Tüylerini düzgün tarayamaması ve temizleyememesi
- Hiperaktif yağ bezlerinin aşırı çalışması
- Gıda ve kimyasal maddelere duyarlı olması
- Enfeksiyon veya hastalık yaşaması
- Aşırı sebum üretilmesi
- Dermatit
- Yetersiz hijyen
- Çenesini sürekli halı ve benzeri alanlara sürtmesi
- Cilt yüzeyindeki anormallikler
- Vücudunda ki alerjenler
- Halkalı kurtlar
- Malassezia enfeksiyonu
- Uyuz
Kedilerde Çene Aknesi Belirtileri Nelerdir?
Kedi çene aknesi özellikle açık renkli ve beyaz kedilerde daha kolay fark edilmekte. Dikkatli bir inceleme sayesinde kedinizdeki siyah nokta ve iltihaplı tüy yapısı görülebilmektedir. Kediler en fazla çene kısımlarından sevilmekten hoşlanırlar. Kedinizi sık sık seviyorsanız ve yeterince dikkatliyseniz çene aknesinin fark edilmesi zor olmayacaktır. Akne için bazı belirtiler mevcuttur;
- Çene bölgesinde bölgesel tüy dökülmeleri yaşanması
- Çenede siyah noktalar oluşması
- Çenesinde ve dudak kısmında şişme
- Kedinin çene kısmında beyaz sivilceler
- Sulu kabuklar oluşumu
- Kronik akne probleminde nodüller geliştirebilmekte. Dokunulduğunda ağrı ve acı görülme olasılığı vardır.
Kedilerde Çene Aknesi Teşhisi
Kedilerde çene aknesi görüldüğünde ilerlemesini engellemek ve tedavi ettirmek için vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmak gerekir. Veteriner hekiminiz, muayenesi sırasında olası ihtimallere bakacak ve eleyecektir. Özellikle uyuz, pire, mantar, alerjiler ve bakteriyel enfeksiyon ihtimallerini elemesi oldukça önemli.
Veteriner hekiminiz akarları kontrol etmek için cilt kazıma tekniğini kullanır. Veteriner hekiminiz bakteri ve mantar aramak amaçlı cilt sitolojisi ya da dermatofit kültürü yapmayı tercih edebilir. Mantar kültürü yapılabilir ve hücreler mikroskop altında incelenebilir.
Kedinizin çene altı yaralı şüpheli görünüyorsa ve veteriner hekiminiz çene aknesi olduğunu düşünmüyorsa biyopsi önerebilir. Veterineriniz bu şekilde hekiminiz immün sistem sebepli hastalıkları ya da neoplastik nedenleri kontrol etmek ister.
Kedilerde Çene Aknesi Tedavisi
Çene aknesi tedavisi, iyileştirme ve durumu yönetme amaçlı geliştirilmiş hijyen önlemlerini içerir. Evcil hayvanınızın kullandığı plastik mama ve su kaplarını değiştirmek ya da temizlemek yeterli olmaz. Çene aknesi için kullanabileceğiniz bazı ev ilaçları mevcuttur. Fakat bu teknikleri uygulamadan önce de mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Çünkü bazı ürünler kediniz için toksik etki yaratır.
Evde yapabileceğiniz ılık su kompresi ile iltihaplı kabarcıklar yatıştırır. Kedinizin cilt sağlığına yardımcı olmak adına omega 3 yağ asitleri takviyesi uygulanıyor. Çene bölgesi günde iki defa yumuşak bir sabunla, antibakteriyel ya da antiseboreik bir şampuan sayesinde nazik hareketler ile temizlenir.
Akneler veteriner hekiminizin müdahalesine ihtiyaç duyacak kadar ilerlediyse evde tedavi yöntemleri etkisiz kalacaktır. Veteriner hekiminiz çeşitli ilaçlar önerir. Çeşitli kapsüller, tabletler veya enjeksiyon şeklinde uygulanacak çeşitli antibiyotikler kullanılabilir. Topikal antibiyotikler ise etkilenen bölgeye uygulanabilir. Antibakteriyel şampuan, mendil ve temizleyeciler kullanmanız önerilebilir.
Kedilerde Çene Aknesi Oluşumunun Önlenmesi
- Kedilerde akne probleminin önüne geçmek için plastik mama kaplarından uzak durmanız gereklidir. Kedinizin sağlığı için seramik kap kullanıma geçiş yapmalısınız.
- Kedinizin mama ve su kabını her gün düzenli olarak sıcak su ve sabun ile temizlemelisiniz.
- Yemek yedikten sonra çenesini ılık bir pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz.
- Kedinizin maması alerjik sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden mamasını değiştirerek hipoalerjik kedi mamaları edinebilirsiniz.
- Kedide stresli durumlar yaşamasını engellemelisiniz.
- Depresyona girmesine sebep olacak nedenlerden uzaklaşmalısınız.
- Kedinizin sağlıklı bir cilde sahip olması önemlidir. Kedinizin tüylerini sık sık taramalısınız. Böylece kedinizin tıkanan tüy köklerini temizleyerek akne oluşumunu engellemiş olursunuz.