Kedilerde Duyma: Kediler Hangi Sesleri Duyar?

Kedilerde duyma yetisi oldukça gelişmiş ve hassastır. Kediler köken bakımından küçük kemirgen avcılar olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle hem küçük sesleri duyar hem de sesin kaynağını hemen bulabilirler. Kedilerin duyma aralığı insanlarınkinden iki oktav daha yüksektir. Kediler bizim duyamadığımız sesleri de duyma yeteneğine sahiptir. Bu seviyeye ses ötesi denilmiştir. Bu özellik sayesinde kediler karanlıkta uçan yarasının ya da fareler gibi tiz sesli hayvanları duymasını ve bulmasını sağlar. Duyma yetisi o kadar gelişmiştir ki kemirgenlerin türünü çıkardıkları ses yardımıyla ayırt edebilirler.

Kedilerde Duyma: Kediler Avlarını Sesle Bulur

Kedilerde dış kulak yapısı ve kulak kepçesi, kedilere ulaşan ses kaynağının ne kadar yüksekte olduğunu belirlemeye yardımcıdır. Kulak kepçesinin içinde ki oluklar kulağını sertleşmesini ve dik durmasını sağlar. Ayrıca kulak kanalına ulaşan seslerin de değişikline sebep olur. Bu ses değişiklikleri kedinin bulunduğu konumdan ne kadar yukarı ya da aşağı geldiğine göre farklılıklar gösterir. Kedilerin beyni ise bu değişiklikleri bir şekilde algılamaktadır. Kulağın dış yapısı hareket halinde olduğu için bu oldukça zor görülmektedir. Aynı zamanda kedilerde yön yükseltici görevi görse de fare seslerinden daha çok diğer kedilerin seslerine karşı daha hassastır. Bu işlev de erkek ve dişi kedilerin kızgınlık dönemlerinde birbirlerini bulmalarını sağlar. Ayrıca bu özellik kedinin kulağında av bulmak için gelişmiş tek özellik olur.

Kedilerin Duyma Yetenekleri

Kedilerde duyma yetisi kulaklarının en küçük sesi bile duyma özelliği sayesinde oldukça gelişmiştir. Kedilerin kulakları hareketli ve dik durması yönlerini bulmalarına da yardımcı olur. Bu özellik sayesinde avlandıkları sırada işleri kolaylaşmaktadır. Kedilerin beyni sağ ve sol kulağa gelen seslerin farklılıklarını kolayca algılayarak kaynağı bulmalarına fayda sağlar.  İnsanların duyabildiği pes seslerde, ses kulağın birine diğerinden daha geç gelmektedir. Daha tiz sesler ise kaynaktan uzak olan kulağa ulaştıklarında daha boğuk hale gelmiş olurlar. Bu şekilde kaynağa ulaşmak için bir ipucu yaratılmış olur. Bu şekilde insanlar sesin nereden geldiğini anlayabilirler. Fakat kediler bizden daha farklı bir yöntem kullanmaktadır. Kedilerin duyma yetisine istinaden kulaklarının dış kısmını hareket ettirdiklerinde kulakları sesin geldiği yere dönerek kaynağı belirlemektedir. Bu şekilde kediler insan kulağının duyamadığı ses ötesi dalgaları duyabilirler.

Kediler İnsanlardan Daha İyi Duyma Özelliği Var

Kedilerde duyma hassasiyeti ses ötesi dalgalara karşı gelişmiştir. En pes ve bas seslerden en tiz seslere bir insanın duyabildiği her şeyi istisnasız duyabilirler. Kedilerin on bir oktavlık duyma yetisi ile nerdeyse tüm hayvanlardan daha gelişmiş bir yetenekleri olduğu söylenir.

Kedilerin kafası insanlarından kafasından daha küçüktür. Bu nedenle duyma aralıkları da daha tiz oktavlara kaymıştır. Kediler ses ötesi dalgaları duyarak belki de olağanüstü bir yetenek sergileyemiyordur. En şaşırtıcı olan ise kedilerin pes sesleri de duyabilmeleridir. Kedilerde kafa büyüklüklerine oranla daha pes sesleri duymaları ve kulak zarlarının arkasında bulunan rezonans odalarının normal büyük olması sebep olabilir. Diğer canlılarda görülmeyen durum ise rezonans odalarının kedilerde birbirine bağlı iki ayrı bölümden oluşmasıdır. Bu sayede kulak zarını titretecek frekans aralığı da artış göstermektedir.

Kedilerin Sevdiği Sesler

Kedilerin tiz sesleri sevdiği bilinmektedir. İnsanlar iletişim kurma çabasıyla konuşmaya başlayan ya da konuşmak isterken hislerini gizlemeye çalışan canlıların seslerinde ki küçük değişim ve ipuçlarını fark ederler. Bu ipuçlarında ki duygusal içeriği biz insanlar geliştirmiş olabiliriz. Fakat kediler bu ayrıntı ve farklılıkları anlayamayabilir. Yine de kedi sahiplerinin kedileriyle daha tiz bir ses kullanarak iletişim kurdukları görülmektedir. Bir diğer ihtimal ise pes seslerin kedilere saldırgan bir erkek kediyi çağrıştırması olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap