Kediler Kaç Saatte Doğurur?

Kediler kaç saatte doğurur? Kedilerde doğum ilk yavrunun gelmesi ile birlikte ortalama 4 saat kadar sürmektedir. Yavru kediler doğarken öncelikle baş kısımları ya da kuyruk kısımları gelebilir. Her yavru kedinin doğumu arasında ortalama olarak 30 ila 60 dakika arasında bir süre olur. Bu sürenin 2 saate kadar uzadığı da bilinmektedir. Kedilerde doğum bu andan itibaren başlar ve kedi sepetinden ya da bulunduğu yerden ayrılmaz. Bu durum kedi yavrularını doğurana ve emzirene kadar sürer. Kedilerde iki doğum arasında yavru kedinin döl yatağındaki şekline göre, 10 dakika ila 1 saate varan bir süreç bulunur. Her yavrunun doğumunun ardından anne kedi onun ihtiyaçları ile ilgilenir. Kedilerde doğum süreci 24 saati aşarsa ve bir anormallik fark ederseniz veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kediler Kaç Saatte Doğurur? Kedinizin Hamile Olduğunu Anlamak

Kedinizin hamile olduğunu gösteren bazı işaretler bulunmaktadır. Belli gıdalar için istekli olması, sabah bulantısı ve sürekli büyüyen bir karın kedinizin hamile olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda kedinizin meme uçları şişer kedinizde fark edilir bir şefkat duygusu ortaya çıkar. Kedinizin hamileliğinin ilk günlerde anlaşılması hiç kolay değildir. Resmî bir onay almak için mutlaka bir veteriner hekimi ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz çiftleşmeden sonra 17. günden itibaren yavruların olmasını bekliyorsa, bu durumu size palpasyon yolu ile gösterebilir. 21. günden ise ultrason ile görsel doğrulama yapılabilir. Yavru kedilerin ortalama sayısı ise 40. günde tahmin edilebilir.

Hamile Bir Kedinin İhtiyaçları

Kedinizin vücudu hamile olduğunda birçok değişime uğrar ve bu sebeple hamile olmayan bir kediye göre farklı ihtiyaçları olur. Hamilelik boyunca kediniz için dikkatli olmalısınız. Anne kedi ve yavruları için potansiyel zararlı olabilecek durumları engellemelisiniz. Kediniz için hamilelik dönemini olabildiğince kolay ve keyifli hale getirmeye çalışmalısınız.

  • Anne adayı kediniz için yeterli temiz havayı ve ışığı sağlamalısınız.
  • Kedinizin ölçülü bir şekilde egzersiz yapması önerilebilir. Bu sayede doğum sürecide daha kolay geçer.
  • Kedinizin heyecan, korku, endişe ve stres yaşamaması özellikle hamilelik döneminde daha önemlidir.
  • Kediniz için tehlikeli olabilecek sıçrama ve atlama hareketlerinin engellenmesi gerekir.
  • Kedinizi aşırı bir şekilde şımartmanıza gerek olmasa da kedinizin stresli ve alışılmadık durumlardan uzak durması gereklidir.

Yavru Kedilerin Doğum Anı

Kedinizde gebeliğin son aşamasında, kedinizin rahatsız edilmeyeceği ve huzurlu olabileceği bir alan oluşturmalısınız. Kedinize rahat bir doğum kutusu hazırlayabilirsiniz. Bu kutunun doğum sonrasında anne kedinin ve yavruların rahatça hareket edebileceği kadar büyük olması gereklidir. Çok sıcak olmayan ve sessiz bir köşeye yerleştirilen kapaklı bir doğum kutusu kediniz için ideal olacaktır. Kediniz için 21 ila 22 derece oda sıcaklığı oldukça idealdir. Çünkü yavru kediler özellikle ilk günlerinde sabit bir oda sıcaklığına bağımlı olurlar. Yavru kediler kendi vücut sıcaklıklarını belli bir düzeyde tutmayı başaramazlar. Doğum öncesi anne kediniz bir gün önceden daha az mama yiyebilir ya da tamamen yemeyi kesebilir. Fakat oldukça fazla susayacağını bilmeli ve rahat ulaşabileceği bir alana taze su koymayı aksatmamalısınız.

Kedilerde Doğum Sonrası

Genç ve hamile kediler, özellikle ilk gebelikleri sırasında endişeli olurlar. Onların uzun süre yalnız kalmaması önemlidir. Doğum yapmak kediler için doğal bir süreç olsa da ve doğum sonrası her şeyi kendileri halledebilecek olsa da kediniz ile zaman geçirmeniz ve her an yardım etmek için yanınızda olmanız güven verici olacaktır. Kedinizin davranış farklılıklarından ve geri çekilmesinden yalnız kalması gerektiğini anlayabilirsiniz. Kediniz doğum başlamadan kısa bir süre önce ev içerisinde sessiz sakin saklanma yerine çekilmek isteyecektir. Özellikle kimsenin onları göremediği, rahat ve sessiz alanlar doğum yapacak bir kedi için ideal yerleridir. Bu yerler kimi zaman bir gardrop ya da çekmecelerin içi olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap