Kedilerde Obezite Nedenleri ve Önleme Yolları

Kedilerde obezite nedenleri vücutta ki aşırı yağlanma ve besin kaynaklı sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Önerilen miktardan fazla beslenen, yeteri kadar egzersiz yapmayan veya genetik olarak obeziteye yatkın kediler obez olma riskini taşımaktadır. Obezitenin en hafif şekli bile kedilerin yaşam süresini kısaltabilmektedir. Vücutta ki yağlanma kemik, sindirim sistemi organları, solunum sistemi organları ve eklemler gibi birden fazla alanda görülebilmektedir. Genellikle orta yaşlı, evde bakılan ve kısırlaştırılmış, aktivite yetersizliği ve metabolik dengesizlikler yaşayan kedilerde obezite görülmektedir.

Kedilerde obezite kaynaklı alınan kilo, kedileri her ne kadar daha sevimli gösterse de aslında sağlıklarını ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu nedenle kedinin öncelikle obez mi yoksa sadece fazla kilolu mu olduğunu değerlendirmeli ve uygulaması gereken beslenme planını belirlemelisiniz. Kedinizin gün içerisinde uyguladığı aktiviteleri olabildiğinde arttırmalı ve oynamaktan keyif alacağı oyuncakları edinmelisiniz. Böylece kedinizin spor yaparak eğlenmesini de sağlamış olacaksınız. Mama seçimleriniz ve kedinizi gün içerisinde olabildiğinde hareketli tutmak kedinize bu süreçte fayda sağlayacaktır.

Kedilerde Obezite Nedenleri

Kedilerde obezite birçok farklı sebep ile meydana gelebilir. Özellikle besinlerle alınan enerjinin kullanımında ki dengesizlik obeziteye neden olmaktadır. Yaşlanan kedilerin egzersiz süresinin düşmesi de kedinin obez olmasına sebep olabilir. Yediklerin mamaların yüksek kalorili olması, sık sık değişen diyet planları ve sürekli verilen ödül mamaları sağlıksız yeme alışkanlığı ile birlikte obeziteyi de beraberinde getirmektedir. Sık görülen diğer obezite nedenleri ise;

>> Kısırlaştırma

>> Hiperadrenokortisizm ( Cushing hastalığı)

>> İnsulinoma (Pankreas tümörü)

>> Hipotiroidizm (Tiroit hormonunun az salgılanması)

Kedilerde Obeziteye Yatkınlık

Kedilerin kilo alma ya da obezite yaşama olasılığını arttıracak bazı faktörler bulunmaktadır;

  • Çok sık ve tavsiye edilen porsiyonlardan daha fazla beslenmesi
  • Erkek olması
  • Gergin ve depresyon halinde olması
  • Duygusal ya da zihinsel baskı görmesi
  • Hareketliliğinin azaldığı, 5-10 yaş aralığında olması
  • Safkan bir kedi yerine kısa tüylü bir Avrupa kedisi olmak gibi sebepler obeziteye yatkınlık sağlayabilmektedir.

Kedilerde Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

  • Diyabet
  • Karaciğer Yetmezliği
  • Yüksek Kanser Riski
  • Kalp Sorunları
  • İdrar Sistemi Sorunları
  • Deri Sorunları
  • Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
  • Osteoartrit (Kireçlenme)
  •  

Kedilerde Obezite Belirtileri

  • Aşırı kilo alımı
  • Vücutta ki aşırı yağlanma
  • Egzersiz yapmamak, hareket isteksizliği
  • Vücut kondisyon eksikliği

Kedilerde Obezite Teşhisi

Kedilerde obezite ağırlık ölçümü ve vücut kondüsyon puanı değerlendirmesi ile teşhis edilmektedir. Kedilerin kaburga, bel, baş ve kuyruk kısımları kontrol edilerek değerlendirme yapılacaktır. Kedinizin vücut ağırlığı normalden %10-15 fazla ise obez olduğu anlaşılacaktır. Vücut kondüsyon puanlama sistemi 9 üzerinden değerlendirilmektedir. Kedinizin puanı 7’den fazla çıkıyorsa obezite tanısı koyulacaktır.

Kedilerde Obezite Tedavisi

Kedilerin obezite ile mücadelesi kilo vermekten çok verilen kilonun geri alınmaması üzerinedir. Vücut ağırlığının başarılı şekilde korunması, kalori miktarının düzenlenmesi ve egzersiz sürelerinin arttırılması önemli noktalardır. Veteriner hekiminiz obezite tanısı koyduktan hemen sonra bir diyet planı hazırlamak isteyecektir. Diyet planında kedinizin bir günlük öğün sayısı, mama miktarı ve benzeri detaylar bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat etmek süreci oldukça kısaltacak ve fayda sağlayacaktır. Kedinizin kullandığı mama içeriği itibariyle veteriner hekiminiz tarafından onaylanmaz ise hekiminiz size evde özel bir mama yapmanızı önerebilir. Kedinin özellikle diyet protein ve lif bakımından yüksek, yağ oranı düşük beslenme tarzına alışması önemlidir. Diyet protein kedinin metabolizmasını uyaracak ve harcanan enerji miktarını arttırarak uzun süren tokluk hissi oluşturacaktır. Ayrıca diyet lifler de boşaltım sistemini uyararak enerji kaybını hızlandırmaktadır ve oldukça düşük enerjiye sahiptirler.

Kedilerde Obezite Tedavisi Sonrası

Kedilerde obezite tedavisinin ardından veterineriz ile devamlı iletişim halinde kalmalısınız. Aylık periyotlar halinde kedinizin kilosunu izlemeli ve diyet planının süresi belirlenmelidir. Veterineriniz tarafından duruma göre planın ömür boyu uyulması gerekli görülebilmektedir. Zaman geçtikçe kedinizin kondisyon puanı ideal seviyeye ulaşacak ve sağlıklı bir hayata sahip olması güvence altına alınmış olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap