Temel Kedi Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Temel kedi eğitimi bilinenin aksine oldukça etkili ve faydalıdır. Kedilerin eğitime açık olmadığını düşünmek yanlıştır. Doğru yöntemlerle uygulanan bir kedi eğitimi kısa sürece olumlu yanıt vermektedir. Dikkat edildiğinde kedilerin aslında plansız eğitimlerinize karşılık verdiğini anlayabilirsiniz. Konserve mamanın sesine gelmesi kedinizin ödülü anladığına ve dolayısıyla eğitim almaya açık olduğu anlamına gelmektedir. Kediler farklı şekillerde düşünürler ve eğitimlerinin olumlu sonuç vermesi için farklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyarlar. Kedinizin eğitiminde başarılı olmak istiyorsanız kedinizin nasıl düşündüğünü anlayabiliyor olmalısınız. Kedilerin dünyası köpeklerinkinden daha az sosyal ve daha üç boyutludur. Kedi eğitimi vermek için yavru ve yaşlı kediler uygun olmamaktadır. Yavru kediler yeteri kadar odaklanamazken yaşlı kediler de fazlasıyla ilgisiz kalmaktadır. Kedilere 4 aylıktan itibaren eğitim verilmeye başlanabilir.

Temel Kedi Eğitimi İçin Bilmeniz Gerekenler

Kedinizi eğitirken bazı kurallara bağlı kalmanız daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

  1. Kedinizi mama saatinden önce ve en aç olduğu zamanlarda eğitmelisiniz. Böylece ödül maması için daha istekli olacaktır.
  2. Kedinizi eğitirken ortamın sessiz ve sakin olduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle genellikle evde eğitim vermeyi denemelisiniz.
  3. Eğitim sırasında kullandığınız ödüllerin kediniz için yeterince lezzetli olmasına dikkat etmelisiniz. Kediniz bir süre sonra aynı ödüllerden sıkılabilir. Ödül mamalarında değişiklik yaparak dikkatini çekebilirsiniz.
  4. Verdiğiniz ödül mamalarını kelimeleriniz ile birleştirmelisiniz.
  5. Kedinizin sıkılmaması ve verim alınabilmesi için eğitimleri birkaç dakika ile kısıtlamalısınız.
  6. Kedinize eğitim verirken sabırlı olmanız önemlidir. Söylediğinizi yapmadığında asla kızmayın ya da yüksek sesle konuşmayın. Kediniz iyi vakit geçirdiği ve keyif aldığı sürece eğitime daha açık olacaktır.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi       

Aslında kediler çoğu zaman tuvalet eğitimine ihtiyaç duymazlar. Çünkü bu eğitimi, 6 ila 7 hafta içerisinde annelerinden alırlar. Fakat çeşitli sebeplerden tuvalet eğitimi almamış kedilere rastlanabilir. Bu gibi durumlarda kedinize tuvalet eğitimini sizin vermeniz gerekecektir. Öncelikle kedinize kedi kumu koyduğunuz tuvalet kabının yerini göstermelisiniz. Tuvalet kabının yerini mecbur kalmadıkça değiştirmemelisiniz. Tuvalet kabı çok göz önünde ve rahatsız olabileceği bir alanda bulunmamalı. Çünkü kediler tuvaletlerini yaparken yalnız olmak isterler. Kedinizi kumun üzerine koyarak ona aslında bildiği eşeleme hareketini hatırlatabilirsiniz. Genelde tek seferde bu eğitim tamamlanmaktadır. Ardından rutin bir şekilde kumun temizliğine dikkat ederek kedinizin tuvalet kabına tamamen alışmasını sağlayabilirsiniz. Alışma süreci içerisinde kullandığınız kumun markasını değiştirmemeye özen göstermelisiniz.

Kedilere Öğretebileceğiniz 5 Eğitim Komutu

  1. Oturma Eğitimi: Elinizde ödül maması varken kedinize otur diyerek seslenmelisiniz ve elinizle oturması gerektiğini göstermelisiniz.Kediniz oturmuyorsa otur dedikten hemen sonra kalçasından aşağı bastırabilirsiniz. Oturduktan hemen sonra ödül mamasını vererek aferin demelisiniz. 1 hafta boyunca bu harekete devam etmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Sarılma Eğitimi: Kedinize sarılma hareketi yaptığınızda genelde omzunuza doğru bir hamle yapacaktır. Bu hareketin ardından clickera basarak ona bir ödül vermelisiniz. Daha sonrası ödül mamasını göstererek kolunuza çıkmasını sağlamalısınız. Ardından kolunuzun açısını daraltarak omzunuza çıkmasını sağlamalısınız. Daha sonra iki kolunuzu açın ve kedinizin yine omzunuza çıkmasını sağlayın. Artık kediniz size sarılmanın ne kadar normal olduğunu anlayacaktır.
  • Beşlik Çakma Eğitimi:  Kedinizin ön patilerini tutup tokalaşın. 2-3 gün bu hareketi devam ettirin ve 4. Günün ardından elinizi kedinizin patisine uzatıp karşılık vermesini bekleyin. Patisini uzattığında ödül maması vermeyi unutmamalısınız. Daha sonraki günlerde elinizi daha yüksekte tutarak karşılık vermesini bekleyin. 10 gün boyunca bu harekete devam ederek kedinize beşlik çakmayı öğretebilirsiniz.
  • Zil Çalma Eğitimi: Bir adet zil temin ederek, kedinize ödül mamasını zilin üzerinde vermelisiniz. Bu hareketi 6-7defa tekrarlayın. Bir gün sonra kediniz patisini zile dokundurduğunda ödül maması vermeye başlayın. Yine 6-7 defa bu hareketi tekrarlayın. Üçüncü gün zilin ucuyla gövdesi arasına temas ettiğinde, dördüncü gün ise zilin sadece ucuna dokunduğunda ödül maması verebilirsiniz. Beşinci gün ise kediniz zili çalmadığı sürece ödül maması vermemelisiniz. Zili çaldığı an ödül maması almaya hak kazanacaktır.
  • Getirme Eğitimi: Umursamaz kediler için biraz zahmetli bir eğitim olabilir. Fakat yine de düşünüldüğünden daha kolaydır. Kedinizin sevdiği bir oyuncağa kedi otu sıkarak kedinizin ilgisini çekebilirsiniz. Ardından oyuncağı yavaş bir şekilde uzak bir mesafeye atmalısınız. Kedinizin oyuncağı net bir şekilde görmesi önemlidir. Kediniz oyuncağın yanına gitse size getirmesi zor bir ihtimaldir. Fakat bu hareketi sık sık tekrarladığınızda oyunu anlaması ve yakalayıp size getirmesi çok sürmeyecektir. Oyuncağını getirdiğinde ödül maması vermeyi unutmamalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap