Kedilerde Gıda Zehirlenmeleri

Kedilerde gıda zehirlenmeleri, gıdaların nasıl tüketileceğini konusunda bilgi sahibi olunması ve bozuk gıdaların verilmemesi kedilerin beslenme nedeniyle yaşayabilecekleri sorunları ortadan kaldırmak için büyük öneme sahiptir. Kedilerde görülen gıda zehirlenmelerine karşı önlem almalısınız. Ayrıca görülen bu rahatsızlık sonucunda da veteriner müdahalesi gerektiğini bilmek önemlidir.

Kedilerde gıda zehirlenmeleri aslında pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Verilen gıdanın bozuk olması, kedinin sindirimine uygun olmaması, besinin içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ve daha pek çok etken de aslında kedilerde gıda zehirlenmelerinin temel nedenlerinden olabilmektedir.

Kedilerde Gıda Zehirlenmeleri Neden Olur?

Kedilerde gıda zehirlenmeleri genellikle kedilerin yemesine uygun olmayan gıdaların tüketilmesi sonucunda meydana gelir. Kedilerin yememesi gereken belli birkaç yiyecek vardır. Bu yiyeceklerin tüketimi, kedilerin ciddi şekilde rahatsızlanmasına neden olur. Bunun dışında önlem almazsanız kediler bozuk, çürük ya da tüketime uygun olmayan ürünleri de tüketirler. Bu tür durumlar da kedilerde gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.

Kedilere Zararlı Gıdaların Tüketimi

Kedilerin bazı gıdaları tüketmesi ya da bazılarından da çok fazla tüketmesi zehirlenmelere neden olabilmektedir. Örneğin sütün içeriğinde laktoz yani süt şekeri bulunduğundan ve kediler bu şekeri sindiremediğinden dolayı süt içen kedilerin zehirlenmesi olasıdır. Bunun dışında alkol, kafein, çikolata benzeri yiyecek ve içeceklerin de kedilerde gıda zehirlenmelerine neden olur. Kedilerin bu ürünleri tüketmesi durumunda farklı belirtiler ile zehirlenme göstermesi mümkündür.

Kedilerin normalde zararlı olmayan gıdaları çok fazla tüketmesi de zehirlenme nedeni olabilmektedir. Örneğin normalde kedilere zarar vermeyecek olan tavuk, çok fazla tüketildiği zaman kedilerde zehirlenme nedeni olabilir. Bunun yanı sıra şekerli gıdaların tüketimi de kedilerde zehirlenme nedeni olabilmektedir.

Kedilerin çiğ hamur tüketmesinin de zehirlenme nedeni olabileceği söylenmektedir. Bu nedenle de kedilerin fazla miktarda çiğ hamur yemesine engel olmak gerekir. Eğer yediğinden şüpheleniliyorsa veteriner desteği almak gerekebilir.

Kedilerin Tüketimine Uygun Olmayan Gıdalar

Kedilerin tüketime uygun olmayan gıdaları tüketmesi de ayrıca zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Örneğin bozuk ürünlerin tüketilmesi, bazı gıdaların çiğ şekilde tüketilmesi ya da zehirlenmeye neden olabilecek gıdaların tüketilmesi de aslında kedilerde zehirlenme nedeni olabilir.

Bozuk gıdalar tıpkı insanlarda da olduğu gibi kedilerde de gıda zehirlenmelerini meydana getirebilmektedir. Bu durumda da kedilerin ciddi şekilde rahatsızlanması ve zehirlenmesi mümkündür. Kedilere de son kullanma tarihi geçmiş ürünler verilmemelidir.

Kediler ayrıca tüketime uygun olmayan ve çiğ olan pek çok gıdayı da tüketmemelidir. Örneğin çiğ balık, et, tavuk, yumurta gibi ürünleri kedilerin tüketmesi ölümcül şekilde tehlikeli olabilmektedir. Zehirlenmelerin de bir nedeni olabilmektedir. Bu nedenle de kedilere özellikle çiğ et ürünlerinin, balık ve tavuğun ya da yumurta gibi ürünlerin verilmemesi gerekmektedir. Bu ürünler pişirildiği zaman kedilerin için hiçbir tehlike teşkil etmeyecektir.

Kedilerde Zehirlenme Belirtileri

Kediler zehirlenme sonrasında çok basit kolay belirtiler ile zehirlenmenin anlaşılmasını sağlar. Örneğin mide ağrısının bir sonucu olarak mırlamaya başlarlar ve bu sesler adeta bir ağlama sesi gibi olur. Bunun yanı sıra kusmalar, öksürmeler, oldukları yerde dönüp durabilir, saldırgan hareketler gösterebilirler.

Bu hareketlerin yanı sıra kedilerin bazılarında yenilen yiyeceğe göre;

  • nefes alamama,
  • baygınlık,
  • halsizlik,
  • ishal,
  • titreme

gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bu belirtilerin ciddiye alınması büyük öneme sahiptir. Çünkü kedilerde görülen bu zehirlenme türü, çok ciddi şekilde sonuçlanabilecek olan bir rahatsızlıktır. Vakit kaybetmeden zehirlenme konusunda veteriner desteği almak gerekir. Bu sayede kedinizin de herhangi ciddi bir sorun yaşamaması sağlanabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap