- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde sistit nedenleri idrar yolları enfeksiyonları olarak adlandırılmaktadır. İdrar yolu problemleri kedileri oldukça yaygın görünmektedir. Kedilerin genel sağlık durumlarını takip etmek ve yaşayabilecekleri sağlık problemlerini erken teşhis etmek önemlidir. Bu sorunlar arasında en yaygın görüleni idrar yolu problemleridir. Kedilerde sistit belirtileri birbirine çok benzeyen ve ayırt etmesi zor semptomlardır. Bu nedenle kedilerde sistit probleminin önüne geçebilmek için tuvaletlerinin daima temiz olması ve kumlarının sık sık değiştirilmesi önemlidir. Kedilerde meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları aşırı kilolu kedilerde ve diyabet rahatsızlığı olanlarda daha sık görülür. Tedavi edilmeyen diyabet ve aşırı kilo problemi uzun vadede başka sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu sebeple idrar yolu hastalıklarının doğru şekilde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Kedilerde Sistit Nedenleri
- Mesane Taşları: Daha az yaygın görülen bir problemdir. Birçok erkek kedide üretral tıkanıklığa neden olan çeşitli mesane taşları görüşebilir. Bunlar genellikle kalsiyum oksalat ve struvit taşlarıdır.
- İdiopatik Sistik: Mesanenin ağrılı bir şekilde iltihaplanması ile gelişir. Özellikle erkek kedilerde üretrayı bloke edebilir ve idrarın içerisine kan ya da protein sızmasına neden olabilir. Hayati tehlike yaratabilecek ciddi bir sorundur.
- Anatomik Anormallikler: Kediler anormal ürünler sistem anatomisi ile doğabilir. Aynı şekilde herhangi bir travma sonrası anormallikler de gelişebilir.
- Bakteriyel İdrar Yolu Enfeksiyonları: Böbrek hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunları olmayan kedilerde oldukça nadir görülmektedir.
- Neoklasik: Mesane ya da alt idrar yolu tümörüdür.
- Kilo, Yaş ve Stres: Yaşlı ve aşırı kilolu kedilerde daha stresli bir yaşam tarzına rastlayabilirsiniz. Bu durum kedilerde idrar yolu hastalıklarının görülme riskini arttırmaktadır. Evde yeni bir hayvan olması, yeni bir eve taşınmak ya da kötü hava şartları gibi durumlar kedilerde strese neden olmaktadır. Bu gibi sebepler kedilerde sistitin kötüleşmesine neden olabilir.
Kedilerde Sistit Belirtileri
- İdrar kaçırma: Yetişkin ve tuvalet eğitimi olan kediniz evin farklı alanlarına idrar yapmaya başladıysa bir problem olduğundan şüphelenebilirsiniz.
- İdrarını yaparken bağırma: Kedinizin idrar yaparken zorlanması ya da acı duyduğuna dair bağırması kedinizin sistit yaşadığını düşündürmelidir.
- İdrarda kan: Kedinizin idrarında ya da tuvalet kabında kan görürseniz bu durumu ciddiye almalısınız. Kısa süre içerisinde veteriner hekiminizden randevu almalısınız. İdrarda kan görülmesi üretral tıkanıklığın ve idrar taşının önemli bir belirtisidir.
- Çok sık idrar yapma: Kediniz tuvalet esnasında normale kıyasla daha fazla zaman harcıyor ve az miktarda idrar yapıyorsa endişelerinizi veteriner hekiminizle paylaşmalısınız. Bu durum üretral tıkanıklığın sonucu olabilir.
Kedilerde Sistit Nedenleri Diğer Sebepler;
- İdrara çıkma sıklığında artış
- Kötü kokulu idrar
- Bulanık idrar
- Genital bölgeyi aşırı yalama
- Alışılmadık yerlere idrar yapması
- İdrar yapmakta güçlük
- İdrar yaparken fazla zaman harcamak
- Huzursuzluk, stres
Kedilerde Sistit Tedavisi
Kedilerde sistit tedavisi altta yatan sebeplere göre farklılık gösterebilmektedir. İdrar yolları hastalıklarının bakteriyel enfeksiyonları genel anlamda antibiyotiklere olumlu yanıt vermektedir. İdrar yolu hastalıklarının çoğunlukla erkek kedilerde görüldüğünü bilmekte de fayda vardır.
- Kedilerde sistit için evrensel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Altta yatan neden belirlenerek tedavi kediye özel şekilde uygulanmalıdır.
- Kedide mesane ya da idrar taşı varsa çıkarılmalıdır. Taşlar tiplerine göre özel katkı maddeleri ya da cerrahi yöntemler kullanılarak çıkarılmaktadır.
- Bazı durumlarda uygun testler ve tedavi uygulansa da klinik belirtilerin tekrarlandığı görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda daha fazla tanı ve tedavi yöntemleri gerekebilir.