Kedilerde Titreme Nedenleri: Kediler Uyurken Neden Titrer

Kedilerde titreme nedenleri altında çeşitli durumlar vardır. Kediler uyurken, mırıldanırken, sevilirken, bir köşeye çekildiklerinde aniden titremeler görülür. Kedim uyurken titriyor diyenler için bu her zaman endişe verici bir durum yaratmaz. Üşüdüğü için, uyurken rüya gördüğü için titreyen kedilerin altta yatan hastalıklardan dolayı da titreyebileceğini unutmayın. Bazı kedi hastalıkları ne yazık ki çok yavaş ilerlemesi üzerine hafif belirtilerle gelişir. Kediniz başını, bacaklarını veya tüm vücudunu kontrolsüz bir şekilde salladığında hareketlerinin anormalliğini gözlemlemelisiniz. Titreme, ani ve sık kasılmalar gevşeme esnasında sık tekrarlayan kas hareketleri gerçekleşir. İstemsiz gerçekleşen hareketleri kediler kontrol edemez.

Bu yazıda, kedim neden titriyor sorusunun en yaygın nedenlerine, titremeleri azaltmak ve bu belirtileri en aza indirmek için neler yapılacağını öğreneceksiniz. Kedim sürekli titriyor, yavru kedim neden titriyor nedenlerinin altındaki sağlık sorunlarına bakalım…

Kedilerde Titreme Nedenleri

Uyuyan kedilerin titremesi normaldir. Rüya gören kedilerin kuyruklarını, başını hareket ettirmeleri, kapalı gözlerini oynattığınız görmüşsünüzdür. Fakat istemsiz kas hareketlerine neden olan nöbetler, kedileri ve sahibini korkutur. Bir kedinin tüm vücudu anormal bir şekilde sallanıyorsa önlem almalısınız. Kedinizin başka titreme belirtileri olmadığı sürece, veteriner muayenesi olmadan kedilerin titremesine neyin sebep olduğunu bilmek zor. Veterinerinize götürdüğünüz kedinizin yaşam tarzı ile size birkaç soru yöneltir.

  • Kedinin aktivite seviyesi,
  • Dışarıya erişim sınırı,
  • Çöp karıştırma ve avlanma

Yukarıdaki soruların yanı sıra kedinizin yaşı, cinsi, durumu da titremesini etkileyen ipuçları verecektir. Kedilerin Kedinizin istemsiz, nöbet benzeri hareketler yapmasına neden yaygın titreme sebepleri:

  • Düşük vücut ısısı,
  • Yüksek vücut ısısı,
  • Endişe, korku, kaygılı ruh hali,
  • Ağrı,
  • Herhangi hastalığın varlığı.
  • Hipoglisemi,
  • Şok,
  • Böbrek hastalığı, böbrek yetmezliği

Kedilerde Hipoglisemi

Kedilerin titremesine yol açan en yaygın titreme sebebidir. Uzun süre yemek yemeyen kedilerin kan şekeri düşeceği için hipoglisemiye sebep olur. Bu durum eğer kediniz öğün atlamadan düzenli yemek yediğinde de oluyorsa diyabet riski vardır. Yavru kediler çok sık görülen bu durum yetişkin kedilerde daha az görülür.

Yavru kedilerin kaliteli, eksiksiz bir beslenme sağlanması ve hipoglisemiyi engellemek için ideal sıcak ortamlarda tutulmalılar. Yaşlı kediler için 6 saatte bir olacak şekilde birkaç damla bal veya akçaağaç şurubu vermek, titremelerini sakinleştirir. Bal ya da tatlı şurubu doğrudan diş etlerine koyarsanız şeker dolaşıma kısa süre içinde girecektir. Kediniz düzgün yemek yediği halde titremeleri devam ediyorsa veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Kedilerde Kronik Böbrek Hastalığı Sorunu

Böbrek fonksiyonlarının zamanla düzensiz çalışması sonucunda kan dolaşımında protein ve atıkların uzaklaştırılmamasına neden olur. Atıkları vücuttan atamayan böbrekler, kedide iştah azlığına, halsizliğe ve ilerlerse böbrek yetmezliğine yol açar. Kediler böbrek yetmezliği sonucunda sık nöbet geçirirler.

Kedilerde Hipotermi

İdeal vücut sıcaklığının altına düşmesi sonucunda kediler hipotermiye bağlı titreme geçirirler. Yaşlı ve yavru kedilerde aniden düşen vücut sıcaklıkları ile hipotermi riski taşırlar. Yavru kedilerde titreme sebebi özellikle yeni doğanlar kendi vücut ısılarının değerini ayarlayamazlar. Kronik hastalığı olan kediler hipotermi yaşar. Vücut sıcaklığı düşen kedilerin ısısı normal seviyeler getirilmeye çalışılır. Bu işlem tabi ki veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Kedilerde Hipertermi

Yüksek ateşe neden olan hiperteminin diğer belirtileri nefes nefese kalma, salya akması, uyuşukluk ve hatta bazı durumlarda kusma, ishal, kafa karışıklığı, ağızda veya diş etlerinde kızarıklık görülür. Kedilerin hipertermiye yakalanması için sıcaklıkları 41 derecenin üzerine çıkması gerekiyor. Ateşi yükselen kedilerde titremenin kontrol altına alınması sırasında ateşi de düşürülmeye çalışılır. Kedinizin ateşi olduğunu fark ederseniz 39 derece ve üstü olduğunda veteriner hekiminize bilgi vermelisiniz.

Kedilerde Psikolojik Sorunlar

Kediniz herhangi bir şeyden dolayı korkmuş olabilir. Korku, endişe, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlar sırasında kedinin vücudunda anormal kasılmalar görülür. Kediler hassas hayvanlardır. Onları tam olarak neyin rahatsız ettiğini keşfetmek zor. Çevresel değişiklikler, bize ne kadar zararsız görünseler de öngörü konusunda başarılı olan kedilerde sıkıntıya yol açar. Yeni mobilyalar, pencereden gördükleri diğer kedinin görüntüsü veya dışarıdan yüksek gelen sesler kedinin mutsuz olmasına ve sıkıntıyla titremesine neden olabilir.

Kedilerin Bir Uzvu Ağrıması

Kediler, acı çektiklerinde nadiren çok açık ifade ederler. Fakat kedilerde titreme, yaralanma veya hastalık nedeniyle acı çektiklerinin işareti olur. Bunun olabileceğinden şüpheleniyorsanız, kedinizi derhal veteriner hekiminize götürün.

Kedilerin Titremesine Bağlı Altta Yatan Hastalıklar

Kediniz , kendilerini iyi hissetmelerine neden olan bir hastalığı olduğu için titrer. Kedilerin titremesine neden olan bazı rahatsızlıklar şunlardır:

  • Enfeksiyon,
  • İç parazitler,
  • Zehirlenme,
  • Cilt sorunları,
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi,
  • Tümörler

 Titreyen Kedilere Nasıl Yardım Edilir?

Kedinizin nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız, önce veterinerinizi arayın. Nöbet sırasında kedinizin sıcaklığı hızla yükselebileceğinden içeri hava girmesi için bir pencere açın. Nöbet geçirirken kedinize zarar verebilecek nesneleri kaldırın veya güvenliyse etrafına yumuşak nesneler yerleştirin. Sakin ve sakin bir şekilde evcil hayvanınızla onları rahatlatmak için konuşun. Nöbetten sonra, onları dikkatlice kutularına taşıyın. Yönleri bozulacağı için ısırılmamaya veya çizilmemeye dikkat edin.

Kedim titriyorsa harekete geçmeli miyim?

Kedilerde titreme nedenleri çoktur ve genellikle daha fazla araştırma yapılmadan teşhis edilmesi zordur. Kedinizin titremesine yol açan neden belirlenip tedavisi mümkündür. Kedinizin belirtilerinin daha da ilerlemesini beklemeyin.

Kedim Uyurken Titriyor

Kedilerde tıpkı bizle gibi uyurken rüya görürler. Kedilerin restoratif REM uykusu yani derin uykuda hareket etmesi çok sık görülür. Kediler, hafif ve derin uyku evrelerine girip çıkarlar. Sadece altı ila sekiz dakika süren derin uyku aşamasında, kediniz derin bir gevşeme geçirecektir. Bu esnada kedi  birkaç dakika titreyebilir. Kedilerin uykuda titremesi normal karşılaşılan bir durum olsa da veteriner hekiminize bilgi vermeniz iyi olacaktır.

Yavru Kedilerde Titreme ve Halsizlik

Yeni doğan yavru kediler henüz gelişmekte olan vücut sisteminde ani ve kısa süreli titremeler görülebilir. Bu çoğu zaman bir nedene bağlı değildir. Yavruluk dönemlerinde kedilerin yürürken yalpalanması, yüksek bir yerden düşmeleri, bir şeylere çarpmaları, diğer hayvanlar tarafından korkutulmaları titremelerine sebep olur. İlerleyen yaşlarda titremeler devam ediyorsa önlem alınması için gerekli kontrollerinin yapılmasını sağlayın.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap