Dişi Kediler Kızgınlığa En Geç Ne Zaman Girer?

Dişi Kediler Kızgınlığa En Geç Ne Zaman Girer?

Dişi kediler kızgınlığa en geç girme zamanı 6 – 18 ay arasındadır. Kızgınlık dönemi, çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında görülen bir durumdur. Bazı kediler, birkaç hafta kadar kızgınlık dönemi yaşarken bazı kediler ise sadece birkaç gün kızgınlık dönemi yaşamaktadır. Ortalama bir kedi 6.ayından itibaren kızgınlık dönemine girmektedir. Genellikle ilk kızgınlık dönemi, 6.ayda başlar. Ancak kedilerde gelişim farklı zamanlarda olabilmektedir. 4.ayda kızgınlık dönemine giren kediler de vardır. Kızgınlık döneminin ne kadar sürdüğü kediden kediye göre değişiyorsa kızgınlık dönemine girme zamanı da değişiklik gösterebilmektedir. Kedinin cinsine ve gelişim sistemine göre 6 – 18 ay arasında kızgınlık dönemine girilebilir.

Dişi Kediler Kızgınlığa Girdiği Nasıl Anlaşılmaktadır?

Dişi kediler kızgınlığa girdiğini olduğunu anlamak için bazı belirtileri takip etmeniz yeterli olacaktır. Bunlar arasında en önemlisi ise sık idrar yapma durumudur. Bunun dışında en çok dikkat çeken belirti bağırma ve miyavlamadır. Yerde yuvarlanır ve sizden ilgi bekler. Erkek kedilerin dikkatini çekebilmek için idrarları birçok yere yaparlar ve dışarı çıkmak isterler.

Dişi Kediler Bir Yılda Kaç Kez Kızgınlık Dönemine Girerler?

Dişi kediler bir yıl içerisinde ortalama olarak 3 – 4 kere kızgınlık dönemine girebilirler. Ancak çiftleşemezse bir yıl içerisinde 5 – 7 kere kızgınlık dönemine girebilmektedir. Kediniz, çiftleşme döneminde hamile kaldıysa 60 gün içerisinde doğum yaparlar.

Kedilerin Kızgınlık Döneminde Nasıl Davranılmalıdır?

Kedilerin kızgınlık döneminde ona daha fazla ilgi göstermeli ve daha özenli davranmalısınız. Kedinizin en sevdiği oyunları oynamayı tercih edebilirsiniz. Sürekli onunla ilgilenip oyunlar oynarsanız, kedinizin yorulmasını sağlarsınız. Bu sayede kediniz çiftleşmeye değil de uyumaya daha eğilimli hale gelir. Bunun dışında en sevdiği mamaları alabilir, eğer ki seviyorsa banyo yaptırabilirsiniz. Kızgınlık dönemindeki bir kedi, kısırlaştırılmış bile olsa aşırı stres yapabilirler. Aynı zamanda huzursuzluk yaşayabilir ve sinirli davranabilirler. Bu gibi durumlarda sakinleşmesini sağlamanız en doğrusu olacaktır. Bu durum için veteriner hekiminiz ile görüşebilir, daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürmektedir?

Kızgınlık döneminin süresi kediden kediye göre değişmekle birlikte genel olarak 6 gün boyunca devam etmektedir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri durumda ortalama kızgınlık dönemi süresi 9 güne çıkabilir.

Kedilerde Kısırlaştırma Neden Yapılır?

Kedilerde kısırlaştırmanın en büyük nedeni kedinin kızgınlık dönemine girmemesini sağlamaktır. Kısırlaştırılan kediler, kızgınlık dönemine girmezler. Özel bölgesine daha az düşkünlük gösterecek ve idrar püskürtme ya da tırmalama gibi davranışlara daha az olacaktır. Veteriner hekimlerin birçoğu, kısırlaştırma işlemi yapılmadan önce kedinin bu döngüsü bitene kadar beklemeyi tercih etmektedirler. Bazı veteriner hekimler, kedilerin küçük yaşlarda kısırlaştırılmasını ya da kızgınlık dönemi geçene kadar beklenmesini savunabilir. Kendi veteriner hekiminiz ile görüşerek bu konuda en doğru kararı verebilirsiniz.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde kızgınlık döneminde görülen semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Kızgınlık döneminde genel olarak kediler sürekli bir şekilde sürtünme ihtiyacı duyarlar.
  • Erkek ve dişi kedilerde de görülen idrar püskürtme gibi çeşitli davranışlar görülür.
  • Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma, miyavlama ya da ulumu gibi davranışlar gözlenir.
  • Yer üzerinde sürekli bir şekilde taklalar atma, yuvarlanma ve benzeri çeşitli davranışlar görülebilir.
  • Kediler kızgınlık döneminde sıklıkla kalça kemiğini yukarı kaldırırlar.
  • Kızgınlık döneminde kedilerde kamburlaşma hareketleri gözlenir.

Kediler bu belirtiler haricinde kızgınlık döneminde farklı davranışlar gösterebilir. Bu kapsamda kedinizin her zamankinden farklı davranışlarda bulunduğunu düşünüyorsanız, kedinizin kızgınlık dönemine girmiş olma ihtimali oldukça fazladır. Veteriner hekiminize gitmeden bu durum kolay bir şekilde anlaşılabilir ancak süreç hakkında kedi ile nasıl bir iletişim kurmanız gerektiği hakkında bilgi almak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dişi kedilerin kızgınlık döneminde kedi sahipleri daha sevecen ve ilgili olmalıdır. Kedilerde mobilyalara, duvarlara ve insanlara sürtünmeler olabilir. Özellikle de kızgınlık döneminde arka ayakları ile sürünürler ve arka ayaklarıyla kuyruğunu kaldırıp sıklıkla çiftleşme davranışları sergileyebilirler. Kedi sahipleri için kızgınlık döneminin en rahatsız edici durumu, kedinin çıkardığı sesler ve kedinin idrar püskürtmesidir. Dişi kediler çiftleşmek için erkek kedilerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Bu yüzden kızgınlık döneminde miyavlama ve sürekli ulumaya benzer sesler çıkarırlar. Aynı zamanda bulundukları yeri erkek kedilerin bulması için duvarlara ve mobilyalara idrar püskürtebilirler. Eğer ki kediniz evde sizinle yaşıyorsa ısrarı bir şekilde dışarı çıkmak isteyebilir. Hatta kapı ve pencerelerden çıkmaya çalışabilirler. Bunun için önlem almanız en doğrusu olacaktır.

Kızgınlık Döneminde Kedilerde Görülebilen Ortak Özellikler Nelerdir?

Kızgınlık döneminde kedilerde gözlenen bazı ortak özellikler şu şekildedir:

  • Kızgınlık dönemi, kedilerde aşırı heyecan ve korkuya sebep olmaktadır. Bu yüzden de kedilerin göz bebeklerinde aşırı derecede büyümeler görülebilir.
  • Kedinizi kucağınıza aldığınız zaman kalbi oldukça hızlı bir şekilde çarpacaktır.
  • Sürekli bir şekilde tetikte olabilir.
  • Kızgınlık döneminde kuyruk hareketleri oldukça fazladır.
  • Kedinizin sırtında dalgalanmaların görülmesi, kızgınlık dönemine girdiğinin bir kanıtı olabilir.
  • Kediler bu dönemde, sahibinin elini ısırabilir.
  • Sürekli bir şekilde kaşınma görülebilir.
  • Kendisini yalaması da bu dönemde sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Kediler erkek ve dişi olarak ayrılsa da kızgınlık döneminde öne çıkan davranışlarından bazıları ortak olabilir. Kediler dişi ve erkek olarak ayrılmaksızın, bazı belirtiler göstererek sahiplerine kızgınlık dönemine girdiklerini anlatırlar.

Ayrıca Bakınız: Bebek Kedilerin Yıkanması Nasıldır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap