- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerin çiftleştikleri zaman genel olarak şubat ayı ile eylül ayı arasına denk gelmektedir. Kediler hangi ayda çiftleşir sorusuna yanıt verir iken içinde bulunulan yarım küreye göre yorum yapılabilmektedir.
Kediler yanlış bilinen bir bilgiye göre sadece mart ayında çiftleşmektedir. Ancak bu durum ısı ve güç ışığına bağlı olarak değişmektedir. Gün ışığının yer yüzü ile temas saati arttığında kedilerde bir çiftleşme isteği oluşmaktadır. Bunun nedeni kedilerin poliöstrik canlılar olmasıdır. Yani kediler yılda bir kez değil birden fazla kez çiftleşerek hamile kalabilmektedir. Bu da kedilerin yalnızca bir ayda çiftleşmediğinin kanıtıdır.
Çiftleşen Kedilerin Genel Özellikleri
Çiftleşen kedilerde karakter özellikleri aşağıda yer almaktadır:
- Erkek kedilerde ayrı dişi kedilerde ayrı çiftleşme istekleri meydana gelebilmektedir. Çiftleşmenin oluşabilmesi için ilk etapta dişi kedilerin arzu duyması gerekmektedir. Yalnızca erkek kedilerin bu isteği duyması kavga meydana getirecektir.
- Çiftleşme dönemleri kedilerin yaşlarına bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Genç kediler için bu süre yılın dört ayıdır.
- Her kedi kendi ırkına, boyuna ve yapısına göre farklı çiftleşme özellikleri gösterebilmektedir. Bu nedenle bu süreçte farklı ırklar ile kıyaslanması iyi olmayacaktır.
- Çiftleşme dönemi yaklaşan kediler kendilerine özgü işaretler belirleyebilmektedir.
- Kediler altı ay ile sekiz ay arasında bir yaşa sahip olduklarında çiftleşme özelliklerini gösterebilmektedir. Dişi kediler için en uygun çiftleşme yaşı ise birdir.
- Kedilerin ilk doğumdan sonra kısırlaştırılması sık yapılan bir işlemdir.
- Kedilerin çiftleşmesi kızgınlık olarak adlandırılmaktadır. Doğallığın bozulmaması için bu süreçte kedilere destek olunmalıdır.
Erkek Kedilerde Çiftleşme Dönemi
Erkek kedilerin çiftleşmesi genel olarak eylül ayına rastlamaktadır. Kediler hangi ayda çiftleşir sorusunun erkek kedilerdeki cevabı eylül ayıdır. Erkek kedilerin libidosu en yüksek bu ayda görülmektedir. Dişi kedilerde ise bu ay farklıdır. Erkek kedilerde yaygın görülen çiftleşme özellikleri aşağıda yer almaktadır:
- Saldırganlık, sinirlilik ve aşırı hareketlilik erkek kedilerde yaygındır.
- Erkek kediler bu dönemlerde miyavlama ve ses tonu değişimleri gösterebilmektedir.
- İdrar kokusu bu dönemde yükseleceği için kedi sahiplerinin dikkatli olmasında yarar vardır.
- Erkek kediler kızgınlık döneminde olduklarında kum kabı kullanımını reddetmektedir. Dışkılarını evin kenar ve köşelerine yaptığı görülmektedir.
- Erkek kedilerin bunu yapmalarındaki en temel neden karşı cinsin ilgisini kokusu sayesinde çekebileceğini düşünmesidir.
Dişi Kedilerde Çiftleşme Dönemi
Dişi kedilerin çiftleşmesi genel olarak sekizinci aydan sonra oluşmaktadır. Ancak dişi kedilerin hamile kalarak sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için ilk bir yılını tamamlamış olması önerilmektedir. Dişi kediler erkek kedilere göre şu farklı kızgınlık belirtilerini sergilemektedir:
- Dişi kedilerde çiftleşme isteği belirtileri sahip oldukları evin ısısına ve ışığın geliş açısına bağlı şekilde değişmektedir.
- Ortamın aşırı sıcak olması durumunda kedilerde çiftleşme isteği artmaktadır.
- Dişi kedilerin çiftleşme istekleri kesintisiz olarak bir yıla kadar sürebilmektedir. Bu süre içerisinde kediler devamlı olarak miyavlayabilmektedir.
- Dişi kedilerde acı çekme anlamında miyavlama ve yüksek hareketlilik görülmesi normaldir.
- Dişi kediler çiftleşme konusunda hassas canlılardır. Bu nedenle kucağınızdan inmek istemeleri normal karşılanmalıdır.
Kedilerin Çiftleşme Belirtileri
Kedilerin Çiftleşme Belirtileri
Kedilerin çiftleşmesinde spesifik özellikler aşağıda yer almaktadır. Hem erkek hem de dişi kediler bu ortak özellikleri sergileyerek kızgınlık dönemine girdiklerini gösterebilmektedir:
- Erkek kedilerde tırmalama davranışları oldukça yaygındır. Normalde sahiplerini üzmeyen uysal kediler bile bu süreçte garip davranışlar gösterecektir.
- Erkek kedilerde kumun dış kısmına tuvalet yapma davranışı yaygındır.
- Kediler bu dönemde yüksek sesler çıkararak karşısındakinin ilgisini çekmeye çalışmaktadır.
- Kedilerde ani zıplama, sürtünme gibi davranışlar sık görülmeye başlanacaktır.
- Çiftleşme arzusu taşıyan kedilerde miyavlama sıklığı artabilmektedir.
- Acı çeker gibi davranmak kedilerin davranış bozukluklarını gösterebilmektedir.
- Huzursuz tavır ve davranışlar, mamaların reddedilmesi, yeni gelen kişiye karşı gösterilen aşırı tepki kedilerin kızgınlık dönemi belirtilerindedir.
- Dişi kedilerin vajina bölgelerinde az az da olsa bir akıntı meydana gelecektir.
Ev Kedilerinin Çiftleşme Dönemi
Ev kedilerinde çiftleşme belirtileri ve dönemi evin şartlarına bağlı değişmektedir. Ev kedileri çiftleşme isteklerinde sokak kedileri gibi değildir, seçicidir. Bu nedenle çiftleşmeye başlamadan önce uzun süre karşı cins kediyi incelemektedir. Kedilerin birbirini beğenmesi ve kokusunu sevmesi çiftleşme için uygun ortamın alışmasını sağlayacaktır. İlk defa karşılaşan ev kedileri genellikle birbirini sevmemektedir. Özellikle çiftleşme ortamında fazla gürültü ve kalabalık olması çiftleşmenin başarı ihtimalini düşürmektedir.
Ev kedilerinde dişi kedilerin doğum yapmasından sonra kızgınlık dönem belirtileri belirli bir süre ortadan kalkmaktadır. Bunun nedeni dişi kedilerin süt verme dönemlerinde prolaktin adlı hormonu bol miktarda salgılamasıdır. Bu hormon kızgınlık belirtilerini yok ederek kedilerin yalnızca yavruları ile ilgilenmesine neden olmaktadır. Süt verme döneminin bitmesinin ardından kedilerin tekrar çiftleşme istekleri oluşmaya başlayacaktır.
Kediler hangi ayda çiftleşir sorusu kadar kedilerin çiftleşmesi için gereken ortam nedir sorusu da önem taşımaktadır. Kediler genel olarak sakin ve sessiz bir ortamda çiftleşmektedir. Karşı cins kedinin koklanması ve kokusunu beğenmesi durumunda çiftleşme meydana gelecektir. Dişi kedinin tırnaklarını karşı cinse çıkarması ya da erkek kedilerin tüy kabartması çiftleşmenin olmayacağı anlamına gelmektedir. Eğer bir kedi kızgınlık dönemine geldi ise ancak diğer kedi henüz yavru ise bu işlem gerçekleşmeyecektir. Kızgınlık kokusunu her iki kedinin de alması ve her iki kedinin de çiftleşme için hazır olması, sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.
Ayrıca Bakınız: Kediler Depresyona Girince Ne Yapılmalı?