- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Genel olarak kediler strese girer mi sorusunun cevabı kedilerin de her canlı gibi zaman zaman strese girebileceğidir. Kedinizin strese girmemesi ve huzurlu olması için nelere dikkat etmeniz gerektiği, strese giren kedinizi nasıl sakinleştirebileceğinize dair önerilerimizi sizlerle paylaşacağız.
Kediler Neden Strese Girer?
Kedilerin strese girmesinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Kedilerde stres genel olarak kedilerde strese ve endişeye neden olan faktörlere örnekler vermemiz gerekirse:
KEDİLERDE STRES NEDENLERİ |
Yeni Evcil Hayvanlar (Özellikle de köpekler) |
Alışık olmadıkları bir koku |
Misafirler |
Bebekler ve çocuklar |
Evin tadilata girmesi |
Ev değişikliği |
Yüksek sesli doğa olayları (Fırtına, şimşek çakması vs.) |
Evden birinin gitmesi |
Kedinin kapalı, kulübe gibi bir ortama alınması |
Mama değişikliği |
Genel olarak yukarıda bahsettiğimiz faktörler kedilerin strese girme nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Minik dostunuz bu değişimler ve yenilikler karşısında strese girmektedir.
Kedilerde Stres Belirtileri
Eğer kediniz strese girdiyse bu durumda pek çok belirti ile bunu gösterecektir. Bu belirtiler arasında:
Eğer bu kedi stres belirtileri kedinizde ortaya çıktıysa kediniz strese girmiş demektir.
Strese Giren Kedi Nasıl Rahatlatılır?
Eğer kediniz strese girdiyse ve ona nasıl yardım edeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek onun stresten çıkmasını sağlayabilirsiniz:
1. İdeal Durum Yaratın
Eğer kedi stresi nasıl geçer diye merak ediyorsanız öncelikle evinizi ya da olayları en ideal koşullara getirmeye çalışın. Kedilerde stres durumu örneğin kediniz evinize gelen misafirlerden hoşlanmıyor ve strese giriyorsa misafirlerinizin kedinize dokunmamasını sağlayın. Aksi takdirde kediniz daha da strese girecektir. Yine kedinizi misafirlerin olmadığı bir ortama da alabilirsiniz.
2. Stresin Kaynağını Çözün
Yukarıda da belirttiğimiz üzere kedilerin strese girmesinin altında pek çok farklı faktör söz konusu olabilmektedir. Kedinizde stres belirtileri gözlemliyorsanız stresin kaynağı olabilecek şeyleri çözüme kavuşturun. Örneğin eğer kediniz mama değişikliği nedeniyle strese girdiyse bu durumda eski mamasını verin. Kedilerde stres sorunu yaşayanlar kedilerini yeni mamaya alıştırmaya zorlamamalılar. Ya da eve yeni gelen bir evcil hayvan nedeniyle strese girdiyse önce farklı odalarda tutmaya ve birbirlerine alıştırmaya çalışın.
3. Kedinizle Vakit Geçirin
Kediler etraflarından sıkıldıkları için de strese giriyor olabilirler. Bu durumun önüne geçmek için onunla oynayın, onu sevin ve zaman geçirin. Sürekli yalnız kalan kediler daha çabuk ürkecek ve daha kolay strese girmeye eğilim göstereceklerdir.
4. Kedinizi Rahatlatın
Eğer kediniz strese girdiyse bu durumda stresin kaynağını çözmenizin ardından onu ürkütmeden yanında durun. Eğer izin verirse onu sevin ve güvende olduğunu hissettirin.
5. Veterinere Danışın
Tüm bu adımları uygulamanıza rağmen hala kediniz stresliyse ve sakinleşmiyorsa onu en kısa zamanda bir veterinere götürmenizi öneririz. Veterineriniz kedinizin stresini azaltacak sprey ve difüzör önerisinde bulunabilir ya da eğer daha ciddi bir durum varsa ilaçla kedinizi sakinleştirmenizi sağlayabilir. Kediniz strese girdiyse ve kedi sakinleştirme yollarını uyguladığınız halde sakinleşmiyorsa, kronik bir stresin altındaysa bu durumu hafife almayın ve geciktirmeyin. Aksi takdirde minik dostunuz hastalanabilir ya da tüyleri dökülebilir. Onu bu psikolojik ve fiziksel hasardan korumak için mutlaka bir veterinere danışın.