- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde vetübüler hastalık nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Denge sinir iltihabı
- Tümörün estibiyar merkezini etkilemesi
- Beyin ve kulak sinirlerinin bazı toksinlere maruz kalması
- Sitopliler sitemin bütününü etkileyen çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkması
Vetübüler sendromu her türden ve yaştan kedilerde görülmekte olup birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Siyah kedi türlerinde doğuştan görülebilir. Vetübüler sendrom idiyopatik oluşumlarda herhangi bir yan etkiye sahip olmasa da bazı durumlarda iç kulak enfeksiyonuna bağlı ve olarak gelişir. Nadir olarak beyinde oluşan tümör sonucunda da vetübüler sendromu ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlı kedilerde meydana gelen bu sonunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalığa teşhis koymak için çeşitli test ve spesifik yöntemler bulunmaz. Fiziksel muayenenin yanı sıra hastalık geçmişi ve klinik belirtilere bakılarak hastalığa uygun tedavi yöntemleri geliştirilir. İç kulak iltihabı ya da beyin tümörü gibi ciddi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan durumlarda ise MR, spinal sıvı analizi, kulak kültürü, basit kan testi yapılır.
Kedilerde Vetübüler Sendromu
Kedilerde vetübüler sendromu kedinin beynindeki sinirlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Düzgün işleyen vestibüler merkez kedinin denge ve koordinasyonu sağlamasında etkilidir. Bu sayede evcil hayvanınızın uzuv farkındalığı gelişir. İnsanlardaki vertigo rahatsızlığına benzediği için kedi vertigosu olarak adlandırılır.
Kedilerde Vetübüler Sendromu Ne Anlama Gelir?
Kedilerde vetübüler sendromu evcil hayvanların bir anda düşmesi, normal şekilde ayağa kalkamaması gibi tüm tedirgin edici durumlara neden olur. Bu durumda ilk olarak akla felç gelse bile denge bozuklukları gibi durumlar oluşabilir. Kedilerde vestibüler sistemi etkileyen çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sistemi doğrudan etkileyerek çeşitli denge bozukluklarına neden olur.
Kedilerde Vetübüler Sendromu Neden Kaynaklanır?
Kedilerde vetübüler sendromunun en yaygın belirtisi koordinasyon bozukluğu ve düşmedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin ilk şikâyeti hayvanlarının dengesini sağlayamamasıdır. Bazı durumlarda kediler tek yöne doğru daireler çizebilmekte olup başını önüne yatırma ve göz çizdirmesi olarak ifade edilen gözün çok hızlı hareket etmesi gibi belirtiler gösterebilir. Semptomların şiddetli olduğu durumlarda mide bulantısı oluşur.
Vetübüler sendromu olan kedilerin kusma eylemi gösterdikleri görülmüştür. Bazı kedi sahipleri kedilerin düştüğünü kalkamadığını gördüğünde ilk olarak felç olduklarını düşünse de felç vakaları insanlarda görüldüğü kadar yaygın değildir.
Kedilerde En Yaygın Vetübüler Hastalık Belirtileri Hangileridir?
Kedilerde en yaygın vetübüler hastalık belirtileri şunlardır:
- Başını eğime
- İştah kaybı
- Acılı miyavlama
- Bulantı ve kusma
- Anormal derecede hızlı göz hareketleri
- Koordine edilemeyen yürüyüş
- Bir tarafa yuvarlanmak ya da kendi tarafında daire çizmek
Kedilerde Vetübüler Tedavi Yöntemleri
Kedilerde vetübüler sendrom tedavi yöntemleri genellikle destekleyici türdedir. Vetübüler sendromuna neden olan sağlık sorunu teşhis edildiğinde temel tedavi planlaması yapılarak hastalığın altında yatan faktörler incelenir. Orta, iç kulak iltihabı sonucunda ortaya çıkan durumlarda hastalığı iyileştirmek için vetibüler sendromu tedavi yöntemleri uygulanır. Antibiyotik ve mantar ilaçları sayesinde kulak iltihabı kısa sürede tedavi edilebilir. Beyin tümörü sonucunda ortaya çıkan vetibüler sendromu kulak iltihabıyla benzer olan rahatsızlıkların tedavi edilmesinde etkilidir. Kemoterap, radyasyon, terapi, ameliyat seçeneğinden sonra evcil hayvanınızda gözle görülür bir iyileşme görülür. Kedilerde vetübüler altında yatan hastalıkların tedavi edilmesi dışında nedeni olmayan vetibüler sendromun oluşması halinde hastalık belirtileri iyileştirilir.
Kusma ve mide bulantısını önlemeye yönelik ciddi ilaçlar kullanılır. Kedinin dengesinin iyice bozulduğu durumlarda yaşam alanını ayarlamanız, hayvanınızın günlük aktivitelerini dengeli, sağlıklı, rahat şekilde yapmasına destek olmanız gerekir. Hayvanınızın dengesizlik yaşayacağı anlarda daha kolay, rahat hareket etmesini sağlayan, yaşam kalitesini artıran hareketleri yapmasına yardım edebilirsiniz. Alçak girişli tuvaletleri tercih ederek mamanın yanında su bulundurup bu malzemeleri ona doğru yakın tutmanız önerilir. Vetibüler sendromu geçirenlerin büyük çoğunluğunun birkaç hafta içinde iyileştiği görülmüştür. Rahatsızlığın ciddiyetine göre bazı durumlarda hastalık kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Yukarıda belirtilen tüm tedavi yöntemlerini uyguladığınızda kedilerinizin pek çoğunun tamamen iyileştiği görülmüştür.
Kedilerde Vetibüler Hastalık İyileşir mi?
Kedilerde vestibüler hastalığının iyileşmesi genellikle birkaç haftayı bulmaktadır. Hastalıkla mücadele eden kediler bir kaç hafta içerisinde eski günlük yaşam standardına dönerek sağlıklı, rahat, keyifli şekilde hareket edebilirler. Hastalığın süresine ve şiddetine bağlı olarak bazı kedilerde ufak tefek bazı kalıcı etkiler kalsa da evcil hayvanınızın büyük çoğunluğu tamamen iyileşir. Vestibüler hastalığının altında yatan nedenlerin belirlendiği durumlarda evcil hayvanınız hızla iyileşerek çeşitli enfeksiyonlar kontrol altına alınır. Bu sayede kediniz kolayca sağlığına kavuşur. Tümör gibi ciddi durumlarda prognozun kötü olma ihtimali yüksektir.
Vetibüler Hastalığı Olan Kediye Nasıl Davranılmalıdır?
Vetibüler hastalığı olan kediye davranma örüntüleri hastalığın klinik sebebi belirlendiğinde gelişir. Kedinizin kendini güvende ve rahat hissetmesi için bazı tedbirleri alarak yaşam standartlarında bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Çöp kutularının zemine yakın, düşük, girişli olmasına özen göstermelisiniz. Semptomların yoğun görüldüğü zamanlarda kedinizi çöp kutusuna kendiniz götürüp getirmeniz gerekebilir. Yiyecek ve su kaplarını, hayvanınızın denge duygusu yerine gelene kadar yakın bir yere koymalısınız. Kedilerde vetübüler hastalığının en şiddetli ve ilk dönemlerinde evcil hayvanınız yeme ve içme konusunda yardıma ihtiyaç duyacağı için bu konuda özellikle dikkatli davranmalısınız.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?