Kediler Ne Kadar Yaşar?

Kediler ne kadar yaşar? Kediler aslında ırklarına, beslenme şekillerine, yaşam tarzlarına, hastalık durumlarına göre daha uzun ya da daha kısa yaşayabilmektedir. Bu nedenle de aslında kedilerin yaşam yılı üzerinde genel anlamda sağlıklarının ve ırklarının önemli olduğunu söylemek mümkündür. Evde beslenen kedilerin ömürleri genel anlamda sokak kedilerine göre daha uzundur çünkü sokak kedilerine göre ev kedilerinin daha sağlıklı beslendiği ve daha iyi bakıldığı aşikardır. Bunun yanı sıra sokak kedileri de düzenli beslenme ile uzun yıllar yaşayabilmektedir.

Kediler Ne Kadar Yaşar?

Evde bakım gören kediler ne kadar yaşar? Evde bakım gören kedilerin genel anlamda 12-18 yıl kadar yaşayabileceğini söylemek mümkündür. Bu süre aslında oldukça uzundur ancak daha uzun üre yaşayabilen kediler bile vardır. İyi yaşam koşulları, düzenli beslenme ve sağlıklı bir vücut ile kedilerin 18 yıldan bile fazla yaşaması olasıdır.

Sokak kedileri ise evde bakım gören kediler kadar şanslı değillerdir. Aslında sokak kedilerinin ortalama ömürlerinin, ev kedilerine oranla 3’te 1 olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani genel anlamda sokak kedilerinin 4-5 yaşına kadar yaşadığını söylemek pek de yanlış bir kullanım olmayacaktır. Sokak kedilerinin doğru şekilde beslenememesi, sağlıklarını olumsuz şekilde etkileyebilecek pek çok faktöre maruz kalmaları mevcuttur. Ayrıca koruma altında olmaları aslında yaşam sürelerini bu denli kısaltan en önemli etkenlerdir.

Kedilerin Ömrünü Etkileyen Faktörler

Kedilerin ömrünü etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar kedinin beslenme düzeni, yediği besinlerin içeriği, sahip olduğu hastalıklar, korumalı bir alanda yaşayıp yaşamaması, aktiflik düzeyi ve benzeri pek çok koşulu içine alır. Bu nedenle de aslında düzenli şekilde beslenen, korumalı bir alanda bakılan, gün içinde yeteri kadar aktif olan ve ciddi herhangi bir rahatsızlık sorunu bulunmayan evde bakılan kedilerin çok uzun yıllar yaşayabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Kedilerin ihtiyaç duydukları her türlü besin maddesini düzenli şekilde ve yeteri kadar tüketmesi, sağlıklarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bunun yanı sıra yediklerin mamaların değişmesi de farklı içerikleri almalarına katkı sağlar.

Özellikle de sokak kedilerinin ömrünü etkileyen çok fazla faktör bulunmaktadır. Örneğin sokakta yaşadıkları kavgalar, başka hayvanların onlara saldırması, insanların kasıtlı şekilde zarar vermesi, arabaların çarpması, kanalizasyon ve benzeri alanlara düşmeleri, dar alanlara sıkışıp çıkamamaları, yiyecek bulamamaları ya da soğukta korunaklı bir yere girememeleri gibi pek çok faktör kedilerin sokaktaki yaşamını ciddi ölçüde etkilemektedir.

Sokaktaki kediler ne kadar yaşar? Sokak kedileri ne yazık ki evde bakım gören kediler kadar uzun süre yaşayamamaktadır. Bu da bahsedildiği üzere aynı koşullara sahip olmamalarından kaynaklanır ve her ne kadar düzgün şekilde besleniyor olsalar dahi çevresel faktörlerin kedileri olumsuz etkilemesinden dolayı da aslında yaşam sürelerinde büyük ölçüde kısalma görülebilir.

Kedilerin Uzun Bir Ömre Sahip Olması İçin

Kediler ne kadar yaşar ?Kedilerin uzun bir ömre sahip olması için genel anlamda tehlike ve tehditlerden uzak kalması, sağlıklı ve bakımlı bir yaşam geçirmesi gerekir. Kedilerin beslenme, uyuma, bakım düzenlerine en iyi şekilde uyulduğu zaman aslında uzun bir ömre sahip olmaları da mümkündür. Gerekli vitamin, mineral, protein ve yağ desteğini almaları sonucunda kedilerin sağlıklarını en iyi şekilde korumaları mümkün hale gelir ve ayrıca hastalıklara karşı da daha iyi korunmaları sağlanabilir. Hasta olan kedilerin sokakta bakımının yapılmaması sonucu ölebildiği de unutulmamalıdır. Bu nedenle de aslında hastalık durumunda bakım da yaşam süresinde büyük bir öneme sahiptir.

Kedilerin tüylerinin, cildinin, dişlerinin bakımı da ayrıca hastalıklara karşı koruma sağlar niteliktedir. Bu nedenle de kedilerin bakımlarının en iyi şekilde yapılması, sağlıklı ve düzenli beslenmeleri, korunaklı şekilde barınmaları ve gelişimlerini en iyi şekilde sağlamaları aslında kedilerin ömrünü uzatan etkenlerden en önemli olanlarıdır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap