Kedilerde Aşırı Gaz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde Aşırı Gaz Tedavisi Nasıl Yapılır

Kedilerde aşırı gaz tedavisi evdeki yöntemlerle de yapılabilir fakat sorun büyükse veteriner hekime gidilmesi gerekebilir. Birçok hayvan gibi kedilerin vücudundaki sistemlerinde gaz bulunur ve bu gaz dışarı atılır. Kediler gazını çoğunlukla sessiz bir biçimde çıkarırlar ve çıkarılan gaz çok fazla koku bulundurmaz. Fakat farklı durumlarda kötü kokulu gaz problemi, şişkinlik veya karında rahatsızlıklar görülebilir. Bunun sebebi genellikle gaz problemidir.

Kedilerde Aşırı Gaz Problemi Nedir?

Kedilerde gaz problemi sindirim sistemindeki sorundan kaynaklanabilir. Kediler insanlar gibi gaz çıkarır fakat bu gaz eğer aşırı olursa, bu bir sorunun işareti olabilir. Gaz probleminin sebebi kedinin vücudundaki bir durumdan kaynaklı da olabilmektedir.

Kedinin Mamasını Değiştirmek Sorunu Çözer mi?

Kedinin mamasını değiştirmek bazı durumlarda sonuç alınabilecek bir çözüm olabilir. Bunun için öncelikle kedinin neler yediği gün içerisinde gözlemlenmelidir. Bu şekilde problemin mamadan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını anlayabilirsiniz.

Kedinin dışkısı da kontrol edilebilir. Kakada olan yumuşağımsı dışkı ya da ishal gibi belirtiler kedide aşırı bir şişkinliğe sebep olacak bağırsak sağlığındaki zayıflığın belirtileridir. Eğer kedide bu belirtiler fark edilirse doğru olacak bir teşhis için kedinizi veterinerinize götürmelisiniz.

Lif oranı düşük olan mamaları kedi daha da çabuk sindirir. Ancak eğer kullanılan mamanın lif oranı yüksek ise bu durum karın bölgesinde şişliğe ve sindirim sıkıntısına neden olabilir. Bu yüzden durumu düzeltmek için kedinin maması lif oranı düşük bir mama ile değiştirilebilir. Kedi sürekli konserve yaş mama ile besleniyorsa bu da gaz problemine yol açabilmektedir. Bu yüzden asıl öğün olarak kuru mama verilmeli, haftada 1 veya 2 kere de ödül olarak yaş mama verilebilir. Fakat kedinizin mamasını birden değiştirmemelisiniz. Bu durum da kedinin sindirim sisteminde sorun yaratacaktır. Farklı bir mamaya geçerken yeni mama ve eski mama karıştırılmalı ve eski mamanın miktarı yavaşça azaltılarak kullanılması bırakılır.

Öğünlerin miktarı ve sıklığını değiştirmek de bir çözüm yöntemi olabilmektedir. Fazla mama yemek de kedilerin sindirim sisteminde zorluklara neden olabilir. Bundan dolayı kedinizin mamasının porsiyonunu küçültmeyi deneyebilirsiniz. Günlük mama miktarını belirlemek için mama paketlerinin arkasında bulunan kiloya göre ölçü miktarlarından yararlanabilirsiniz.

Kedinin Yaşam Alanında Değişiklikler Yapılmalı mıdır?

Kedinin yaşam alanında değişiklikler yapmak bazen bu durumu çözebilir. Eğer evde birden fazla kedi bakılıyorsa kediler ayrı ayrı beslenmelidir. Eğer kedi çok hızlı yemek yerse, bu durum sindiriminde aşırı gaz oluşumuna ve gaz problemine neden olabilir. Bazı kediler diğer kediyle birlikte yemek yemeyi bir yarış olarak gördükleri için yemekleri çok hızlı yiyebilirler. Bu yüzden kedilerin yemeklerini daha yavaş yemesi için onları ayrı odalarda veya farklı zamanlarda besleyebilirsiniz.

Kedinin daha hareketli ve aktif bir yaşama sahip olması için şişkinliğini aza indirgemek adına ona yardım edebilirsiniz. Egzersiz yapma ve oyun oynama insanlarda olduğu gibi yiyeceklerin sindirimlerini daha kolay bir hale getirir. Fakat kedi oyunlardan önce ya da sonra hemen bir şey yememelidir. Bunun nedeni kedinin hava yutabilecek olmasıdır.

Kedinizin sadece kedi maması ile beslendiğinden emin olmalısınız. Evdeki bozulmuş yiyecekler bağırsak ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kedinin çöplere de herhangi bir erişimi olmamalıdır. Çöp kutularının kapaklarını kapatın veya kedinin çöp kutusu olan yede dolaşmasına izin vermeyin. Arta kalan yiyecekler, baharatlı yemekler veya ağır yağlı yiyecekler sindirim sorunlarına neden olabilecek diğer faktörlerdendir. Bazı kediler başka hayvanların dışkılarını yeme eğilimi de gösterebilir. Bu yüzden evde yaşayan başka hayvanlarınız da var ise kesinlikle hayvanların tuvaletlerini sıklıkla temizleyin.

Gaz Sorununda Kedi Veterinere Götürülmeli midir?

Gaz sorununda kediyi veterinere götürmek verilecek en doğru kararlardan biridir. Bazı durumlarda kedide şişkinlik veya gaz oluşumu olabilir. Belirtilerle birlikte gaz oluşumu gözlenirse kedinizi acilen bir veterinere götürmelisiniz. Daha ciddi belirtiler ise şu şekilde olabilir:

  • Çok kötü kokan dışkı veya gaz
  • Kusmalar
  • İshal
  • Karında şişkinlik
  • Karın bölgesinde rahatsızlık

Kedide gaz sorunu olduğundan şüpheleniliyorsa kedi acilen veterinere götürülmelidir. Veteriner sorunun neyden kaynaklandığını öğrenmek için çeşitli muayeneler yapacaktır. Nadir görülen durumlarda veteriner hekim şişkinliğinin nedenini bulamazsa kediye daha fazla test yapılması gerekebilir.

Ayrıca Bakınız: Tekir Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap