Kedilerde Hamilelik Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde hamilelik erken dönem belirtilerine bakarak kedinizin gebe olup olmadığını anlamanız mümkündür. Kediler gebelik döneminde farklı belirtiler göstererek yavruları olacağını müjdeleyebilir. Kediniz kızgınlık döneminde çiftleştiyse ve kızgınlık belirtileri de sona erdiyse sonrasında hamile olacağını tahmin etmeniz pek uzun sürmeyecektir. Ayrıca erken dönemde kendini ortaya koyan en önemli belirtilerden biri de kedinizin meme uçlarının şişmesi ve koyu, kırmızı bir renk alması olacaktır. Bu şekilde kedinizin erken dönemde hamileliğine dair belirtilerini gözlemlemek mümkündür. Peki, kedilerde gebelik belirtileri nelerdir?

Kedilerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde gebelik, kendini pek çok belirti ile ortaya koyabilir. İlk olarak kedinizin meme uçlarında şişme, kırmızı ve daha koyu renk alma görülür. Bunun yanı sıra kedinizin insanlarda görülene benzer bir “sabah rahatsızlığı” durumu göstermesi de mümkündür. Kedinizin hamilelik boyunca çok daha fazla mama yemek isteyebileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle de hamile olan evcil dostunuzun beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca fazla yediği için çok kilo almasını istemiyorsanız onunla fazla zorlanmayacağı egzersizler yapmanız da mümkündür. Örneğin gün içerisinde yapılacak olan yürüyüşler ile kedinizin kilo almasını da önleyebilirsiniz.

Kedinizin beşinci haftadan itibaren karnı büyümeye başlayacak ve doğum sürecine kadar da kedinizin karnının büyümeye devam etmesi mümkündür. Bu süreçte kedinizin gerekli vitaminleri, protein ve yağları düzenli olarak aldığını bilmeniz gerekir.

Uysal kedilerde de saldırgan kedilerde de gebelik döneminde bağlı olarak davranış bozuklukları görülebilmektedir. Kediler bir anda fazla saldırgan hale gelebilir ya da aynı şekilde kendini korumak için daha içine kapanık bir hal alabilir. Örneğin normalde çok oyuncu olan bir kedinin gebeliğe bağlı olarak kendini soyutlaması ve gün içinde uyumak ya da yatmak istemesi mümkündür. Bunun yanı sıra gebelik döneminde kedinizin kendini daha çok sevdirmek istemesi ve daha fazla ilgi görmek istemesi de mümkündür. Kediler bu dönemde davranışlarının değişmesi ile de gebeliklerini belli ederler.

Gebeliğin kesinleşmesi için kedinizi veterinere götürmeniz gerekir. Bu sayede kedinizin sağlıklı bir gebelik içinde olup olmadığını öğrenmeniz ve ayrıca doğum sürecinin de nasıl gerçekleşeceğine dair bilgi almanız mümkündür. Bazı kedilerin doğum süreci zorlu olabilir ve belli hastalıklardan ötürü doğum anne kediye sorunlar da yaratabilir. Bu sebeple de veterinerden bu dönem ile ilgili bilgi almak oldukça önemlidir.

Ortalama olarak kedilerin gebeliği 52-72 gün aralığında olsa da kedilerin cinsine ya da sağlık problemleri gibi koşullara bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle de ilk iki hafta boyunca kedilerin iştah kaybı yaşaması olasıdır çünkü bu iki haftalık süreçte kedilerde mide bulantısı görülecektir ancak yine de kedinizin doğru ve sağlıklı şekilde beslendiğinden emin olmanız gerekir. İlerleyen haftalarda kediniz daha iştahlı şekilde daha fazla yeme eğiliminde olacaktır.

Kedilerde Doğum

Kediler genellikle doğumdan 1-2 gün gün önce yemek yemeyi bırakırlar. Bu durumda da kedinizin doğum süresinin yakın olduğunu anlamanız mümkündür. Kedilerde doğum anı geldiği zaman yüksek sesli şekilde miyavlamaları, genital bölgelerini yalamaları mümkündür. Bu belirtilerin yanı sıra kasılmalar da gözle görülür şekilde artacaktır ve muhtemelen ilk yarım saat içinde kediniz ilk yavrusunu doğuracaktır. İlk yavrusunu doğuran kedimizin ilerleyen dakikalardan sonra doğumu daha kolay olacağı için daha az miyavlaması mümkündür.

Kediler genellikle yeni doğan yavrularını nefes alabilmeleri için yalar ancak doğumdan sonra bitkin düşebilir ya da doğum telaşı ile bunu yapamayabilir. Bu nedenle de evde doğan yavruları sizin temiz ve ıslak bir bez ile nazikçe temizlemeniz gerekebilir. Bu konuda veterinerden destek almanız da mümkündür.

Ayrıca bknz: Kedilerde Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap