- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde salmonella enfeksiyonu, bağırsaklarda etkisini gösteren bir bakteriyel hastalıktır. Bu hastalık pek çok farklı şekilde bulaşabilmektedir. Yalnızca kedilerde değil; sürüngenlerde, memelilerde ve daha pek çok hayvanda da görülebilmektedir. Genellikle kirli sularla ya da yiyeceklerle bulaşan salmonella, insanlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır Aslında dikkat edilmesi gerekene ve ölümcül olabilen bir hastalığa neden olur. Çok basit belirtiler ile görülen salmonella enfeksiyonu, bazı durumlarda tedavi dahi olmadan iyileşebilmektedir. Ancak yine de dikkatli olunması gereken bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Peki, kedilerde salmonella enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Kedilerde Salmonella Enfeksiyonun Nasıl Bulaşır?
Kedilerde salmonella enfeksiyonu genellikle kirli sulardan ve yiyeceklerden bulaşmaktadır. Özellikle de çiğ şekilde tüketilen etlerde bulaştığı bilinmektedir. Ancak temiz olmayan suların tüketilmesinden kaynaklı şekilde salmonella enfeksiyonuna rastlamak da mümkündür. Ayrıca iyi şekilde yıkanmamış sebze ve meyvelerde, hayvan dışkılarında ve daha pek çok etkende salmonella riski bulunur. Kuşlarda, sürüngenlerde, çiftlik hayvanlarında ve memelilerde yaygın şekilde görülen salmonella, kediler de etkileyebilir. Bu nedenle de dışarıda gezdirilen kedilerin salmonella kapabilmesi olasıdır. Pis suları içmeleri, çiğ ürünleri ya da iyice temizlenmemiş olan ürünleri tüketmeleri ve ayrıca başka hayvanların dışkıları ile temas etmeleri durumunda salmonella enfeksiyonuna yakalanmaları olasıdır.
Kedilerde salmonella enfeksiyonu yüksek sıcaklıkta öldüğü için kırmızı ve beyaz etlerin pişirilmesi, meyve ve sebzelerin de iyi şekilde yıkanması aslında salmonellanın bulaşmasını önler. Bunun yanı sıra su tüketimi sırasında kaynağı belli olmayan ve pis olduğu düşünülen suların da içilmemesine dikkat etmelisiniz. Kediler dolaşmaya çıkarıldığı zaman bu durumlara dikkat etmek büyük öneme sahiptir. Ayrıca kedilerin bağışıklık sistemlerinin de güçlü olması, hastalığa yakalanma oranlarında ciddi bir azalmaya yardımcı olabilir.
Kedilerde Salmonella Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde salmonella enfeksiyonunun oldukça basit belirtileri olsa da kedileri ciddi şekilde etkileyebilmektedir.
- İshal,
- Kusma,
- Mide bulantısı,
- Karın ağrısı,
- İştahsızlık,
- Ateş,
- Titreme,
- Dışkıda kan,
Baş ağrısı gibi farklı belirtileri olan salmonella enfeksiyonunun belirtileri zaman geçtikçe daha yoğun şekilde görülebilmektedir. Bu nedenle de kedilerin bağışıklık sistemlerinin kısa sürede güç kaybetmesi olasıdır. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için kedilerin salmonella enfeksiyonuna karşı korunması gereklidir.
Salmonella enfeksiyonuna sahip olan kedilerin genel olarak halsizleşir. Gün içindeki aktiflik düzeylerinin azalması, oyun oynamaktan kaçınmaları ve gün içinde yatarak vakit geçirmeleri mümkündür. Bu durum aslında halsiz olmalarından kaynaklanır. Çünkü mide bulantıları nedeniyle yiyecek yiyemezler ve su içemezler. Bunlar da kedilerin bağışıklık sistemlerinin ciddi oranda zayıflamasına neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda kedilerde hiçbir belirti görülmemesi de mümkündür. Çünkü bazı kedilerin yalnızca taşıyıcı olabilmesi durumu da söz konusudur. Bu durumlarda kedilerde salmonella enfeksiyonu olduğu anlaşılamaz. Çünkü herhangi bir belirti göstermezler ancak çevrelerine bulaştırma riskleri söz konusudur.
Kedilerde Salmonella Enfeksiyonu Tedavileri Nasıl Olur?
Kedilerde salmonella enfeksiyonu tedavisi sırasında genellikle antibiyotik kullanımı tavsiye edilmez çünkü antibiyotik kullanımı salmonellanın vücuttan atılım sürecini uzatabilir ve bu süreç içinde kedilerin daha ciddi şekilde rahatız olmaları da mümkün hale gelebilir.
Kedilere uygulanan tedaviler genellikle bol sıvı tüketimi, ağız yolu ile alınan ilaçlar, bulantı önleyiciler, vitamin destekleri ve serumlar ile sağlanabilmektedir. Fazla sıvı kaybı yaşandığı zaman kedilere serum desteği verilebilir ve bunun yanı sıra beslenmeleri ile sıvı tüketimlerine de dikkat etmek gerekmektedir. Kedilerin durumu ağırlaşırsa veteriner desteği alınabilir ancak genel anlamda yetişkin kedilerde farklı bir hastalık mevcut değilse kısa zamanda iyileşme görülmesi de olasıdır.