Kedi Kusması Nasıl Geçer?

Kedi kusması yaşayan kedilerin, sindirim sistemlerinde bir sorun olduğu düşünülür. Kedilerde kusma sık görülen bir durum olarak kabul eder. Çünkü kediler yuttukları tüyleri vücutlarından atmak için sık sık kusabilirler. Fakat yine de kedi kusması kontrol edilmeli ve gözlem altında tutmalısınız. Kediler yaşadıkları bir hastalık sebebiyle de kusuyor olabilir. Kusma türünü ayırt edip o şekilde müdahale etmek daha doğru olacaktır. Kusma dışında başka bir hastalık belirtisi de yaşadığını fark ettiğinizde veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekmektedir. Kedilerde çoğu hastalığın belirtisi kusma olarak bilinmektedir.

Kedi Kusması Türleri

Kedilerin kusma şekillerine göre sağlık sorunlarının kaynağı da araştırılabilir. Kusma türlerinin hangi durumları işaret ettiğini anlayarak daha kısa sürede müdahalede bulunmak mümkündür.

  • Akut Kusma: Kediler kendilerini tüylerini yalayarak temizlemektedir. Sık sık kendilerini yalayarak dökülen tüyleri yutması mümkündür. Yeteri kadar tükürme yeteneğine sahip olamayan kediler tüy yutmaları sonucu kusarak midelerini temizlerler. Kedilerde ki bu gibi kusmalara akut kusma denilmektedir.
  • Kronik Kusma: Kedilerin günde 2 ya da 2’den fazla kusması kronik kusma yaşadığını gösterir. Kedilerin her gün kusması genellikle alerjik ya da metabolik bir rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır. Beslenme tarzından kaynaklı bir sorun yaşıyor olur. Kedinizin kronik kusma sorunu yaşadığını düşünüyorsanız kısa süre içerisinde bir veterinere gitmelisiniz.
  • Projektil Kusma: Kedilerin yediği bazı yiyecekler mideleri zarar verir. Kedilerin mideleri hassastır ve bazı zamanlar zehirlenme, alerjik rahatsızlıklar yaşayabilirler. Projektil kusma bu gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Zaman kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz faydalı olacaktır.
  • Kan Kusma: Kusma türleri arasında en tehlikelisidir. Kedinizin tümör, bağırsak ve mide rahatsızlıkları, iç kanama ve hatta zehirlenme yaşadığı düşünülebilir. Kan kusma oldukça hayati riskleri beraberinde getirebilmektedir. Kedinizin kan kustuğunu fark ettiğinizde hiç vakit kaybetmeden müdahale edilmesini sağlamalısınız.
  • Köpük, Safra Kusma: Kedilerin özellikle gün içerisinde benzer saatler içerisinde köpük ya da safra kusması gastrit rahatsızlığının belirtisi olur.

Kedi Kusması Nedenleri

  • Parazit

Kedilerin bağışıklık sistemleri zayıf ve kolay etkilenir. Örneğin kediler pirelendikleri zaman kaşıdıkları bölgeyi yara yaparlar. Ardından bu yaralı bölgeleri yaladıkları zaman mikroplar sebebiyle çeşitli enfeksiyonlar yaşayabilirler. Bazı durumlarda kedilerin dışkılarında parazit ya da solucan görülür. Solucan ve parazitlerde kedilerde kusmaya sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda parazit karşıtı ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanmakta.

  • Mama Değişimi

Kedilerin mamalarında sık yapılan değişiklikler midelerinde ki çeşitli rahatsızlıkların sebebi olur. Kuru mama ile beslenen kedilerin yaş mamaya geçiş dönemi kedi kusması ile sonuçlanır. Kedilerde mama değişimi sonrası kusma oldukça yaygın görülen bir sebeptir. Kediniz yaş mamayı bir iki defa daha yediğinde kusması devam ediyorsa alışık olduğu beslenme tarzına dönmesi daha sağlıklıdır.

  • Tüy Yumağı

Kediler tüylerini temizlemek için kendilerini yaladıklarında kırılan ve dökülen tüylerini yutarlar ve bu tüyler midelerinde birikir. Bu tüy yumakları kedinizde kusmaya sebep olmaktadır. Kedinizin tüy yumakları sebebiyle kusmasını engellemek için kedinizi sık sık taramalısınız.

  • Hormonlar

Kedilerin yaşadıkları hormonsal hastalıklar kusmaya neden olabilmektedir. Hipertiroidi, böbrek yetmezliği ve karaciğer problemleri kedilerde kusma sorunu yaşatır. Ayrıca şeker hastalığı ve aşırı stres de kusmalarına sebep olur.

  • Mide Tıkanıklığı

Kediler yuttukları yabancı cisimler sebebiyle mide tıkanması yaşar. Yuttukları yabancı cisim mide tarafından sindirilemeyip midede kalır ve sindirim sistemini bozarak hayati risklere sebep olur.

  • Depresyon

Kediler hassas ve naif karaktere sahip canlılardır. Kedilere sürekli ilgi göstermek zihinsel sağlıkları için oldukça önemlidir. Yeterince ilgi görmeyen ya da onu strese sokacak durumlar yaşayan kediler üzüntü ve depresyon durumları yaşar. Depresyon yaşayan kedilerde kusma yaşanabilmektedir.

  • Yabancı Besin

Özellikle meraklı kedilerin bazen yememeleri gereken şeyleri yedikleri bilinmektedir. Onları zehirleyecek bazı bitki türleri ya da herhangi bir cisim kedilerin kusmasına neden olur. Kedinizin zehirlenmemesi veya alerjik bir reaksiyon yaşamaması için bir veteriner hekime danışmak gerekir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap