- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde diş dökülmesi nedenleri yüzün şişmesi, diş etinin iltihaplanması, diş etlerinin kanaması ve renk değişimi gibi pek çok faktörden oluşur. Evcil hayvanınızın dişlerini düzenli olarak temizleyerek bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Kedinin diş etlerinde yukarıda belirtilen etkilerin pek çoğu varsa dişleri dökülebilir. Evcil hayvanınızın ağzının kokması, diş eti rahatsızlığı gibi pek çok etken de dişlerin dökülmesine neden olur. Köpeğiniz kedi mamasını yerken zorlanıyorsa kuru mamaları ağzında bekletip geri çekiyorsa bu gibi durumlar kedilerin diş dökülmesine neden olabilir. Kedinin öğünleri tek tarafıyla çiğnemesi, yüzünün şişmesi gibi belirtiler de kedinizin diş kaybına uğrayacağı anlamına gelir. Kedilerin sağlığı için sakıncalı olan bu faktörleri önlemek için hiç vakit kaybetmeden uzman veteriner bir hekimi başvurmanız gerekir.
Kedilerde Diş Dökülmesi Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Kedilerde diş dökülmesinin ortaya çıkardığı faktörler şunlardır:
- Evcil hayvanınızın diş dökülme problemi tükettikleri besinlerin sert olmasından dolayı daha da artmaktadır.
- Kediler doğduğundan yaklaşık 15 gün sonra dişlerini çıkarır. Kendi çıkardığı süt dişleri 5-6 aylık oldukları zaman kendiliğinden dökülür. Yetişkin yaşlı kedilerin dişlerinin dökülmesi normal değildir.
- Kedilerin zaman içinde tükettikleri besinlere göre dişlerinde çeşitli problemler oluşabilir. Diş bakımı yapılmayan kedilerde çeşitli diş problemlerinin görülmesi olağandır. Bu sorunlar vaktinde tedavi edilmediğinde diş plağı ve çürükleri iltihaplanmaya neden olur.
- Kedilerin diş ve diş etlerinde pek çok soruna yol açan bu sebepler farklı durumlardan kaynaklanabilir.
- Evcil hayvanınızın diş bakımını ihmal etmeden diş dökülme riskini ortadan kaldırmak için dişlerini düzenli olarak fırçalamalı; ağız ve diş temizliğine özen göstermelisiniz. Kedilerde diş dökülmesi nedenleri, kaynağını analiz ederek diş hastalıklardan korunmak için kedinizin dişlerini düzenli aralıklarla temizlemeniz, diş üzerinde oluşan plak ve tarat oluşumunu önleyebilirsiniz. Yaşlı kedilerde dişlerin dökülmesini önlemek için hayvanınıza en uygun mama ve bakım ürünlerini tercih etmelisiniz.
Kedilerde Diş Dökülmesi
Kedilerde diş dökülmesi problemlerini önlemek için kedinizi düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz önerilir. Evcil hayvanınızın dişlerinde oluşan plakla, tart oluşumunu önlemek için kedinize uygun fırça ve diş macunlarını kullanmalısınız. Diş etlerini belirli aralıklarda temizlemeniz gerekir. Kedinin diş ve diş eti sağlığını etkilemeden, diş dökülmesine neden olmayan kaliteli, sağlıklı mamaları tercih edebilirsiniz. Kedinizin diş bölgesinde hassasiyet söz konusu ise kediniz mamayı çiğnerken sorun oluşuyorsa geçici olarak kedi yaş mamaları önerilir. Yaş mamaların devamlı olarak kullanılması kedilerin sağlığını önemli ölçüde tehlikeye sokar.
Yavru ve yetişkin kediler bu mamaları sadece diş hassasiyeti yaşadığı dönemlerde kullanabilir. Yaşlı kedilerin dişleri zamanla güçsüzleştiği için çiğnemede zorluk çekebilir. Bu yüzden yaş mamayı devamlı kullanmanız gerekir. Evcil hayvanınızın diş ve diş etleri hassas yapıda olduğu için onlara çok fazla ev yemekleri vermemelisiniz. Kemikli yemekler diş ve diş etlerini ciddi oranda tahrip edebilir. Kedinizin dişlerine zarar veren sivri oyuncakları almadan ev içinde dişlerine zarar veren eşyaları kaldırmanız gerekir. Diş ve diş eti bakımını düzenli yaptığınızda kedinizin ağız sağlığını önemli ölçüde korumuş olursunuz. Evcil hayvanınızın diş sağlığını koruduğunuzda ağız kokusu son bularak dişleri çürümez. Plak, tartar ve ağrı oluşumu önemli ölçüde ortadan kalkar.
Kedilerde Diş Dökülmesi Neden Olur?
Kedilerde diş dökülmesinin sebepleri: hastalıklar, vitamin eksiklikleri, geçirilen kazalar, süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkması, diş dakımlarının ihmal edilmesi gibi pek çok faktöre göre değişir. Yavru kedilerinizin bazılarında farklı diş dökülmesi problemleri oluşabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Zamanı gelmesine rağmen diş etinden ayrılmayan süt dişleri
- Kalıcı dişiyle birlikte süt dişi eksik olan kalıcı dişler
- Süt dişlerinin kırılması.
Sık Görülen Diş Sorunları Nelerdir?
Kedilerde en sık görülen diş problemlerinden bazıları şunlardır:
- Sıkışan yiyeceklerin zamanla enfeksiyona sebep olması
- Ağız kokusu oluşması
- Yiyeceklerin dişlerin arasında sıkışıp kalması
- Her yerde çiğnenmeye müsait eşyaların bulunması
- Zamanla çürümelerin başlaması
Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi
Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi
Yetişkin kedilerde diş dökülmesi engellenmesi için bu problemleri kısa sürede çözmeniz, bunun için uzman veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Bu sayede diş problemlerini çözerek diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Diş etlerinde farklılık görüldüğünde alanında uzman veteriner bir hekime başvurarak diş dökülme sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Yetişkin kedilerde diş dökülmesini engellemek için şu belirtilere dikkat etmeniz gerekir:
- Kedinizin iştahlı olmasına rağmen yemek yememesi
- Tek taraflı çiğnemesi
- Ağız kokusu
- Diş etlerinde kanama, renk değişimi, enfeksiyon sonucu iltihaplanma
Kedilerde Diş Bakımı
Kedilerde diş bakımı haftada birkaç kez yapılmalıdır. Evcil hayvanınızı her gün diş bakımını diş fırçası ve diş macunu ile yapabilirsiniz. Kedinizin diş yapısı için özel olarak üretilen diş bakımı uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Parmak diş fırçaları ile diş bakımı oldukça kolay ve pratik şekilde yapılır. Diş fırçalarını parmağınıza geçirerek kedinizin dişini zahmetsiz, pratik şekilde fırçalayabilirsiniz. Ağız bakım jeli spreyleri kullanarak ta bakterileri kontrol altına alabilirsiniz. Kedinizin dişlerini masaj yapar gibi diş fırçası ile hafifçe fırçalamanız önerilir.
Dişleri çıkan kedinin diş bakımı ihtiyaçlarını karşılamak, beslenme ve temizlik uygulamaları için diş sağlığını koruyarak kontrol altına almanız gerekir. Veteriner hekiminiz kedilerde diş dökülmesi nedenleri, problemlerinin ana kaynaklarını analiz ederek diş eti sorunu, diş hastalıkları, kalsiyum eksikliği gibi pek çok sorunu kolayca çözmenize yardım eder.
Ayrıca Bakınız: Kediler Yeni Sahibine Alışma Süresi