- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde probiyotik kullanımı, özellikle sindirim problemi yaşadıklarında önerilmektedir. Kedilerde probiyotik katkısı ile kısa süre içerisinde kedinin sağlıklı bir bağırsak florasına kavuşması sağlanabilir. Yavru kedi probiyotik yeterli miktarda alındığı zaman kedinin sağlığı üstünde pozitif etkiler ortaya çıkaran canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanabilir.
Kedilerde Probiyotik Kullanımı Dikkat Etmeniz Gerekenler
Probiyotikler hem vücut için hem de sinirim ve bağışıklık sistemi için fayda sağlayan iyi bakterilerdir. Aslında bu bakteriler bağırsaklarda doğal olarak bulunur. Bağırsak florasının dengesini korurlar. Bu bakteriler sindirimi yardımcı olarak, Vitaminler üreterek, bağışıklık sistemini uyararak ve antimikrobiyal maddeleri salgılayarak vücut için fayda sağlarlar. Kedilerde probiyotik kalın bağırsağa ulaştığında ise yararlı organizmalar bakımından son derece önemli bir besin maddesi niteliği kazanır ve floranın faydalı bakteriler açısından zenginleşmesini sağlarlar.
Kedilerde Probiyotik Nasıl Kullanılır?
Kediniz için kullanabileceğiniz birçok probiyotiği bir arada bulunduran simbiyotik isimli takviyeler bulunmaktadır. Aynı zamanda doğal olarak probiyotik içeren gıdaları da kullanabilirsiniz;
- İnsanlar probiyotik olarak soğan, sarımsak ve süt tüketse de asla kedinize bu gıdalardan vermemelisiniz. Kedinize yoğurt ve kefir verebilirsiniz. Fakat bazı hayvanların laktoz intoleransı olduğu için ishal gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple laktozsuz yoğurt ve kefirleri tercih edebilirsiniz. Kedinizin tüketmesi için vermediğiniz yoğurdun ya da kefirin içinde bulunan bakteri sayısı, probiyotik olarak aldığınız takviyelerin içinde bulunan bakteri sayısından çok daha azdır.
- İçerisinde probiyotik bulunan doğal gıdalar genel anlamda bitkisel olarak karşınıza çıkar. Yer elması, yulaf, elma ve patates gibi içinde probiyotik bulunan gıdalar kediniz tarafından severek tüketilmeyebilir.
Kedilerde Probiyotiğin Faydaları
- Probiyotikler bağırsak yüzeyini haplar ve zararlı bakterilerin buraya yapışmasına engel olur.
- Gıdalarda ve bağırsak florasında bulunan zararlı bakterilere karşı antimikrobiyal ürünler üretir. Bu sadece zararlı bakterilerin enfeksiyon oluşturmasına izin vermez.
- Bağırsak nedeniyle meydana gelen alerjilerde kedi tarafından oluşturulan tepkisel alerjinin azaltılmasını sağlamaktadır.
- İltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında tedaviyi destekleyici rolü bulunur.
- Sindirim kanalında gaz oluşumunu ve kabızlığı engelleme ya da semptomlarını hafifletmek için yardımcı olurlar.
- Bağırsaklarda kanserojenik etkiler ile oluşabilecek kansere bağlı tümör oluşumunu engellediği bilinmektedir.
- Karaciğerden kaynaklanan bazı hastalıklarda kan dolaşımı içerisine katılan amonyak benzeri bazı zehirli maddelerin bağırsaklara tutunmasını engeller.
- Ürogenital enfeksiyonlardan korunma, destekleme ve tedavide kullanılabilir.
Kedilerde Probiyotik ve Antibiyotik İlişkisi
Probiyotik yunanca da ‘’yaşam için’’ anlamına gelirken antibiyotik ise ‘’yaşama karşı’’ anlamına gelmektedir. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlara karşı tedavi amacıyla kullanılır. Aynı zamanda enfeksiyona sebep olan zararlı bakterileri öldürürken florada bulunan yararlı bakterileri de öldürebilir. Yararlı bakterilerin yeniden bağırsak florasına kazandırılması için takviye probiyotikler kullanılır. Uzun zaman antibiyotik tedavisi almak ishal gibi sorunları oluşturabilir. Probiyotikler bu durumun önüne geçilmesi için kullanılır. Probiyotikler antibiyotik sebebiyle olan ishal oluşma ihmalini 2 ila 4 kat azaltmaktadır. İdeal bir probiyotiğin yeterli miktarda mikroorganizma içermesi önemlidir. Ayrıca bağırsaklardaki pH değişimine dayanıklı olması da önemlidir. Probiyotiklerin bağırsağa kolayca yerleşmesi ve hızlı bir şekilde sayısını arttırması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Kedilere Hap Nasıl Verilir?
İnsanlar İçin Üretilen Probiyotikleri Kedime Verebilir Miyim?
İnsanlar hem etçil hem de otçul canlılardır. Kediler ise etçildir. İnsan ve kediler arasındaki beslenme farklılığı sindirim sistemleri üzerinde de çeşitli farklılıklara neden olmaktadır. Bu farklılıkların biride sindirim sistemi ile ilgili olan bağırsak florasıdır. Bağırsak florasının farklılığı probiyotiklerin içinde bulunan bakteri türlerini ve oranlarını etkilemektedir. Mikroorganizmalar türe göre değiştiği için kullanılacak probiyotiklerin özel seçilmesi gerekir. Bu sebeple insanlar için üretilen probiyotiklerin kediler tarafından kullanılmaması gerekir. Kediler için özel üretilen probiyotiklerin kullanılması kedinizin sağlığı için çok daha etkili olacaktır.