- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedim kaç yaşında? Kedilerin yaşını öğrenmek ve insan karşılığını hesaplamak yıllardır merak edilen konulardan biridir. Aslında kediler ile insanların yaşını karşılaştırmak pek doğru olmasa da bu merakın giderilmesi için ortalama sonuç veren yöntemler bulunmuştur. Sokaktan ya da bir barınaktan sahiplenilen kedinin yaşını bilmek oldukça güçtür. Bu gibi durumlarda kedilerin yaşını öğrenmek için çeşitli yöntemlere başvurmak gerekir.
Kedim Kaç Yaşında? Kedi Yaş Tablosu
Geçmişi bilinmeyen bir kedinin sahiplenilmesi yaşı hakkında fikir sahibi olmanızı mümkün kılmaz. Kedilerin yaşını öğrenmek için kullanılan yöntemler genellikle veteriner hekimler tarafından uygulanır ve bu şekilde daha net sonuçlar alınabilir. Aksi halde kedinizin yaşı bir tahminden öteye geçemeyecektir. Veteriner hekiminiz kedinizin kaç yaş civarında olduğunu en net şekliyle size söylenir.
Kedilerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?
- Dişlerden: Kedilerin yaşını belirlerken kullanılan en büyük ölçüt dişleridir. Yetişkin kedilerde 30, yavru kedilerde 26 adet diş bulunur. Sanıldığı gibi dişsiz olarak doğmazlar. Fakat bu dişler bebek dişleridir ve miniktir. 3 ila 4 aylık olduklarında bebek dişlerini dökerler. 6 aylık olduklarında diş değiştirme süreçleri tamamlanır. Kediniz bebek dişlerine sahipse 6 aydan küçüktür.
- Kas yapısından: 2 yaşından büyük kedilerin dişlerinden yaşlarını anlamak zor olabilir. Bu yüzden kas yapıları dikkate alınır. Genç kedilerin bacakları ve sırtları güçlü kaslara sahip olur. 10 yaşından fazla kedilerin kas kütlesinde azalmalar meydana gelir. Kürek kemiklerinde çıkıklık ve deri sarkmaları görülebilir. Sürekli oyun isteyen ve kıpır kıpır olan kedilerin aksine daha yavaş hareket ederler. Aynı zamanda vücutları genç kedilere kıyasla daha iridir.
- Gözlerinden: Diğer ölçütlere göre daha az etkili olsa da kedilerin gözleri yaşları hakkında fikir verebilir. Kediler yaşlandıkça göz çevrelerinde çentikler ve çatlaklar oluşabilir. 12 yaşından büyük kedilerin gözlerinde bulanıklık görülebilir. Genç kedilerin gözleri ise parlak ve akıntısızdır. Yaşlı kedilerin gözlerinde irisler düzgün olmaz ve göz pürüzleri olabilir.
- Tüylerinden: Kedilerin tüyleri diğer etkenler ile birlikte değerlendirildiğinde kedinin yaşı hakkında bilgi verebilir. Kedilerin kürk yapısı dişlerine göre farklılık gösterebilir. Genç kediler daha yumuşak tüylere sahipken, yaşlı kedilerin tüyleri sık ve kalın yapıdadır.
Kedilerin Yaşını Hesaplama
Dengeli beslenme ve iyi bir bakım sayesinde bir kedinin ömrü 15 ila 20 yıl arasında sürebilir. Kediler ilk 12 ayında ortalama 10 ila 14 yaşındaki bir insanın erişkinliğine ulaşır. 2 yaşındayken ise insan yaşı ile 25 yaşına ulaşırlar. İlk 2-3 yılı ardından kedilerin büyüme hızı yavaşlar ve orta yaş dönemlerine girerler. Bu nedenle 2 yaşın sonrasındaki her yıl, 4 yaş eklenerek hesaplanmalıdır. Yani 3 yaşındaki bir kedi, insan yaşı ile 28-30 arası bir yaşa sahip olur. 15. Yılını gören kediler, 76-77 yaşında bir insan; 20 yaşına gelmiş bir kedi ise 69-67 insan yaşına ulaşmış olur. Bütün bu kriterler, belli bir noktaya kadar belirleyici kabul edilir. Bu nedenle kedilerin veteriner hekime götürülerek, profesyonel bir muayene ve laboratuvar testleri ile yaşlarının belirlenmesi daha sağlıklıdır.
Kedilerin Yaşa Göre Davranış Şekilleri
0-12 aylık kediler; tam anlamıyla birer enerji yumağı olurlar. Gelişimleri hızla devam eder. Etrafında olup bitenleri keşfetmeye çalışırlar. Bazen üstünlüklerini ispatlamaya çalışırken bazen sosyalleşme istekleri baskınlık gösterir.
1-2 yaş arası kediler; doğru davranışlar benimsemesi önemlidir. Öğrenimleri ve alışkanlıkları hayatlarını etkileyecektir. Aniden sakinleştiğini ve durgunlaştığını görebilirsiniz.
3-6 yaş arası; olgunluk dönemi olarak kabul edilir. Karakteri belirgin şekilde oturmuş olur. Farkındalığı yüksektir ve enerjileri aynı hızla devam ederken bazı kedilerde sakinlik dönemleri olabilir.
7-15 yaş arası kediler; orta yaş ve yaşlılık dönemlerine girmiş olurlar. Yeniliklere pek açık değillerdir. Hayat rutinlerinin dışına çıkmak istemezler. Aksi halde huzursuzluk duyarlar. Sağlıklı beslenmeleri ve ilgi görmeleri önemlidir. Sık sık veteriner hekim tarafından muayene edilmeleri gerekir. 15 yaşını doldurduklarında enerjileri azalır ve sakin bir hayat sürmeyi tercih ederler.