- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedinizi yeni doğacak bebeğe hazırlama doğumdan önce çok önemlidir. Kediler genellikle sahiplerinin bebeği oldukları zaman kendilerini dışlanmış hissediyor olabilirler. Sahipleri bebek ile daha fazla ilgilendiği için doğal olarak kıskançlık duyabilirler. Buna bağlı olarak depresyona girmeleri, stres altında olmaları ve çeşitli rahatsızlıklar geliştirmeleri de mümkündür. Bu nedenle de bebek doğmadan önce kedinizi yeni doğacak bebeğe hazırlamak oldukça önemlidir. Peki, evdeki kedinizi yeni doğacak bebeğe hazırlama sırasında nelere dikkat etmeniz gerekir?
Evdeki Kedinizi Yeni Doğacak Bebeğe Hazırlama Nasıl Olmalı?
Kediler genellikle sahiplerinin bebeği olduğu zaman kıskanma davranışı gösterirler. Sahiplerinin onları sevmediğini, eve yeni gelen bebeğin daha çok sevildiğini düşünürler. Bu nedenle de çeşitli rahatsızlıklara sahip olmaları, sahiplerine küsmeleri de mümkündür. Kediler ilgi görmeyi seven hayvanlar. Ancak bebek ile daha çok ilgilenen sahiplerinin onu dışladığını görmek iyi olmaz. Bebek ile daha fazla zaman geçirdiğine şahit olmak onu üzer. Bu durumda kedinizi bebek için hazırlamanız gereklidir.
Kedinizin Ortamını Değiştirmek
Bir bebeğiniz olacağı zaman evin şeklini değiştirmeniz gerekir. Örneğin çekmecelere kilit takmanız, yere yakın duran bibloları kaldırmanız gerekli. Bu durumda kedinizin ona ait eşyalarının da yerinin değiştirilmesi gerekebilmektedir. Örneğin mama ve su kaplarının, yatağının ya da kum kabının yerini değiştirmeniz gerektiğinde kedinizin buna alışmasını sağlamalısınız.
Kediler değişen düzenlerden pek hoşnut olmazlar. Ancak bu değişimleri kademeli olarak yapmak, kısa sürede kedinizin bu yeni ortama alışmasını sağlayacaktır. Örneğin önce mama ve su kaplarını, sonra yatağını, kum kabını farklı yerlerde konumlandırabilirsiniz. Bunu yaparken ona ilgi göstermeye devam etmeniz de oldukça önemlidir. Aksi takdirde yeni gelen yabancıyı daha çok sevdiğinizi ve onu dışladığınızı hisseder ve depresyona girebilirler.
Kedinin Kullanılmaması Gereken Alanları Belirleme
Kedinizin henüz bir bebeğiniz yokken bütün evde gezebilmesi normaldir. Ancak kediniz bebek doğmadan önce bebek odası, yatak odanız gibi alanlara girmemeyi öğrenmelidir. Bu alanlarda bebeğiniz uyuyacağı, oyun oynayacağı ya da vakit geçireceği için kedi ile bu alanlarda yakın temas kurmaması daha sağlıklı olacaktır. Evdeki bu alanlara girişleri bebek gelmeden önce kısıtlamak, bebek doğduğu zaman size rahatlık sağlar. Yine de diğer alanlarda kedinizin bebeğiniz ile vakit geçirmesine izin vererek aralarında sağlam bir bağ kurabilirsiniz.
Kedinizin Çocuklarla İletişimi Nasıl
Kedinizin bebeğiniz olmadan önce misafir çocuklarla iletişim kurması önemlidir. Bu temaslar sırasında çocukların ya da genel anlamda yabancıların tehlikeli olmadığını, kıskanılması gerekmediğini kavrar. Bu sayede bebeğiniz doğduğu zaman size karşı kızgın olması ya da bebeği kıskanması durumu da önlenir.
Kedinizi Yeni Doğacak Bebeğe Hazırlama: İlk Tanışmanın Önemi
Kediniz ile bebeğinizin ilk tanışması büyük öneme sahiptir. Kedinizin onu bir tehdit olarak algılamaması için bebeğinizin mümkün olduğunca sakin olduğu bir anda tanışmalarını sağlarsanız daha sağlıklı bir iletişime sahip olabilirler.
Yavru kediler genellikle yeni gördükleri yabancılara daha kolay alışır. Ancak yetişkin ve yaşlı kedilerin yabancılara alışma süreci daha sancılı olabiliyor. Bu nedenle de bebeğiniz ile bir yavru kediyi tanıştırırken pek problem yaşamasanız bile; yetişkin ya da yaşlı kediniz ile problem yaşamanız mümkündür çünkü o değişimlere tamamen kapalı olabilir.
Kedinize Karşı İlginin Devam Ettirilmesi
Kediniz, ona olan ilginizin devam ettiğini ve sevginizin azalmadığını bilmek ister. Bu nedenle de eve yeni gelen bu yabancının tüm ilgileri üzerine çekmesinden rahatsızlık duyabilecek olan kediniz ile ilgilenmeye devam etmeniz gerekir. Evde iki bebek varmış gibi hissedebilirsiniz ancak kediniz de en az bebeğiniz kadar çok ilgi meraklısı olabilir. Bu nedenle onunla vakit buldukça oyun oynamanız, beraber oturmanız ve bebeğinizi görerek onunla tanışmasına izin vermeniz önemlidir.