- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru kedinin evde ilk günü için mümkün olduğunca güvende hissedeceği ortam hazırlanmalıdır. Yeni yavru kedinin evde ilk gecesi olacağı için biraz ödül mamasını yemek kabına bırakmayı unutmayın. Tuvaletini ise ulaşabileceği kolay yere koymalısınız. İlk başlarda yavru kediniz sizden kaçmak isteyecektir. Onu biraz kendi haline bırakmalı ve zaman vermelisiniz. Yavru kediyle ilk gece nasıl geçer, herkes için biraz daha kolaylaştıracak bazı önemli ipuçlarını bir araya getirdik.
Ekstra yavru kedi sahiplenme için link e tıklayabilirsiniz.
Yavru Kedinin Evde Kullanacağı Temel Malzemeler
Evdeki yeni kediyi karşılamadan önce gerekli hazırlıkları yapmak önemli.
Kapalı kedi tuvaleti: Uzun süreli kullanım için koku yapmayan kapalı kedi tuvaleti seçmelisiniz.
Kedi Kumu: Aktif karbon içerikli kedi kumları topaklanması kolay ve kokuyu hapseder.
Tarak: İlk aylarda bebeklik tüylerinin dökülmesi için haftada 2 kez taranması gerekiyor.
Kedi göz solüsyonu: İlk aylarda yavru kedilerde göz akması olur.
Mama ve su kabı: Çelik, seramik seçilmesi sağlık açısından oldukça faydalı.
Kedi maması: Önerilen: Royal Canin Babycat, Proplan Kitten
Tırmalama tahtası: Yavruyken tırmalama tahtasına alışması ileride evinizdeki eşyaların zarar görmesini engeller.
Yatak,
Oyuncak
Yavru Kedinizin Bulunduğu Alanı Keşfetmesine İzin Verin
Yeni yavru kediniz eve gelmeden önce ona ilk birkaç gününü geçireceği güvenli ve rahat bir alan hazırlamış olmalısınız. Yavru kediniz eve geldiğinde taşıma çantasının açarak kendisinin çıkmasını bekleyin. Temkinli ve ağır adımlarla kutusundan yavaşça çıkacaktır. Ancak yavru yanınıza gelip kucağınıza çıkabilir ya da gidip kanepenin altına veya başka küçük ve karanlık bir yere saklanabilir. Endişelenip yavruyu korkutmamalısınız. Ona keşfetmesi ve tanıması için izin verin. Çünkü alışması gereken pek çok yeni görüntü, ses ve koku var. Bulunduğu alanın güvenliğini sağlamak için odanın kapısını kapatın ve yavru kedinizin yeni çevresine sessizce alışmasını bekleyin.
Öncelikle yavru kediyi bir oda içinde sınırlandırın. Evin her yerine gitme imkanı vermeyin. Bulunduğu odadaki tehlikeli bitkileri kaldırın. Küçük, sivri nesnelerinde olmamasına dikkat etmelisiniz. Yavru kedinizin kolayca ulaşacağı kum kabı, mama ve tatlı su kabının da yanında olmasını sağlayın.
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi
2 aylık yavru kedi sahiplenme yaptıysanız genellikle kum ve mama eğitimi de vardır. Çünkü yavrular 2 ay anne sütü almak zorunda oldukları için tuvaletini kuma yapması gerektiğini annesinden öğrenmiş olur. 60 günü tamamladıktan sonra da kuru mama parçalamaya yatkın hale gelirler. Ancak kardeşlerinden ve annesinden ayrılan yavru kedi yeni bir ortama girdiğinde bilgilerini tekrardan hatırlatmak gerekiyor. Tuvaletini nerede yapması gerektiğini anlaması ve mama-su ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını öğrenmesi için zaman ayırın.
İlk birkaç gün yavru kediyi kuma siz bırakın. Her yemekten yediğinde 10 dakika sonrasında kumuna bırakarak alışmasında ve tanımasında yardımcı olursunuz. Yavru kedilerin evde ilk gününde kuru mamasının üzerine biraz yaş mama bırakmanız stresini azaltmak ve ortama alışması için iyi bir adım olur. Afiyetle yaş mamasını yiyen yavrunuz altta kalan kuru mamaya da aroması bulaştığı için sonrasında iştahlı bir şekilde mama yemeye devam eder.
Buraya Dikkat! Yavru kedilere sürekli yaş mama vermeyin. Bunun nedeni yaş mama kediler için besleyici değildir. İçerisinde yüksek oranda su bulunması kedilerin büyümesinde etkili olmaz. Eve alıştıktan sonra yaş mamayı haftada bir kere vermeniz yeterli olur. Yeterli protein, kalsiyum ihtiyacını kuru mamasından alır. Kaliteli, zengin kedi maması yavrunuz için yararlıdır.
Yavru Kediyle İlk Gece! Yavru Kedi Nasıl Susar
Geceleri sürekli miyavlayan yavru kediler evdeki üyeler için rahatsız edici hale gelebilir. Annesinden ve kardeşlerinden ayrılan yeni yavru kediniz için büyük bir değişikliktir. Yavrunun kendini güvende hissetmesi için yatağına battaniyeyle örtülü bir sıcak su şişesi koyarak yavru kedinizin kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Suyun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Bazı yavru kediler arka planda çalan beyaz gürültüye iyi tepki verebilir. Rahatlatıcı, mırıldanan sesleri kullanarak beyaz gürültü bile elde edebilirsiniz! İlk geceden sonra yavru kediniz kendi rahat yatağında uyumaya hızla alışır. 4 aylık olana kadar gün boyu yavru kediler yalnız kalamazlar.
Yavru Kedinizin Evde 1. Ayı
Yeni yavru kedinizle 1. ay dolduktan sonra artık tuvaletinin yerini öğrenmiş olmalı ve mamasını da siz göstermeden yemeli. Artık yeni evine alışmış her yeri rahatlıkla kullanıyor olmalı. Bunda sonra mobilyaların üzerinden atlama, cam kenarına çıkma gibi davranışlarını izleyebilirsiniz. Artık yavru kedinizin veterinere gitme vakti de gelmiş olur. Günü gelen aşıları, dışkı kontrolü ve fiziksel muayene için kendinize güvenilir veteriner hekim bulmalısınız.
Veteriner hekimin yazdığı tarihlerde aşılarına gitmeli ve periyodik kontrolünün yanında iç-dış parazitlerini yaptırmalısınız.
Yavru Kediler Eve Ne Kadar Sürede Alışır?
Kedilerin de karakterleri vardır. Bazıları çok sosyal olurken bazıları da içine kapanık olur. Bu karakterleri yavruyken kendini gösterir. Oyuncu, yerinde duramayan yavru kedinin eve alışma süresi daha da kısalır. Ancak ortalama kedilerin eve alışma süresi 1,5 haftayı bulur. Tam 1 ayda size alıştığı gibi evdeki diğer üyelere de alışmış olacaktır.
Yavru Kedim Bana Nasıl Alışır?
Öncelikle yavru bir kedinin sahibine alışması da sabır ve özen gerektiren bir süreçtir. Yavru kedinin sahibine alışma süresi çeşitli faktörlere göre değişir. Kedinin karakteri, çevresel faktörler, sahibinin ona karşı iletişimi alışma süresini etkiler. Genellikle yavru kedilerin sahibine alışma süresi 1 hafta gibi bir süreyi bulabilir.
Bazı yavru kediler hemen sahibine alışabilir ve ilk günlerden itibaren etkileşim isteyebilirler. Diğerleri ise daha çekingen olabilir ve daha uzun süre boyunca sahibiyle yavaş yavaş alışabilirler. Sabır, anlayış ve sürecin kedinizin hızına uygun şekilde ilerlemesi önemlidir.
Unutmamanız gereken en önemli nokta, yavru kedinizin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına saygı göstererek onunla sağlıklı bir bağ kurmaya çalışmak ve kendisini güvende hissetmesini sağlamaktır. Alışma sürecini aceleye getirmemek ve kedinizin size olan güvenini zaman içinde inşa etmek, uzun vadeli bir sağlıklı ilişki geliştirmeniz için önemlidir.
Her yavru kedi farklı olsa da ilk gece için vereceğimiz ipuçları, yeni arkadaşınızın kendini en kısa sürede evinde hissetmesine yardımcı olacaktır.