Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kediye Nasıl Bakılır

Yavru kedi bakımı annesinden ayrılan bir kedinin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri kapsamaktadır. Yavru kedilerin ısınması, beslenmesi, tuvaleti ve hatta uyku zamanları bile dikkat edilmesi gereken konulardır. Bir yavru kedi annesinden yaklaşık 8 haftalık olduğunda ayrılmaktadır. Bazı yavru kediler annelerinden çok daha erken ayrılır ve anne sütünü dahi yeterince alamazlar. Anne sütü yavru kedilerin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Yavru kedi bakımı eğer 4 haftalıktan büyük bir kedi için gerekecekse nispeten daha kolay olabilir. Fakat yavru kedi daha küçükse ilk olarak bir sütanne aramalısınız. Çevrenizde yavrulara annelik edebilecek birçok anne kedi bulabilirsiniz. Eğer bir sütanne bulamazsanız yavru kedi bakımı nasıl yapılır? Kedinin bakımı sizin sorumluluğunuzda olacak ve anne kedinin yerini siz dolduracaksınız. İyi bakım şartlarını sağladığınız taktirde yavru kediniz sağlıkla büyüyecek ve uzun yıllar yaşayacaktır.

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedilerde Beslenme

4 haftalıktan küçük bir yavru kediye bakıyorsanız ilk zamanlar çok daha sık beslenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Kediler 2 haftalık olana dek 2-3 saat arayla beslenilmelidir. Yavru kedinizi beslemek için veteriner kliniklerinden ya da pet shop’lardan biberonya da damlalık alabilirsiniz. Besin olarak da anne sütü yerine geçebilen kedi tozlarından alabilirsiniz. Kedi tozuna ulaşımınız yoksa laktozu azaltılmış bebek maması da iş görecektir. Suyla ve şekerle karıştırdığınız süt de kediniz için besleyici olabilir. Fakat sadece süt vermemeye dikkat etmelisiniz. Süte mutlaka bire bir oranında su karıştırmayı unutmamalısınız. Kedinize mamasını yedirirken kucağınıza bir havlu koyabilirsiniz. Kedinizi de karın üstü duracak şekilde kucağınıza yerleştirebilirsiniz. Sırtüstü ya da yan yattığında mamanın nefes borusuna ve akciğerlere kaçma riski bulunmaktadır. Kediniz mamasını emmiyorsa zorlamamalı ve bir veteriner hekime danışmalısınız.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Anne kediler yavrularına tuvaletlerini yaptırmak için karınlarını ve genital bölgelerini yalamaktadır. Siz de her beslenme sonrası ıslatılmış bir pamuk yardımıyla karnından aşağı doğru masaj yapabilirsiniz. Yavru kedi bakımı rutin olarak yapmalısınız. Yavru tuvaletini yaptığında da ıslak bir pamuk ile onu temizlemeli ve kurulamalısınız. Minik kedinizin ishal ya da kabız olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız. Aynı şekilde idrarında kan görülmesi, koyu renk idrar ve çok koyu ya da sulu dışkı görülmesi ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Yavru kediniz 4 aylık olduktan sonra kumuna tuvaletini yapabilir duruma gelecektir. Bu aşamada da her beslenme sonrası kedinizi kuma taşıyarak ona tuvaletini yapması için teşvikte bulunabilirsiniz. Kediniz eşeleme hareketini yapmıyorsa siz kum içerisinde ona bu hareketi hatırlatabilirsiniz. Kısa süre içerisinde kum içerisine tuvaletlerini yapmaya başlayacaklardır.

Yavru Kedilerde Uyku: Yavru Kediler Kaç Saat Uyur?

Kedilerin büyük bir kısmı gün içerisinde 13 ila 16 saat uyumaktadır. Aynı şekilde yavru kediler de uyumayı çok severler. Uyumayı bu kadar sevmelerinin sebebi ise; uyumanın bir enerji kaynağı olması ve enerjilerini korumak istemeleridir. Kedinizin uzun süre uyuması tembellik nedeniyle değil, bir sonraki av zamanlarına hazırlanmalarıdır. Kediler doğa içerisinde alacakaranlıkta ve şafak vaktinde hareketli olurlar. Günün sıcak saatlerinde ise genellikle uyuyarak dinlenirler. Yavru kediniz de aynı şekilde davranacaktır ve erken saatlerde çok aktif olacaktır. Aynı şekilde güneş batmadan da muhteşem bir enerjisi olduğunu görebilirsiniz. Kediniz ile kaliteli vakit geçirmek ve oyunlar oynamak isterseniz alacakaranlık ve şafak vakti zamanlarını beklemelisiniz.

Yavru Kedilerin Doğal İçgüdüleri

Yavru kedilerin ev içerisinde rahatça hareket etmesi ve tehlikelerden uzak kalması önemlidir. Bu nedenle kedinizin doğal içgüdülerini ve davranışlarının sebebini anlamanız gerekir. Kediler doğaları gereği avcıdır. Bu nedenle her zaman olası tehlikelere karşı tetikte olurlar. Yavru kedinizin ev içerisinde koşturup durmasının nedenlerinden biri budur. Böylece hızlı bir durum değerlendirmesi yaparak olası tehlikeleri gözlemektedir. Kedinizin bu davranışının önüne geçmemeli ve hatta kolay koşması için odaların kapılarını kilitlememelisiniz. Kediler yırtıcı hayvaları ve avlarını gözlemek için yüksek yerleri tercih etmektedir. Bu nedenle ona evinizde çıkabileceği birkaç yüksek alan oluşturmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap