- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde hipertiroid hastalığı, tiroid bezlerinin T3 ve T4 hormonlarını normal düzeyden fazla salgılaması ve tiroid bezlerinin normalde fazla çalışması ile gözlemlenir. Bu durumda kedilerde farklı belirtilerin gözlemlenmesi mümkündür. Veteriner desteği ile önerilen tedavinin uygulanması, kısa sürede kedilerin hormon dengesinin yeniden sağlanmasına katkıda bulunacaktır.
Kedilerin herhangi bir ırkında ya da cinsiyette yaygın şekilde görülmez ancak genel anlamda yaşlı kedilerde ve ileri yetişkinlik döneminde sıklıkla hipertiroid hastalığının görülebildiğini söylemek mümkündür. Bu durumda da ileri yetişkinlikten itibaren kedilerin hipertiroid durumu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekebilir. Peki, kedilerde hipertiroid hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Tiroid hormonları genel anlamda metabolizmayı ve metabolizmanın hızını kontrol eden hormonlardır ve metabolizmanın hızlanması durumu da aslında tiroid hormonlarının çok salgılanması ile meydana gelebilmektedir. Bu durumda da tedavi gereklidir çünkü kedilerin bir anda kilo vermesi, fazla yemesi ve hormonların fazla salgılanmasına bağlı olarak daha farklı hastalıkların ortaya çıkması olasıdır.
Kedilerde Hipertiroid Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde görülen hipertiroid hastalığına neden olabilen başka hastalıklar da mevcuttur. Örneğin diyabet, obezite gibi rahatsızlıklar kedilerde görülen hipertiroid hastalığını tetikleyebilmektedir. Bunun yanı sıra kedilerin yetersiz beslenmesi, dengesiz şekilde beslenmesi, gün içindeki aktiflik miktarları, hormon artışını arttıracak durumlar da aslında kedilerde hipertiroid oluşumuna neden olabilmektedir. Bu durumlarda tedavinin erken dönemde başlaması, tümör ve benzeri oluşumların önüne geçmek için oldukça etkili olacaktır.
Kedilerde Hipertiroid Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen hipertiroid hastalığının farklı belirtileri olabilmektedir. Özellikle görülen hipertiroid belirtileri:
- Enerjide görülen artış,
- Gün içinde meydana gelen aktifliğin artması,
- Kedilerin daha fazla yemek yemesi,
- Çok sık idrara çıkma,
- Susamada görülen artış,
gibi belirtiler meydana gelebilir. Bunların yanı sıra kedilerde nefes alırken zorlanma, nefes darlığı yaşanması, tüy dökülmesi ve ishal gibi durumların gözlemlenmesi ve ateşte yükselme görülmesi de mümkündür. Bu belirtiler, T3 ve T4 hormonlarının artmasına bağlı şekilde gözlemlenen belirtilerdir. Ayrıca kedilerde görülen hipertiroid hastalığı, bazı durumlarda tümör oluşumuna neden olabileceği için eğer hipertiroid durumundan şüpheleniliyorsa kısa sürede önlem almak ve veteriner kontrolü ile duruma netlik kazandırmak gereklidir.
Kedilerde Hipertiroid Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kedilerde görülen hipertioridin tedavisinde genellikle ağız yolu ile alınan ilaçlar tercih edilebilir. Ancak eğer farklı bir hastalık nedeniyle hipertiroid oluşumu gözlemleniyorsa öncelikli olarak neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Örneğin diyabet nedeniyle oluşan bir hipertiroid mevcutsa diyabet tedavisi uygulandığı zaman hormon miktarlarının üretiminde de normalleşme sağlanabilmektedir. Bunların yanı sıra kedilerde hipertiroide bağlı şekilde tümörler de oluşabileceği için oluşan tümörlerin cerrahi operasyonlar ile alınması uygun görülebilmektedir. Bu durumda alınabilecek olan ek ilaçlar da olabilir.
Kedilerin genel anlamda sağlıklı düzenli ve yeterli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi ve günlük egzersizlerini de yeterli miktarda yapması gerekir. Bunlar sağlandığı zaman sağlığın da hormonların da düzenlenmesi mümkün hale gelebilir.
Kedilerde uygulanan tedavi sırasında hayat boyu kullanılacak olan bazı ilaçların tercih edilmesi mümkündür çünkü hormonların kontrol altına alınması için bazı durumlarda ömür boyu tedavi gerekli olabilmektedir. Ayrıca radyoaktif iyot tedavisinin de kedilerde uygulanması mümkündür. Bu tedavi sayesinde kedilerde görülen anormal tiroid dokusunun tedavi edilmesi mümkündür ve tiroid hormonları olması gerektiği şekilde salgılanmaya devam eder. Bu tedavinin uygulanması için kedilerin farklı hastalıklarının olup olmadığının da bilinmesi gereklidir çünkü tedavi bazı durumlarda etki göstermeyebilir ya da farklı hastalıkların ilerlemesinin de bir nedeni olabilir.