Kedilerde Halsizlik Nedenleri

Kedilerde halsizlik, iştahsız, keyifsiz ve yorgun görünmeleri mümkündür. Kediler kimi zaman bir hastalık nedeniyle halsiz görünür. Kimi zaman da yaşadıkları stres ve depresyon gibi durumlar nedeniyle keyifsiz olabilirler. Bu durumda veteriner kontrolü oldukça önemlidir. Kedilerde görülen pek çok rahatsızlık ciddi belirtilerin yanı sıra halsizlik ile de kendini ortaya koyar. Peki, kedilerde halsizlik nedenleri nelerdir?

Kedilerin Halsiz Olma Nedenleri

Kedilerde halsizlik, genellikle bir hastalıktan kaynaklı olur. Kedilerde hastalıkların yanı sıra depresyon, stres ve benzeri etkenler de kedinizin bitkin görünmesine yol açar.

Kedilerin halsiz görülmesi genellikle iştahsızlık, sürekli uyuma, oyundan ve ilgiden kaçınma gibi başka belirtiler ile de kendini gösterir. Kedinizde iştahsızlık, kusma, ishal, ateş, halsizlik ve benzeri belirtileri gördüğünüz zaman vakit kaybetmeden veterinere başvurmanız önemlidir. Bu sayede davranışlarda görülen değişimin nedenini de kısa sürede anlayabilirsiniz. Gerekli tedavinin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Depresyon ve Stres Etmenlerinden Kaynaklanan Halsizlik

Halsizlik sıklıkla depresyon, kıskançlık, stres ve benzeri durumlara bağlı şekilde görülür. Sahiplerinden istedikleri ilgiyi göremeyen, onları başkasından ya da başka hayvanlardan kıskanan kedilerin halsiz şekilde hareket etmesi, yemek yememesi, uyuyarak tüm günü geçirmesi mümkündür.

Yaşadığı ortamdaki düzenin değişmesi, eve yeni birinin ya da yeni bir hayvanın gelmesi, taşınma, ilginin azalması ve benzeri pek çok durum kedilerde depresyona neden olabilmektedir. Bu nedenle de kedinizin psikolojik anlamda zorluk yaşaması halinde halsizlik gözlemlenir.

Kedilerde Parazitlere Bağlı Halsizlik

Kedilerin sahip olduğu parazit problemleri de kimi zaman halsizlik belirtisine neden olur. Bu problemleri önlemek için kedi aşı takvimine uygun şekilde aşılamanın sağlanması gereklidir. Aksi takdirde özellikle de yavru kedilerin parazitler nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşaması mümkündür.

Parazitlerden kaynaklı şekilde ishal, halsizlik, kusma, iştah kaybı gibi pek çok belirti gözlemlenir. Kediniz tüm günü yatarak geçirebilir ve oyun oynamak ya da ev içinde gezmek bile istemezler. Bu durumda veterinere danışarak uygun tedavinin uygulanmasını sağlamanız önemlidir.

Kedilerde Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Kedilerin yaşadığı sindirim sistemi rahatsızlıklarının halsizliğe neden olması mümkündür. Midede ve bağırsaklarda görülebilen pek çok hastalık, kedinizin halsizliğin yanı sıra farklı belirtiler göstermesine de neden olur. Bu belirtiler çoğu zaman kusma, ateş, ishal gibi önemli ve dikkate alınması gereken belirtilerdir.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları kedinizin beslenme düzenini de etkiler ve iştahsızlık göstermesine neden olur. Bu sebeple de bağışıklık sistemi güçsüz kalır. Kedinizin sağlıklı şekilde yaşamını devam ettirmesi için aşılarının zamanında yapılması ve sağlıklı şekilde beslenmesi önemlidir.

Kedilerde Ağız ve Diş Problemlerinde Halsizlik Gözlemlenmesi

Kedilerde ağız ve diş problemlerine bağlı şekilde halsizlik görülmesi mümkündür. Bunun en temel nedeni ise ağız ve diş problemi yaşayan kedinizin iştahsızlık yaşamasıdır. Ya iştahsız hale gelen ya da yaşadığı problem nedeniyle sağlıklı şekilde yemek yiyemeyen kediniz, gerekli besinleri alamadığı için yorgun ve halsiz kalır. Bu durumda veteriner kontrolü sağlanması şarttır.

Kedinizin ağız ve diş sağlığını korumanız, kalp hastalıklarından başlayarak pek çok rahatsızlığın da önüne geçmeniz için önemlidir. Bu nedenle de ağız ve diş sağlığına dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlü tutar. Kedinizin gösterdiği belirtilerin kaynağını anlayabilirsiniz. Dişlerin düzenli temizlenmesi, bakımının ve kontrollerinin yapılması sağlık için gereklidir.

Kedilerde Kızgınlık Döneminde Halsizlik

Kedilerin kızgınlık dönemlerinde davranış değişiklikleri göstermesi mümkündür. Bu davranış değişimlerinin temel nedeni ise hormonal dengesizliklerdir. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorsanız ve davranışlarında belirgin değişimler gözlemliyorsanız genellikle korkmanız gereken bir durum söz konusu değildir çünkü bu dönem geçtiği zaman kedinizin halsizlik, saldırganlık ve benzeri farklı davranışları zaten ortadan kalkacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap