Kedilerde Kusma Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Kedilerde kusma kimi zaman kedinizin rahatlamasını sağlar. Hastalığının bir belirtisidir. Kusma sonrasında kedinizin bazen daha rahat ve sağlıklı göründüğünü görmeniz de mümkündür. Ancak bazen kedinizin kusma sonrasında çok daha kötü ve daha hasta görünmesi de söz konusudur. Farklı belirtiler ile birlikte kusma davranışı görüldüğü zaman bir rahatsızlığın olup olmadığının anlaşılması için veterinere vakit kaybetmeden başvurmak gerekir. Peki, kedilerde kusma hangi durumlarda tehlikelidir? Kedilerin kusmasının nedenleri neler olabilir?

Kedilerde Kusma Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Kedilerin bazen yememesi gereken bir yiyeceği yemesi, bozuk ürünleri tüketmesi ya da midesini rahatsız edecek ürünleri yemesi kusmasına neden olabilir. Ayrıca tüketime uygun olmayan nesnelerin tüketimi de kedilerin kusmasında etkilidir. Ancak bu durumlarda genellikle ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirmez. Kediniz kustuktan sonra midede ya da sindirimde rahatsızlık meydana getiren bu etkenden genellikle kurtulur. Ancak yine de kusmanın farklı rahatsızlıkların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.

Kedilerde Kusma Her Zaman Tehlikeli Değildir

Kedinizin bazen yabancı bir cisim yutması ve bundan dolayı kusması mümkündür. Ayrıca bozuk, kedinizin tüketimine uygun olmayan bir ürünün yenmesi durumunda da kısa sürede kusma görülebilir. Bu durumlar genellikle tehlikeli değildir. Kediniz bu ürünü yedikten sonra midesinde bir ağrı hissedebilir ve kısa sürede içinde de kusar. Bu kusma sayesinde kedinizin rahatlaması mümkündür. Ancak her zaman durum bu kadar kolay atlatılamayabilir ve bu kadar basit bir rahatsızlık olmayabilir. Bu nedenle de kedinizin kustuğunu gördüğünüz zaman veteriner desteği almanız faydalı olabilir.

Kedilerde Parazitler Kusmaya Yol Açar

Kedinizin sağlığını her dönemde olumsuz şekilde etkileyebilecek olan parazitler kedinizin kusmasına yol açma ihtimali vardır. İç parazitlerin kedinizin vücudunda yer alması, onun ateş, kusma, halsizlik, ishal ve benzeri pek çok belirti göstermesine neden olur. Bu durumda kusma görüldüğünde kedinizin parazit aşıları yoksa veterinerinizi vakit kaybetmeden aramanız önemlidir. Kısa sürede tedavi sağlanır.

Parazitler özellikle de yavru kedileri ciddi ölçüde etkiler. Bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan yavru kedilerin parazitlere yakalanması büyük ölçüde rahatsızlanması olasıdır. Bu nedenle de yavru kedinizde kusma ile birlikte farklı rahatsızlık belirtilerine de rastlarsanız veterinerinize danışmanız önerilir. Ayrıca kedi aşı takvimine uygun olacak şekilde kedinizin aşılarının tamamlanması da büyük öneme sahiptir.

Kedilerde Çeşitli Hastalıklar Kusmanın Nedeni Olur

Kedinizin mide hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, diyabet gibi pek çok hastalığa bağlı şekilde kusması mümkün. Bu hastalıklar bazı durumlarda oldukça büyük risk içerir. Ayrıca çeşitli enfeksiyon ve tümörlerin de kedilerde kuma nedeni olması mümkündür. Bu rahatsızlıklar kısa vadede kendini belli etmese de uzun vadede kedinizin sağlığını ciddi ölçüde riske atar. Ölümcül sonuçları olabilecek hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle de olası rahatsızlıkların tespit edilmesi için kedinizin kontrollerini düzenli şekilde yaptırmanız ve aşılarını da kedi aşı takvimine uygun şekilde olmasını sağlamanız gerekir.

Tiroit bezinin fazla çalışması, metabolik rahatsızlıklar, bağırsak düğümlenmesi ve benzeri onlarca farklı hastalık kedilerde kusmanın meydana gelmesine neden olur. Kedinin kusması genellikle kontroller sırasında fark edilir. Bu nedenle de kedinizin kontrollerinin düzenli şekilde sağlanması sizin elinizdedir. Eğer kontroller sırasında herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmazsa kedinizin pek tehlikeli olmayan şekilde kusma davranışı gösterdiğini söylemek mümkün. Ancak yine de veterineriniz ile görüşmeniz ve kedinizin sağlık durumu hakkında bilgi almanız gerekir. Bu sayede olası hastalıklar tespit eder. Tedaviye kısa sürede başlanabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap